ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2017 22:20

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συνεχίζεται η ηλιοφάνεια στον κάμπο και μάλιστα από τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα ανέβει μέχρι και τους 36 βαθμούς Κελσίου. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο ο καιρός θα είναι καλός και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 33 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ την Τρίτη ο υδράργυρος θα φθάσει τους 36 βαθμούς Κελσίου. Χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα ο καιρός και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου απέστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, με αφορμή δηλώσεις του πρώτου που αφορούν τους κτηνοτρόφους που θα αποζημιωθούν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων του Ιανουαρίου 2017. «Δηλώσεις που προκάλεσαν θυμό στους κτηνοτρόφους, διότι –όπως τονίζεται στην επιστολή- ακόμη ψάχνουμε να βρούμε ποια από τα μέλη μας στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα δεν έχουν στάβλο για να πάρουν την αποζημίωση που ανακοινώσατε. Καταλήξαμε ότι μόνο οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που πάνε το καλοκαίρι στα ορεινά και οι κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στα νησιά και έχουν τα ζώα μόνο για κρεατοπαραγωγή δεν έχουν στάβλους. Για άλλη μια φορά βρίσκεστε σε λάθος κατεύθυνση και θα την πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που πάλεψαν πραγματικά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες για να διατηρήσουν το κοπάδι τους έχοντας ταυτόχρονα απώλειες σε ζώα τόσο μικρά όσο και μεγάλα και καταναλώνοντας μεγάλο όγκο ζωοτροφών. Δεν ξέρουμε αν για αυτή σας την απόφαση ευθύνονται οι σύμβουλοί σας ή εσείς ο ίδιος προσωπικά όμως για ακόμα μια φορά φαίνεται η προχειρότητα, η έλλειψη γνώσης του αντικειμένου της κτηνοτροφίας και η αδιαφορία σας για τον κλάδο της κτηνοτροφίας» καταλήγει η επιστολή της Ομοσπονδίας.

 

ΤΕΥΤΛΑ

Το πράσινο φως της ΕΒΖ για το άνοιγμα του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας (η έναρξή του υπολογίζεται περί την 1η Σεπτεμβρίου) περιμένουν οι τευτλοπαραγωγοί του νομού, προκειμένου να ξεκινήσουν τη συγκομιδή του προϊόντος. Σύμφωνα με τους παραγωγούς του νομού (οι οποίοι έχουν καλλιεργήσει περίπου 14.000 στρέμματα με μέση στρεμματική απόδοση τους 7 τόνους) «φέτος η παραγωγή εξελίχθηκε καλά, ο ζαχαρικός τίτλος (pol) επίσης αναμένεται υψηλός και όπως όλα δείχνουν η χρονιά θα είναι θετική. Στα συν της φετινής χρονιάς η καταβολή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (για α΄ φορά) στους τευτλοπαραγωγούς (κάτι σαν τη νιτρορύπανση) ύψους 30 ευρώ/στρ., ενώ από τον χειμώνα θα μπορούν να μπούνε στο παιχνίδι και όσοι είχαν αποζημιωθεί το 2007 για να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

ΝΤΟΜΑΤΑ

Σε πλήρη εξέλιξη η φετινή καμπάνια για τη βιομηχανική ντομάτα, αλλά τα μαντάτα από τον κάμπο δεν είναι ευχάριστα. Όπως όλα δείχνουν, αρχικά λόγω των βροχών και του καύσωνα που ακολούθησε υπάρχει μεγάλο ποσοστό ζημιάς, ειδικά στις πρώιμες φυτείες, στις οποίες η παραγωγή κυμαίνεται από 2 μέχρι 5-6 τόνους το στρέμμα. Οι καλές παραγωγές φέτος θα είναι από 8 μέχρι 10 τόνους το στρέμμα και αυτές αποτελούν μόνο το 10% από τις ποσότητες που έχουν συγκομιστεί. Όλες οι άλλες είναι από 7 τόνους και κάτω, ενώ υπάρχουν χωράφια που δεν μπαίνουν καθόλου να μαζέψουν, εάν ο άλλος έχει έναν τόνο. Η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί αρκετά, λογικά υπάρχει απομείωση τιμής, υπάρχουν και πολλές ξένες ύλες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις μεσοπρώιμες φυτεύσεις που συγκομίζονται αυτές τις μέρες και λογικά και στις όψιμες. Γι’ αυτό και οι παραγωγοί ζητούν από τον ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί δίκαια και άμεσα στο αίτημα περί γενναίας αποζημίωσης και περιμένουν με ενδιαφέρον την άφιξη του προέδρου του ΕΛΓΑ, Θεοφάνη Κουρεμπέ, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα στη Λάρισα.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Άσχημα νέα φέρνει ο «άνεμος» της κλιματικής αλλαγής σε δύο δημοφιλείς για τη χώρα μας καλλιέργειες. Σύμφωνα με τελευταίες ευρωπαϊκές έρευνες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες και οι κλιματολογικές ανωμαλίες αντιπροσωπεύουν ήδη το 40% της συνολικής μεταβλητότητας της παραγωγής σιταριού, ενώ εξίσου μεγάλες είναι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και στη συγκομιδή σταφυλιών. Στον τρύγο οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες και κυρίως οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την παραγωγικότητα, αφού το αυξημένο αίσθημα κόπωσης που νιώθουν οι εργάτες κάτω από τον καυτό ήλιο, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικότητας (στη γειτονική Κύπρο μιλούν μέχρι και 30%). Υπενθυμίζουμε ότι οι πρακτικές τεχνητής ψύξης και σκίασης είναι επιζήμιες για την ανάπτυξη των φυτών. Την ίδια ώρα η ξηρασία επηρεάζει και τα σιτηρά, καθώς πολλές περιοχές υποφέρουν από λειψυδρία.

ΟΙΝΟΣΤΑΦΥΛΑ

Μπορεί την Κυριακή να καθορισθεί η πολιτική τιμών αγοράς των σταφυλιών οινοποίησης της φετινής χρονιάς στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, ωστόσο τα νέα για τον κλάδο δεν είναι ευχάριστα. Αναστροφή του κλίµατος και των προβλέψεων που µιλούσαν για πλούσια παραγωγή, στις αρχές του Ιούλη, καταγράφεται σε πολλές παραγωγικές περιοχές οινοστάφυλων της χώρας, που αυτήν τη στιγµή είτε έχουν ξεκινήσει τον τρύγο είτε ετοιµάζονται τις επόµενες µέρες για τη συγκοµιδή. Ο καύσωνας τόσο του Ιούνη όσο και του Ιούλη, άφησε το αποτύπωµά του πάνω στους ελληνικούς αµπελώνες «καίγοντας» και «αφυδατώνοντας» τα οινοστάφυλα. Μειωµένη αναµένεται να είναι και η παγκόσµια παραγωγή, µείωση που σύµφωνα µε τις αρχικές προβλέψεις ευελπιστούσαν να αποτελέσει εφαλτήριο για τους Έλληνες αµπελουργούς, προκειµένου να κλείσουν καλύτερες τιµές για το προϊόν τους. Παρόλα αυτά, οι τιµές τελικά φαίνεται να παραµένουν στα ίδια µε πέρσι επίπεδα και µόνο σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν σηµειώσει µικρή αύξηση.

ΓΙΟΡΤΗ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΥΦΑΣ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με τους παραγωγούς Μανιταριού Τρούφα του Πηλίου διοργανώνει εκδηλώσεις στην Αργαλαστή Μαγνησίας με τίτλο «4η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού Τρούφα» από την 1-3 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Καμάρα Αργαλαστής Πηλίου στο κτήμα «Πατιστή». Το ίδιο διάστημα το Ινστιτούτο σε συνεργασία με τους οινοπαραγωγούς της Αργαλαστής Λάζαρο Καριπίδη, Δημήτρη Μυλωνά, Δημήτρη Πατιστή, Νικόλαο Ρακή διοργανώνουν εκδηλώσεις με τίτλο: «Μονοπάτια Κρασιού Αργαλαστής Πηλίου».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass