ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Δύο «όχι» Ε. Αποστόλου σε μεταλλαγμένα – μείωση πόρων ΚΑΠ

* «Αναμφισβήτητη η ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ και επικαιροποίηση των εργαλείων της», τόνισε ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2017 23:00

Δύο «όχι» στην προοπτική μείωσης της χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το 2020 καθώς και την καλλιέργεια μεταλλαγμένων είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου στην ομιλία του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Σχολιάζοντας το έγγραφο προβληματισμού για το μελλοντικό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, που περιέχει πέντε δυνητικά σενάρια εκ των οποίων τα τέσσερα αφορούν σε μείωση της χρηματοδότησης για τη γεωργία ή /και σε συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων, ο κ. Ε. Αποστόλου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα διαφωνεί και πρόσθεσε: «Το έγγραφο εγείρει σημαντικά ζητήματα τα οποία χρήζουν προσεκτικής μελέτης και άμεσων αντιδράσεων από μέρους μας, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική περίοδο που πραγματοποιούνται συζητήσεις για το μέλλον της ΚΑΠ 2020 και διενεργείται η μελέτη επιπτώσεων εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων από την Επιτροπή».

Αναφερόμενος γενικότερα στην ΚΑΠ μετά το 2020, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι αυτή «θα κληθεί να ανταποκριθεί σε μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές όπως: η δημιουργία θέσεων εργασίας και ένα δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες, η παραγωγή επαρκών ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, η κλιματική αλλαγή, η προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας της υπαίθρου, η παραμονή του πληθυσμού στις μειονεκτικές περιοχές και η αντοχή του γεωργικού επαγγέλματος.

Για την υλοποίηση των παραπάνω είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ και επικαιροποίηση των εργαλείων της ΚΑΠ. Θα πρέπει να ταιριάξουμε τις αντίθετες απόψεις και να δείξουμε ότι η γεωργία αποτελεί μέρος των λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος», προέτρεψε.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Στην ομιλία του ο κ. Ε. Αποστόλου επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για «γεωργία απαλλαγμένη από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» υπογραμμίζοντας:

«Το θέμα των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μου, όπου η κοινή γνώμη είναι αντίθετη στην καλλιέργεια και στη χρήση. Πιστεύουμε πως, ακόμη, δεν έχει αποδειχθεί η ασφαλής χρήση τους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η θέση της Ελλάδας, λοιπόν, ήταν και συνεχίζει να είναι η πλήρης απαγόρευση, χωρίς καμία εξαίρεση, της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην επικράτειά της.

Θεωρούμε, συνεπώς, καλοδεχούμενη κάθε πρωτοβουλία που προωθεί την ενημέρωση για τις ευνοϊκές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων απαλλαγμένων από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς και συμφωνούμε με τα κύρια συμπεράσματα της Διεθνούς Υπουργικής Σύσκεψης της Βιέννης. Υποστηρίζουμε και εμείς την ανάγκη για αγροτική ανάπτυξη απαλλαγμένη από ΓΤΟ, ειδικά σε χώρες με γεωργική διάρθρωση μικρής κλίμακας ή/και σε χώρες που παράγουν μεγάλο αριθμό αγροτικών προϊόντων με σήματα ποιότητας. Αποτελεί πίστη μας ότι η αγροτική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη χρήση ΓΤΟ είναι περιβαλλοντικά ορθή, οικονομικά βιώσιμη και έχει τεράστια σημασία για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία ανθρώπων και ζώων».

 

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass