ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΟ 2019

Από τους πρώτους με σχέδια βοσκοτόπων ο Ν. Λάρισας

• Οι βοσκότοποι θα χωριστούν σε λιβαδικές μονάδες που θα μισθώνονται για μια επταετία σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι να τις διατηρούν σε καλή κατάσταση

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2017 22:45

Ο Ν. Λάρισας θα είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που θα αποκτήσει διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης καθώς έχει γίνει η προεργασία με τα προσωρινά σχέδια.

«Δεν θα χρειασθεί να φθάσουμε στο 2019» (όταν εκπνέει η προθεσμία στο σύνολο της χώρας), προανήγγειλε ο σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Λιβαδοπονικής Εταιρείας, Γιάννης Καζόγλου σε συνέντευξη Tύπου χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη (ο κ. Καζόγλου αντικατέστησε τον αναπληρωτή υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο που αναχώρησε νωρίτερα για συμβούλιο υπουργών στην Εσθονία). Όπως ανακοινώθηκε, με τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων, σχεδιάζεται να γίνει διαχωρισμός των βοσκήσιμων γαιών σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα μπορούν να μισθώνονται σε κτηνοτρόφους το ελάχιστο για μια επταετία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να κάνουν ένα στοιχειώδη προγραμματισμό νιώθοντας ασφάλεια και σιγουριά, από την άλλη όμως θα είναι υπεύθυνοι να διατηρούν τις βοσκήσιμες γαίες σε καλή κατάσταση.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ
Ο κ. Ι. Τσιρώνης κατάστησε σαφές ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ εργάζεται ήδη στην κατεύθυνση να περιοριστεί ή μηδενιστεί η τεχνική λύση. Αυτό δεν εξαρτάται από την πορεία των διαχειριστικών σχεδίων», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με τις περιφέρειες για να προκηρύξουν αμέσως τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, για την αρχική υλοποίηση των οποίων η δαπάνη έχει εξασφαλισθεί, ενώ στη συνέχεια το κόστος θα καλύπτεται κατ’ αντιστοιχία των εισπραττομένων εσόδων από μισθώματα χρήσης βοσκής των δημοσίων βοσκήσιμων γαιών, καθώς και πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Όπως εξήγησε, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην κυριότητα των οποίων βρίσκονται βοσκήσιμες γαίες δηλώνουν στην αρμόδια περιφέρεια την επιθυμία τους οι εκτάσεις αυτές να συμπεριληφθούν στα διαχειριστικά σχέδια με αίτησή τους το αργότερο εντός τριών μηνών. Στην περίπτωση αυτή και σε ό,τι αφορά στις δημοτικές βοσκήσιμες γαίες το 40% του μισθώματος από τη χρήση της βοσκής περιέρχεται στις οικείες περιφέρειες, για την κάλυψη των δαπανών εκπόνησης και υλοποίησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με σκοπό τη βελτίωση της βοσκήσιμης γαίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα τέλη που καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι (για το 2017 είναι 40 λεπτά το στρέμμα για τις επιλέξιμες και 15 λεπτά για τις μη επιλέξιμες εκτάσεις) θα είναι ανταποδοτικά.
ΟΦΕΛΗ
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι τα οφέλη από τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης είναι:
-«Όλες οι εκτάσεις που βοσκούνται θα μπορούν να παραχωρηθούν με αειφορικό τρόπο
-Θα αυξηθούν οι βοσκήσιμες γαίες και θα αυξηθεί η βοσκοϊκανότητά τους
-Με προγράμματα αναχλόασης και σποράς μελισσοκομικών φυτών θα αξιοποιηθούν και για άλλους συγγενείς παραγωγικούς κλάδους
-Θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες θα αποτελούν διαδρόμους βόσκησης και θα αποδοθούν σε κτηνοτρόφους
-Θα αξιοποιηθεί η γεωργική γη (όπως αλωνισμένα χωράφια), ώστε να μπορούν να μπαίνουν τα κοπάδια μετά τη συγκομιδή και να βόσκουν.
Οι δασικοί χάρτες που θα εκπονηθούν από εδώ και στο εξής, θα έχουν στη διάθεσή τους νέα δεδομένα και μελέτες πεδίου, χωρίς σκιές δέντρων ή δασικά καλλιεργούμενα φυτά, όπως τις καστανιές».
ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ
«Είναι μία ιστορικής σημασίας στιγμή, γιατί ένα πρόβλημα δεκαετιών, που κορυφώθηκε όταν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος για τους βοσκότοπους το 1987 πριν από 30 χρόνια, βαίνει προς τη λύση του, με τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων γαιών», υπογράμμισε οκ. Ι. Τσιρώνης και συνέχισε:
«Το περίφημο οικοσύστημα των ελληνικών δασών, το οποίο επί χιλιάδες χρόνια συντηρούσε τους προγόνους μας, θα αποκατασταθεί, αφού θα λυθούν προβλήματα είτε βόσκησης είτε εγκατάλειψης και υποβόσκησης και επιτέλους θα επανέλθει η νομιμότητα στον ταλαιπωρημένο χώρο της κτηνοτροφίας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά και μόνο μία παραγωγική δραστηριότητα η οποία εξέθρεψε επί χιλιάδες χρόνια τους Έλληνες, αλλά είναι και ζωτικό εργαλείο για την προστασία των δασών μας από τις πυρκαγιές ενώ αποκαθιστά το μεσογειακό οικοσύστημα που είναι μικτό, ανθρωπογενές και φυσικό ταυτόχρονα».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass