ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΕΥΤΛΩΝ Η ΕΒΖ

Χαμόγελα με την έναρξη της καμπάνιας

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2017 22:05
Ο υπεύθυνος του υποκαταστήματος της ΕΒΖ στη Λάρισα Νίκος Αθανασίου παρακολουθεί την παραγωγική διαδικασία Ο υπεύθυνος του υποκαταστήματος της ΕΒΖ στη Λάρισα Νίκος Αθανασίου παρακολουθεί την παραγωγική διαδικασία

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η συγκομιδή και παράδοση της φετινής σοδειάς των τεύτλων στο υποκατάστημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως στη Λάρισα, όπου η καμπάνια ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Οκτωβρίου.

Οι μηχανές των τευτλοπαραγωγών και τα φορτηγά φορτοεκφόρτωσης δουλεύουν πυρετωδώς, το ίδιο και η Βιομηχανία, η οποία φρόντισε στο πλευρό των 6 μόνιμων υπαλλήλων να προσλάβει κι άλλους 40 περίπου εποχικούς. «Τα μηνύματα για την τευτλοκαλλιέργεια είναι θετικά» σύμφωνα με τον υπεύθυνο του υποκαταστήματος της ΕΒΖ στη Λάρισα Νίκο Αθανασίου, για τους παρακάτω λόγους: Από τη νέα χρονιά θα μπορούν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και όσοι παραγωγοί το 2007 έλαβαν αποζημιώσεις από την Ε.Ε. για να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Όπως φαίνεται το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Στόχος μας να τριπλασιάσουμε το 2018 την παραγόμενη ποσότητα. Ακόμη παραμένει σε υψηλά επίπεδα η συνδεδεμένη που θα καταβληθεί την άνοιξη και ανέρχεται σε 72,5 ευρώ/στρ. Η συμβολαιακή γεωργία είναι ακόμη πλεονέκτημα για τον παραγωγό, με την ΕΒΖ να παρέχει όλα όσα χρειάζονται για τη σπορά και τη φροντίδα του προϊόντος, ενώ ο τιμοκατάλογος και φέτος παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Μάλιστα η διοίκηση της ΕΒΖ έχει δεσμευθεί ότι το πρόγραμμα πληρωμών θα εξελιχθεί ομαλά».

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλία καλλιεργήθηκαν 11.200 στρέμματα (τα περισσότερα στον νομό Λάρισας) και παρήχθησαν 72.000 τόνοι. Η ποιότητα των τεύτλων χαρακτηρίζεται ιδανική με τον ζαχαρικό τίτλο (pol) να κυμαίνεται από 14,5-15%. Η μέση στρεμματική απόδοση κινείται στους 7 τόνους. Πανελλαδικά έχουν παραχθεί περίπου 64.000 στρέμματα, οι οποίοι θα επεξεργαστούν στα εργοστάσιο του Πλατέως Ημαθίας (λειτουργεί ήδη) και στην Ορεστιάδα (θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου).

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Στο υποκατάστημα της Λάρισας γίνεται η παραλαβή των τεύτλων από τη Θεσσαλία, για να ακολουθήσει η μεταφορά του προϊόντος με τον σιδηρόδρομο στο Πλατύ. «Φέτος η συνεργασία μας με τον ΟΣΕ είναι άριστη» δηλώνει στην «Ε» ο Νίκος Αθανασίου. Οι παραγωγοί από τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Θεσσαλονίκης μεταφέρουν τη σοδειά τους στο εργοστάσιο με δικά τους μέσα. Σε ό,τι αφορά στον νομό Σερρών, όπου επίσης οι αγρότες ειδοποιήθηκαν να συγκομίσουν τη σοδειά τους, γίνεται με φορτηγά. Για να αποφευχθούν, μάλιστα, τυχόν παράπονα σε σχέση με τον χρόνο και τον τρόπο παραλαβής των τεύτλων από την κάθε περιοχή η βιομηχανία έχει διαμορφώσει σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα, στο οποίο περιγράφεται τι θα παραλαμβάνει το έκαστο κατά τόπους κέντρο συγκέντρωσης, πότε θα το διοχετεύει στο Πλατύ και τι όγκους θα αφορά η κάθε αποστολή.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στο υποκατάστημα της Λάρισας λειτουργεί η γεωπονική υπηρεσία και το διαχειριστικό κέντρο για τις πωλήσεις και τη μεταποίηση του προϊόντος. Στη Λάρισα φθάνει για επεξεργασία και συσκευασία ζάχαρη από το εξωτερικό, κυρίως από Γαλλία και Κροατία (μέσω του λιμανιού στον Βόλο). Εφόσον ενταχθούν και νέοι παραγωγοί στο πρόγραμμα, πρόθεση της ΕΒΖ να αναβαθμίσει το τοπικό υποκατάστημα.

Γ. Ρούστας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass