ΔΗΜΟΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε επαγρύπνηση για το τσίπουρο

* Π. Σαρχώσης: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2017 22:22

Πρωτοπόρος στον αγώνα για την επίτευξη αρχικά, αλλά και τη διατήρηση όλων όσα έχουν κατοχυρωθεί με αγώνες των αγροτών και του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος και την εξασφάλιση των παραδοσιακών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη εμφανίζεται ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου.

Για το μείζον θέμα που ανέδειξε χθες η «Ε» τονίζεται πως η υποχρέωση της εμφιάλωσης του ποτού στον τόπο παραγωγής είναι κομβικό σημείο για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις όλων των ποτών μας (τσίπουρο, ούζο κ.λπ.). Είναι γεγονός πως η Ε.Ε. κινείται στην κατεύθυνση της κατάργησης τέτοιων περιορισμών, υπάρχουν όμως αρκετά παραδείγματα στα τρόφιμα -ποτά στα οποία  καταγράφεται περιορισμός στη συσκευασία του προϊόντος στην περιοχή αναφοράς με βασικό επιχείρημα αυτό του καλύτερου ελέγχου. Οι μηχανισμοί της χώρας σε μεγάλο βαθμό θα αδυνατούν να ελέγχουν τα προϊόντα μιας Γεωγραφικής Ένδειξης, π.χ. Τσίπουρο Τυρνάβου, όταν αυτό διακινείται χύμα και αλλάζει περιοχή για να εμφιαλωθεί, με συνέπεια να αυξάνεται η ποσότητα ή να διαφοροποιείται η ποιότητά του και αυτό να θέτει σε κίνδυνο τη φήμη του συγκεκριμένου ποτού.

Πολύ δε περισσότερο όταν το προϊόν αλλάξει σύνορα, είναι κατανοητό πως δεν είναι καθόλου εύκολο το προϊόν που έφυγε χύμα να ελεγχθεί από τη χώρα μας εκτός συνόρων. Ο μηχανισμός ελέγχου και ταυτοποίησης του ποτού με Γεωγραφική Ένδειξη που εμφιαλώνεται εκτός περιοχής ή χώρας προκαλεί πολλές επιπρόσθετες δαπάνες με αμφίβολα αποτελέσματα, ενώ το γεγονός ότι τα ποτά με Γεωγραφική Ένδειξη στη χώρα μας εμφιαλώνονται στην περιοχή που παράγονται είναι καταγεγραμμένο στη συνείδηση των καταναλωτών ως στοιχείο της ίδιας της Γεωγραφικής Ένδειξης και εντέλει εκτός όλων των άλλων επιστρέφει ως ανταμοιβή ένα μέρος της προστιθέμενης αξίας στις τοπικές κοινωνίες που δημιούργησαν το ποτό με τη Γεωγραφική Ένδειξη.

Ο Π. ΣΑΡΧΩΣΗΣ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Δήμος Τυρνάβου παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ζήτημα που αφορά ένα σχέδιο ευρωπαϊκού Κανονισμού. Μιλώντας χθες στην «Ε» ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης τόνισε ακόμα ότι θετικό είναι το γεγονός ότι από την αρμόδια υπουργό Οικονομικών συστάθηκε ειδική επιτροπή για το θέμα η οποία συνεδρίασε και με την παρουσία του διευθυντή του Γενικού Χημείου του Κράτους κ. Σαμίου. Ο κ. Σαμίου παρακολουθεί τις εξελίξεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να αφορά στο ζήτημα και να δημιουργεί προβλήματα σε μια σειρά ελληνικών προϊόντων όπως είναι το Κίτρος Νάξου, το Κουμ Κουάτ Κέρκυρας το τσίπουρο και η τσικουδιά. Και ο κ. Σαρχώσης καταλήγει: «Επειδή η αμπελοκαλλιέργεια και κατά συνέπεια τα οινικά προϊόντα και τα αποστάγματα αποτελούν τα πιο σημαντικά στοιχεία ταυτότητας του Δήμου μας ως δημοτική αρχή Τυρνάβου παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών μας»

Ο κ. ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» ο επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» κ. Στέλιος Ροντούλης έκανε την εξής δήλωση: «Τα επερχόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που σχετίζονται με τη δυνατότητα εμφιάλωσης αποσταγμάτων γεωγραφικής ένδειξης και εκτός της γεωγραφικής ζώνης προέλευσής τους προοιωνίζονται αρνητικό μέλλον για την ταυτότητα και την κατοχυρωμένη υφιστάμενη ποιότητα των προαναφερομένων προϊόντων. Ισχυρό θα είναι επίσης το πλήγμα και επί των ελληνικών επιχειρήσεων, πράγμα που θα αντανακλάσει αρνητικά και στο γενικότερο επίπεδο της απασχόλησης.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές, που θα χτυπήσουν ιδιαίτερα το τσίπουρο, η Τ.Α. πρέπει άμεσα να δραστηριοποιηθεί, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι περαιτέρω φτωχοποίησης των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα, ο Δήμος Τυρνάβου πρέπει να προχωρήσει ομοθυμαδόν στην υψίστη κινητοποίηση, για να αποτραπούν τα επερχόμενα δεινά. Οι καιροί ου μενετοί».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass