ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Πρότυπο κέντρο αγροτικής εκπαίδευσης στη Λάρισα

* Το προσωπικό στοίχημα του Β. Κόκκαλη και η ευρεία σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής * Προωθείται προγραμματική σύμβαση με κεντρικό φορέα τον Δήμο Λαρισαίων

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2017 22:11
Από την πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Β. Κόκκαλη με τους Κ. Καλαπούτη και Β. Ντούρα Από την πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού Β. Κόκκαλη με τους Κ. Καλαπούτη και Β. Ντούρα

Φιλόδοξο σχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία ενός πρότυπου εκπαιδευτικού και επιδεικτικού κέντρου για τη γεωργία - κτηνοτροφία στη Λάρισα, την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η εγκαταλελειμμένη στην τύχη της τα τελευταία χρόνια Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, η εκπαιδευτική αναβάθμιση της οποίας με την παράλληλη αξιοποίηση των εγκαταστάσεών της βρίσκεται υψηλά στις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.

Οι προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς τις τελευταίες εβδομάδες και αναμένεται να κορυφωθούν την ερχόμενη Παρασκευή με ευρύτατη σύσκεψη, που συγκαλεί στις εγκαταστάσεις της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής ο Λαρισαίος Υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη και εφόσον οι διαβουλεύσεις ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα θα κληθούν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων να συνυπογράψουν τη συμφωνία για τη συμμετοχή τους στο φιλόδοξο σχέδιο, την υλοποίηση του οποίου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, πρόκειται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα για το αναπτυξιακό συνέδριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας τον επόμενο μήνα.

Η σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής, που έχει και επίσημο χαρακτήρα, είναι η τρίτη κατά σειρά σύσκεψη με πρωτοβουλία του Λαρισαίου υφυπουργού. Είχαν προηγηθεί δύο συσκέψεις στη Λάρισα με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του Δήμου Λαρισαίων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος ως άμεσα εμπλεκομένων με την υλοποίηση του σχεδίου -τελευταία προστέθηκαν η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας. Αντικείμενο των συσκέψων υπήρξε η αξιοποίηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και αγροκτημάτων της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, η εικόνα των οποίων παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης από την παντελή απουσία συντήρησης ενώ την ίδια ώρα και η παροχή εκπαίδευσης εμφανίζεται υποβαθμισμένη από τη συνεχή μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού - τη φετινή χρονιά η Αβερώφειος ΕΠΑΣ Λάρισας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα λειτουργήσει με ειδικότητα Αγροτικών Μηχανημάτων Ζωοτεχνίας.

Διαπιστώσεις, που εκφράστηκαν σε όλους τους τόνους ακόμα και με ερωτήσεις βουλευτών την τελευταία διετία στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τον Λαρισαίο υφυπουργό Βασίλη Κόκκαλη να μιλά στις συσκέψεις όχι μόνο για την αναβάθμιση της παρεχόμενης γεωργικής εκπαίδευσης αλλά για ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για τη γεωργία - κτηνοτροφία στη Λάρισα, που αφενός θα αξιοποιήσει και θα αναβαθμίσει την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή αφετέρου θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή της σχολής συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα παραγωγής με τον αγροτουρισμό. Στόχος που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως προσωπικό στοίχημα με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις καθώς με τη δρομολόγηση υλοποίησης του φιλόδοξου σχεδίου θα συνδράμει σημαντικά στην επικείμενη παρουσία του πρωθυπουργού στη Λάρισα ενώ παράλληλα θα συνδέσει το όνομά του με ένα πανελλήνιας εμβέλειας έργο με ιδιαίτερη αξία για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής στην εκλογική του περιφέρεια.

"Γιατί να υπάρχει μια Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη και όχι και μια Αβερώφειος Γεωργική Σχολή στη Λάρισα, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, με αντίστοιχο κύρος;» αναρωτήθηκε ο κ. Κόκκαλης ερωτηθείς από την "Ε" σχετικά με τον υπό κατάρτιση σχεδιασμό για να καταλήξει: «Όραμά μας είναι μέσα από συμφωνίες και συνεργασίες να καταλήξουμε στη λειτουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης και Πιστοποίησης του αγροτικού επαγγέλματος αλλά και ανάδειξης της αγροτικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ανάλογα πρότυπα λειτουργούν σε διάφορες χώρες με μεγάλη επιτυχία».

Για την αναβάθμιση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, που έχει μακρά ιστορική παράδοση στην εκπαίδευση ιδίως αγροτόπαιδων και νέων αγροτών στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, και του περιβάλλοντος χώρου οι εμπλεκόμενοι φορείς φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της Αβερωφείου Σχολής και του περιβάλλοντος χώρου με τη διάσωση και αναστήλωση πολλών εγκαταστάσεων και υποδομών της Σχολής ως σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς και της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού της έργου με την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων οι οποίες έχουν ατονήσει ή διακοπεί.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται η λειτουργία επιδεικτικών κέντρων με προβολή την ιστορία και εξέλιξη των δραστηριοτήτων και των τεχνικών στη γεωργία και στην κτηνοτροφία καθώς και η λειτουργία κέντρου ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων για τα αγροτικά θέματα και προϊόντα.

Αν και την ευθύνη της εκπαιδευτικής διαδικασίας βαρύνει τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ η Σχολή θα συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ προβλέπεται επίσης η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον αγροτουρισμό, με την επισκεψιμότητα και επιδειξιμότητα και την προώθηση των παραγόμενων προϊόντων ως πιστοποιημένης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας καθώς και η λειτουργία χώρων αναψυχής, χώρων ανάπτυξης πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, θεραπευτικής ιππασίας κ.ά.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού και την εξυπηρέτηση των στόχων του κρίθηκε αναγκαία η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης και η υπογραφή της από τους εμπλεκόμενους φορείς με τον Δήμο Λαρισαίων να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα καθώς θα επωμιστεί με την ευθύνη για την εξασφάλιση των πόρων της χρηματοδότησης του κύριου βάρους των τεχνικών έργων του σχεδίου ενώ θα αποτελεί τον συνδετήριο κρίκο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από τις υπηρεσίες του υπουργείου συντάχθηκε ήδη προσύμφωνο συνεργασίας με σκοπό την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου και έχει σταλεί στους φορείς προκειμένου να διατυπώσουν παρατηρήσεις και να υποβάλουν προτάσεις ώστε να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του συμφώνου συνεργασίας. Στις προθέσεις του κ. Κόκκαλη είναι η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας στη σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής, που αποκτά πανηγυρικό χαρακτήρα, ώστε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Θεσσαλίας, που τοποθετείται τον επόμενο μήνα, να εξαγγείλει την υλοποίησή του.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ;

Αν και το περιεχόμενο του προσυμφώνου συνεργασίας περιέχει γενικές αναφορές στον κεντρικό στόχο της αναβάθμισης της Αβερώφειου Σχολής και τους κατευθυντήριους άξονες για την εξυπηρέτησή του και δεν εξειδικεύει δράσεις, ωστόσο η παρουσία της Διεπαγγελματικής Βάμβακος εκτός της στήριξης του εγχειρήματος υποδηλώνει εμμέσως πλην σαφώς και την προώθηση του Μουσείου Βάμβακος στην Αβερώφειο. Πρόκειται για ειλημμένη από τη Γενική Συνέλευση απόφαση, που συνδυάζεται με τη διάθεση οικονομικών πόρων για τη υλοποίησή της, γεγονός που δεν αφήνει αδιάφορη την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται να ανέλαβε τη δέσμευση για την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Μελισσοκομίας στις εγκαταστάσεις της Αβερώφειου σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Λάρισα με τους προέδρους της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Βασίλη Ντούρα και του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κώστα Καλαπούτη. Αν και ο κ. Κόκκαλης έγινε αποδέκτης αντιρρήσεων και διαφωνιών των δύο συνδικαλιστικών εκπροσώπων του μελισσοκομικού κλάδου για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον αγροτικό συνδικαλισμό διαρκούσης της διαβούλευσης χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την επαναφορά του χρόνιου αιτήματος των μελισσοκόμων για την ίδρυση Σχολής Μελισσοκομίας επισημαίνοντας πως η λειτουργία της στην Αβερώφειο μπορεί να αποτελέσει τμήμα του σχεδιαζόμενου πρότυπου εκπαιδευτικού κέντρου. Με αποτέλεσμα οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς των μελισσοκόμων να κληθούν την Παρασκευή να συνυπογράψουν τη συμφωνία συνεργασίας.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ

Αν και από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις και διαβουλεύσεις, όπως φαίνεται και από το προσύμφωνο συνεργασίας, τόσο ο Δήμος Λαρισαίων όσο και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ επωμίζονται με την εξασφάλιση πόρων για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων ο κ. Κόκκαλης βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το ίδρυμα Καρανίκα για τη σύνδεσή του με τη λειτουργία της Αβερώφειου.

Η προοπτική αυτή συζητήθηκε σε συνάντηση που έγινε πρόσφατα στη Λάρισα, όπου τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης κονδυλίου του Ιδρύματος που φθάνει τα 5 εκατ. ευρώ. Χρήματα που διαθέτει ο δωρητής για την ανέγερση και λειτουργία γεωργικής σχολής στη Λάρισα.

Στους εκπροσώπους του Ιδρύματος προτάθηκε η διάθεση του ποσού για την χρηματοδότηση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής με αντάλλαγμα να δοθεί το όνομα Καρανίκα σε τμήμα της σχολής, γεγονός που, όπως εκτιμάται, επιτυγχάνει τους σκοπούς της δωρεάς.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass