ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

Διαγραφή αγροτικών χρεών με ρύθμιση

* «Σύνδεση» της οφειλής με την εμπορική αξία των ακινήτων του δανειολήπτη * Αφορά περί τους 80.000 αγρότες-κτηνοτρόφους με μικρή ακίνητη περιουσία

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2017 23:00

Τη δυνατότητα να αποπληρώσουν μόνο ένα μέρος των αγροτικών τους δανείων προς την πρώην ΑΤΕ, διαγράφοντας μάλιστα σημαντικό τμήμα αυτών, θα έχουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, με το σχέδιο διευθέτησης «κόκκινων δανείων», που θα παρουσιάσουν σήμερα οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασ. Κόκκαλης, Υποδομών Ν. Μαυραγάνης και ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης δημοσίου χρέους κ. Φωτ. Κουρμούζης.

Πρόκειται στην ουσία για ένα παράλληλο, του εξωδικαστικού μηχανισμού για επιχειρηματικά δάνεια πρόγραμμα (που επίσης θα ανακοινωθεί σήμερα από τον υπ. Οικονομικών), μόνο που αυτός θα αφορά μόνο σε αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ και δάνεια που ελήφθησαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ο μηχανισμός, ο οποίος «στήθηκε» μετά από πρωτοβουλία και 4μηνη προσπάθεια του Λαρισαίου υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη και σε συνεργασία με την εταιρία-διαχειριστή της ΑΤΕ, PQH και την Τράπεζα της Ελλάδας, θα απευθύνεται σε δύο κατηγορίες δανειοληπτών:

- σε όσους υπήχθησαν στο γνωστό νόμο «περί πανωτοκίων» (Ν.3259/2004), ο οποίος ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε από την πρώην ΑΤΕ και,

- σε όσους δεν υπήχθησαν σ΄αυτόν αλλά θα επιδιώξουν τώρα να διευθετήσουν το χρέος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», δυνατότητα υπαγωγής στον παράλληλο αυτό εξωδικαστικό μηχανισμό θα έχουν περί τους 80.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι κάνουν αίτηση υπαγωγής σε αυτόν, δεν αποκλείονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν. 4469/2017, ο οποίος όμως δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις δανειοληπτών αγροτικών δανείων.

Πέρα λοιπόν από την επαναφορά των ευεργετικών διατάξεων του νόμου «περί πανωτοκίων», ο νέος αυτός μηχανισμός θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους υπαχθούν να έρθουν σε μια νέα και πιο ευνοϊκή συμφωνία με την PQH, την εταιρία-εκκαθαριστή δηλαδή της ΑΤΕ.

Γιατί είναι σημαντικός ο νέος αυτός τρόπος διευθέτησης του δανείου: διότι δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να περιορίσει ή και να διαγράψει μεγάλο μέρος τους χρέους του, συνδέοντάς το με τη σημερινή πραγματική εμπορική αξία της διαθέσιμης προς ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας του, μειωμένης κατά 10%.

Ένα παράδειγμα: Κάποιος οφείλει από δάνειο 200.000 ευρώ και η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας του είναι 100.000 ευρώ. Θα μπορεί να ρυθμίσει λοιπόν το δάνειο του στο ποσό των 90.000 ευρώ. Το υπόλοιπο θα διαγράφεται.

Όπως γίνεται κατανοητό η ρύθμιση αυτή θα είναι ελκυστική για δανειολήπτες με υψηλά (ενδεχομένως) δάνεια, αλλά χαμηλή εμπορική αξία ακινήτων. Σε μεγάλο βαθμό λοιπόν θα αφορά μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η ρύθμιση των δανείων θα γίνει με δόσεις. Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να γίνεται δεκτό από την PQH και την Τράπεζα της Ελλάδας, η περίοδος εξόφλησης από τα 10 χρόνια που είναι σήμερα να φτάσει στην 20ετία. Δεν υπάρχει όμως ακόμη απόφαση.

Κομβικό ρόλο στην ενημέρωση και στην αποστολή των αιτημάτων υπαγωγής στο νέο μηχανισμό θα διαδραματίσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης-Ενημέρωσης Δανειοληπτών (που θα συσταθούν τον Σεπτέμβριο) και η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σημειώνουμε ξανά ότι ο εξωδικαστικός αυτός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών με ευνοϊκούς όρους απευθύνεται σε όσους δανειολήπτες δεν καταφέρουν ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν στον ν. 4469/2017, οι πρόνοιες του οποίου περιορίζονται για τους αγρότες, αφού για να υπαχθούν σε αυτόν πρέπει να έχουν πτωχευτική ικανότητα, δηλ. να είναι έμποροι, ή να διαθέτουν επιχειρηματική ιδιότητα, κατά την έννοια του φορολογικού δικαίου και διαδικασίας.

Κάθε αγρότης οφειλέτης, θα μπορεί να υποβάλει αίτημα ρύθμισης/εξόφλησης, μέσω ειδικώς διαμορφωμένης ιστοσελίδας της PQH. Το αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από όλα τα δικαιολογητικά και τις πληροφορίες, όπως καθορίζονται στον Ν. 4469/2017 και θα διατυπώνεται σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα. Έπειτα η PQH θα αξιολογεί το αίτημα με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και με εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου και είτε θα αποδέχεται το αίτημα και θα καταρτίζει συμφωνία ρύθμισης/εξόφλησης είτε θα προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές στο αίτημα, ώστε να το θεωρήσει αποδεκτό. Ο οφειλέτης αντίστοιχα θα αποδέχεται ή όχι τις προτεινόμενες αλλαγές στο αίτημα και ή θα συνάπτεται συμφωνία ρύθμισης/εξόφλησης ή θα αποσύρει το αίτημα του.

Θα δίνεται έτσι η δυνατότητα επαναϋπολογισμού και επαναπροσδιορισμού της οφειλής (για όσους υπάγονται βεβαίως) σύμφωνα με το γνωστό νόμο «περί πανωτοκίων».

Εννοείται ότι οι ρυθμίσεις δεν αφορούν αγροτικά δάνεια από άλλες –ιδιωτικές- Τράπεζες.

Δ.Χατζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass