ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ: «ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ»

Άλλο Καναδάς, άλλο Βιετνάμ για την ελληνική φέτα

*Ο Ε. Αποστόλου επιμένει για αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, προαναγγέλλει «μάχη» στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ και αποκαλύπτει: «Στην Κίνα όπου δεν παράγεται ούτε ένα κιλό φέτα έχει κατοχυρωθεί brand name με το όνομα Feta»

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2017 22:10

Την ώρα κατά την οποία στην Ελλάδα καλλιεργούνται προσδοκίες για επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης –Καναδά όσον αφορά στη φέτα, στον απόηχο και της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ –Ιαπωνίας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκπέμπουν σαφές μήνυμα ότι «κάθε συμφωνία είναι διαφορετική» και προσθέτουν με νόημα: «Άλλο Καναδάς όπου παράγεται ή πωλείται για γενιές ολόκληρες τυρί που αποκαλείται «φέτα» και άλλο Βιετνάμ…»

(Με τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά, CETA) «Επιτεύχθηκε ρηξικέλευθη βελτίωση της κατάστασης που υπήρχε πριν στην καναδική αγορά. Η εναλλακτική θα ήταν καμία προστασία για όλα αυτά τα προϊόντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αρμόδιος για θέματα γεωργίας και εμπορίου) κ. Ντάνιελ Ροζάριο σε ειδικό αφιέρωμα του ευρωπαϊκού δικτύου EURACTIV.com για τη φέτα και τις ελληνικές αντιδράσεις στη CETA.

Ο κ. Ροζάριο χαρακτήρισε την εν λόγω εμπορική συμφωνία «επιτυχία χωρίς προηγούμενο» και επανέλαβε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στη συμφωνία με τον Καναδά επιτεύχθηκε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας (για τα ευρωπαϊκά προϊόντα).

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι οι συζητήσεις με τον Καναδά ήταν «πολύ δύσκολες» λόγω του ότι η ιδέα των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΓΕ) απορρίφθηκε εν τη γενέσει της και ο όρος «φέτα» χρησιμοποιούνταν γενικότερα στη Βορειοαμερικανική αγορά.

 «Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Καναδάς θα υποχωρούσε μόνο σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με ειδικούς όρους», υπογράμμισε ο κ. Ροζάριο, προσθέτοντας ότι αν παρέμεινε το προηγούμενο status quo, δεν θα υπήρχε καμία προστασία για τη φέτα.

 «Αυτή η συμφωνία εμπεριέχει επίσης ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι μπορούν να διεισδύσουν σ’ αυτές τις (σ.σ. Βορειοαμερικανικές) αγορές έχοντας τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν στους Καναδούς καταναλωτές τα μοναδικά χαρακτηριστικά της «μοναδικής και αληθινής» ελληνικής φέτας», πρόσθεσε με έμφαση ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, γνώστης του θέματος των εμπορικών συμφωνιών ανέφερε στο EURACTIV.com ότι η «προηγούμενη χρήση» (σε άλλες χώρες) προϊόντων που είναι στην ΕΕ προστατευμένης ονομασίας και γεωγραφικής ένδειξης θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν ειδικά σε χώρες με παρουσία της Ευρωπαϊκής διασποράς ή με συγκεκριμένες καταναλωτικές συνήθειες. Στον Καναδά υπάρχει ισχυρή ελληνική κοινότητα 250.000 ανθρώπων, κάποιοι εκ των οποίων εμπλέκονται στην παραγωγή «Καναδικής φέτας»

Η ίδια πηγή εξήγησε ότι όλες οι εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό και κάθε περίπτωση θα εξετάζεται αναλόγως. Για παράδειγμα, διευκρίνισε ότι όσον αφορά (τη συμφωνία με) το Βιετνάμ, δεν θα εγερθεί ζήτημα για την προστασία της φέτας όπως στην Ευρώπη αλλά το να πειστούν οι Καναδοί να πράξουν το ίδιο ίσως απαιτήσει επιπρόσθετες προσπάθειες.

Ο λόγος είναι απλός, όπως σημείωσε: «στον Καναδά παράγεται ή πωλείται για γενιές ολόκληρες τυρί που αποκαλείται φέτα, ενώ στο Βιετνάμ όχι».

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ

ΣΤΗΝ… ΚΙΝΑ

Στο μεταξύ, στην αποκάλυψη ότι έχει κατοχυρωθεί      «brand name με το όνομα Feta στην Κίνα όπου δεν παράγεται ούτε ένα κιλό φέτας», προέβη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στην 11η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού.

«Είμαστε σ’ έναν κόσμο άκρως ανταγωνιστικό όπου πολύ συχνά, ιδιαίτερα στο πεδίο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, όχι μόνο δεν τηρούνται οι θεσμικοί κανόνες αλλά δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ε. Αποστόλου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο θέμα της φέτας επισημαίνοντας: «Δίνουμε μάχες και στα πλαίσια των συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως Καναδάς και Νότια Αφρική, όπου για τη φέτα για παράδειγμα προβλεπόταν μετά την μεταβατική 5ετία να μπορούν να κυκλοφορούν ως φέτα Νότιας Αφρικής και Καναδά.

Καταφέραμε να δεσμευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση της συμφωνίας πριν τη λήξη της 5ετίας με στόχο την πλήρη κατάργηση της χρήσης του όρου φέτα στα λευκά τυριά τους. Δηλαδή πλήρης απαγόρευση της χρήσης του όρου φέτα.

Πρόσφατα τη μάχη αυτή την κερδίσαμε για την αγορά της Ιαπωνίας από τώρα. Έρχονται κι άλλες μάχες, με κορυφαία αυτή της συμφωνίας με ΗΠΑ, τη γνωστή ως TTIP.

Επιμένω ιδιαίτερα στη φέτα γιατί κανένα άλλο προϊόν δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά που είναι απολύτως συνυφασμένα με τη χλωρίδα, το γεωγραφικό ανάγλυφο, την εκτατική εκτροφή και το κλίμα της χώρας μας.

Συνεπώς υπάρχει στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές ένα «πεδίον δόξης λαμπρό» που περιμένει από εμάς να το κατακτήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουμε κάνει μια στρατηγική επιλογή:

Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, ο κλάδος που στηρίζει και στηρίζεται από τη φέτα, να ενισχυθεί μέσα από κίνητρα, διευκολύνσεις, στοχευμένες πολιτικές και «εργαλεία», ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις δομικές του αδυναμίες και να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας».

Ο κ. Ε. Αποστόλου έκρινε επιβεβλημένο «να χρησιμοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνικές του marketing και του management στην προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό», ενώ για τις διεθνείς συναλλαγές αξιολόγησε ως «τεράστιο» το ρόλο που «έχουν να παίξουν οι διπλωματικές και εμπορικές μας αντιπροσωπείες στο εξωτερικό καθώς και οι φορείς και οργανώσεις του ελληνισμού της διασποράς».

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass