ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΗ

Καυτό αγροτικό τετραήμερο με ΔΕΘ και Νίκαια

* Αγροτική σύσκεψη σήμερα στην Αγιά για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2017 16:28

Με συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους και με σύσκεψη την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 7 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια, όπου θα καθορισθεί νέο πλαίσιο δράσης σκοπεύει να αντιδράσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας στα οξυμένα προβλήματα και κυρίως στο θέμα των ανοικτών τιμών, όπως ανακοίνωσε η διοίκησή της σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα οι αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς, μαζί με την ΕΟΑΣΝΛ καλούν τους αγρότες σε μαζική σύσκεψη, σήμερα Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στο εστιατόριο του Ρούλη Χατζάκου, στην Κεντρική πλατεία της Αγιάς για να γίνει ενημέρωση για τις εκκρεμότητες στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της διεκδίκησής τους.

Η ΑΝΤΙ(ΔΡΑΣΗ) ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

«Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος για τις καλλιέργειές τους και τις υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία, όπως και με τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν οι έμποροι για τα προϊόντα τους», ανέφεραν τα μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο «Μετροπόλ», κάνοντας λόγο για ένα άτυπο καρτέλ που έχει στηθεί με τη βοήθεια των κυβερνητικών αποφάσεων.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρίζος Μαρούδας «προ ημερών πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΣΝΛ με τη συμμετοχή του Συλλόγου Θεριζοαλωνιστών Ν. Λάρισας και την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ν. Λάρισας στην οποία συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού.

Βασικά προβλήματα και ζητήματα αιχμής παραμένουν: Η άγρια φοροληστεία από την κυβέρνηση, τα υπέρογκα ασφάλιστρα σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για τους αγρότες, τα κάθε είδους χαράτσια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Όλα αυτά καλύπτουν σχεδόν το 60% του συνολικού εισοδήματός μας. Το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» σχεδόν σε όλα τα προϊόντα. Οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής, οι νέες αυξήσεις και χαράτσια που ετοιμάζουν σε ρεύμα, νερό, καύσιμα. Οι τεράστιες καταστροφές που έχει υποστεί το σύνολο του Νομού και πολλές καλλιέργειες με αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Ο ΕΛΓΑ δίνει ψίχουλα ως αποζημίωση στις περισσότερες περιπτώσεις, και οι όποιες αποζημιώσεις δίνονται 12-16 μήνες μετά τη ζημιά, ενώ με ευθύνη του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ εκατοντάδες παραγωγοί δεν θα αποζημιωθούν (π.χ. παγετός στην Αγιά)...».

Ακολούθως ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ ανακοίνωσε τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα: Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων να συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους καθώς έχουμε κοινά προβλήματα και αντίπαλο και μαζί μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Πραγματοποιούμε μεγάλη σύσκεψη του νομού την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 7 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια. Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά ώστε από κοινού να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα στη δράση μας και να βάλουμε φρένο στο ξεκλήρισμά μας και τις εξευτελιστικές τιμές. Το επόμενο διάστημα οι Αγροτικοί Σύλλογοι να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συμμετοχής στη σύσκεψη στη Νίκαια. Παράλληλα κλιμάκια της ΕΟΑΣΝΛ, του Συλλόγου Θεριζοαλωνιστών Ν. Λάρισας και της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε χωριά του Νομού καλώντας για τη σύσκεψη της Νίκαιας. Να μην λείψει κανείς – να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα στην Κυβέρνηση.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

Στο μεταξύ αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ συναντήθηκε χθες Πέμπτη με στελέχη του ΕΛΓΑ για το θέμα των αποζημιώσεων των παραγωγών από τον παγετό. Στη συνάντηση αναδείχθηκε το πρόβλημα της μη καταβολής αποζημίωσης των παραγωγών από τον παγετό, παρά την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η παραγωγή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας «είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που θα μείνουν χωρίς αποζημίωση και πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα επιβίωσης, κάλυψης των οικογενειακών αναγκών σε συνάρτηση με τη βαριά φοροληστεία, τις εισφορές σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ τα κάθε είδους χαράτσια. Στη συνάντηση φάνηκε ξεκάθαρα ο εμπαιγμός του ΕΛΓΑ απέναντι στους αγρότες αφού ανακοινώθηκε στην αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ ότι: Οι παραγωγοί που δήλωσαν ζημιές για τον λεγόμενο δακτύλιο στα μήλα θα αποζημιωθούν μόνο για τα μήλα που παρουσιάζουν δακτύλιο και όχι συνολικά για την απώλεια της παραγωγής τους από τον παγετό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανείς αγρότης της Αγιάς δεν θα αποζημιωθεί για το "δακτυλίδι" πάγου στα μήλα και δεν δέχεται ο ΕΛΓΑ ότι το δακτυλίδι αποτελεί και ένδειξη συνολικότερου παγετού στο χωράφι. Για να υπάρξει αποζημίωση σε αυτή την περίπτωση πρέπει το χωράφι να εμφανίζει ποσοστό πάνω από 20% μήλα με δακτύλιο παγετού. Ο ΕΛΓΑ καταχρηστικά αποφάσισε ότι η περιοχή της Αγιάς έχει συνολικά μειωμένη παραγωγή που όμως δεν αποδέχεται ότι οφείλεται στον παγετό. Παρ’ όλα αυτά θα το λάβουν υπόψη στην εκτίμηση της ζημιάς για τον παγετό. Αυτό σημαίνει πως συνάδελφοι που έχουν υποστεί ζημιά αποκλειστικά από τον παγετό και τα δέντρα τους -για παράδειγμα είχαν 50 κιλά μήλα παραγωγή στην εκτίμηση για τον παγετό- δεν θα αποζημιωθούν για 50 κιλά το δένδρο, αλλά με ανώτερο όριο τη μέση παραγωγή κιλών που θα βάλει ο ΕΛΓΑ σε κάθε δένδρο για την Αγιά και δεν διευκρινίστηκε πόσο θα είναι. Το ίδιο ισχύει για τις αποζημιώσεις παραγωγών από τη χαλαζόπτωση, θα εκτιμηθούν με βάση τη μέση παραγωγή κιλών και όχι τα πραγματικά κιλά που θα έχει πάνω το δένδρο». Έτσι η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς καταγγέλλουν τον εμπαιγμό από τον ΕΛΓΑ που θα αφήσει χωρίς αποζημίωση και χωρίς εισόδημα εκατοντάδες αγρότες της περιοχής και καλούν τους αγρότες σε μαζική σύσκεψη σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, για να γίνει ενημέρωση και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της διεκδίκησης. «Απαιτούμε άμεσες αποζημιώσεις σε όλους τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιά από τον παγετό και τη χαλαζόπτωση. Αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε Δημόσιο ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass