ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2017 22:14
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε προ ημερών στον Βόλο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού Νικήτας Πρίντζος για τα δικαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόεδροι των υπό εκκαθάριση Ενώσεων και Συνεταιρισμών παρέστησαν και εκπρόσωποι υγιών οργανώσεων, οι οποίοι τάσσονται στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων τους. Μεταξύ αυτών, οι πρόεδροι του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρ. Τσιτσιρίγκος και Νέας Αγχιάλου Δημ. Κίτσιος (φωτ.), οι οποίοι μάλιστα κάθισαν μαζί στο τραπέζι που ακολούθησε (άγνωστο τι τσίπουρο ήπιανε). Στη σύσκεψη που συγκάλεσε προ ημερών στον Βόλο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού Νικήτας Πρίντζος για τα δικαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόεδροι των υπό εκκαθάριση Ενώσεων και Συνεταιρισμών παρέστησαν και εκπρόσωποι υγιών οργανώσεων, οι οποίοι τάσσονται στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων τους. Μεταξύ αυτών, οι πρόεδροι του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρ. Τσιτσιρίγκος και Νέας Αγχιάλου Δημ. Κίτσιος (φωτ.), οι οποίοι μάλιστα κάθισαν μαζί στο τραπέζι που ακολούθησε (άγνωστο τι τσίπουρο ήπιανε).

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Το καλοκαίρι είναι εδώ, αντιστέκεται και μάλιστα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους για σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 ως 32 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ανάλογες καιρικές συνθήκες και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ ο υδράργυρος την Κυριακή αναμένεται να ανέβει κι άλλο. Τη Δευτέρα θα αισθανθούμε για τα καλά τη ζέστη, αφού ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμη και τους 39 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη και την Τετάρτη η ζέστη θα παραμείνει, αν και στον ουρανό θα υπάρχουν αρκετά σύννεφα, χωρίς όμως ιδιαίτερα φαινόμενα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τούτες τις μέρες στον θεσσαλικό κάμπο είναι ιδανικές για τη βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς οδήγησαν τους παραγωγούς να μην προχωρήσουν ακόμη στην αποφύλλωση, προσδοκώντας καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις. Επίσης το γεγονός ότι τα χωράφια είναι στεγνά θα αποτρέψει τους παραγωγούς να χρησιμοποιήσουν τις συλλεκτικές μηχανές stripper, με το πρόσχημα ότι τα ερπυστριοφόρα αυτά μηχανήματα παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, άρα θα αποφύγουμε τις πολλές ξένες ύλες. Πέρυσι ο βροχερός Σεπτέμβριος ανάγκασε πολλούς βαμβακάδες να χρησιμοποιήσουν τις μηχανές stripper, υποβαθμίζοντας όμως σημαντικά το προϊόν. Όσον αφορά στη φετινή τιμή, αν και είναι νωρίς, οι Θεσσαλοί παραγωγοί ελπίζουν οι εκκοκκιστές να μην δώσουν τιμή κάτω από 50 λεπτά (πέρυσι κάποιοι έλαβαν 54 λεπτά) για ποιοτικά βαμβάκια, ενώ στηρίζουν πολλά στον ανταγωνισμό των εκκοκκιστών και κυρίως αυτών που έχουν έδρα την Κεντρική Ελλάδα, αλλά εσχάτως δείχνουν ενδιαφέρον για τα βαμβάκια του κάμπου.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Σε μια σειρά πληρωμών συνολικού ύψους 7,9 εκατ. ευρώ προχώρησε από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι πληρωμές αφορούν 1.026 δικαιούχους για υπόλοιπα στη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία και τη νιτρορύπανση του 2014. Όσον αφορά στις εκκρεμότητες του ΕΛΓΑ, ακόμη περιμένουν να πληρωθούν για τη ζημιά που υπέστησαν τον Απρίλιο του 2016 χαλαζόπληκτοι παραγωγοί, κυρίως Τυρναβίτες. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που φετινές αποζημιώσεις καταβλήθηκαν σε ποσοστό 80%, καθώς θα πρέπει να υπάρξει πλήρης εκκαθάριση του 2016, για να εξοφληθούν οι παραγωγοί για τη φετινή χρονιά. Αυτή η τακτική όμως είναι άδικη για πολλούς, οι οποίοι περιμένουν τις αποζημιώσεις για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ή ακόμη και να καλύψουν τα έξοδα της συγκομιδής των προϊόντων.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΩΝ

Από χθες, 14 Σεπτεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) να καταχωρίζουν στοιχεία, των 20 μεγαλύτερων οφειλετών τους, στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να ακολουθήσουν έλεγχοι και ίσως κυρώσεις στο πλαίσιο της Πολλαπλής Συμμόρφωσης (για μη τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης υδάτων για άρδευση). Η καταχώριση για το 2017 από τους ΟΕΒ θα ολοκληρωθεί έως τις 6 Οκτωβρίου. Εκτός από τον ΑΦΜ των καταγγελλόμενων γεωργών, οι ΟΕΒ καταχωρίζουν υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο και προαιρετικά την ταχυδρομική τους διεύθυνση και τον τηλεφωνικό αριθμό τους. Μετά την ολοκλήρωση των καταχωρίσεων, θα πρέπει να γίνεται οριστικοποίηση, ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία του δείγματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Είναι η τέταρτη χρονιά που εφαρμόζεται αυτή η πολιτική, ώστε να αναγκαστούν οι αρδευτές οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Οι περισσότεροι για να αποφύγουν την ποινή (3% επί των συνολικών επιδοτήσεων την πρώτη χρονιά και 9% σε περίπτωση επανάληψης) σπεύδουν στους ΤΟΕΒ για να προχωρήσουν στην απαραίτητη ρύθμιση οφειλών. Όσοι δε βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με τους Οργανισμούς, προσκομίζουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ τη σχετική απόδειξη, για να αποφύγουν τις περιπέτειες.

ΜΕ 17,5 ΛΕΠΤΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ Ο ΑΣ ΒΟΛΟΥ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος κ. Νικήτας Πρίντζος, παραλαμβάνει καλαμπόκι στις εγκαταστάσεις στον Αγ. Δημήτριο Ρ. Φεραίου. Η τιμή που θα αγοράζει το καλαμπόκι από τους παραγωγούς είναι προς 17,5 λεπτά το κιλό. Ο κ. Πρίντζος διευκρίνισε ότι η τιμή αυτή δεν ισχύει μόνο για τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού, αλλά για όλο τον αγροτικό κόσμο, που βρίσκεται στην περιοχή της ΕΑΣ, δηλαδή στα 21 χωριά που ανήκουν στον Συνεταιρισμό Βόλου. Ο ίδιος σημείωσε, ότι εάν δεν καλυφθεί η ΕΑΣ από την ποσότητα, θα ζητήσει καλαμπόκι από όμορες περιοχές, όπως η Λάρισα και τα Φάρσαλα.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας ξεκίνησε τοπικό δολωματικό ψεκασμό στους Δήμους Τεμπών, Τυρνάβου και Αγιάς και συγκεκριμένα στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες: Τ.Κ. Παραποτάμου του Δήμου Τεμπών, Τ.Κ. Λυγαριάς του Δήμου Τυρνάβου, και Τ.Κ. Σκήτης, Σκλήθρου, Σωτηρίτσας, Βελίκας, Παλιουριάς, Καρίτσας και Κόκκινου Νερού, του Δήμου Αγιάς. Για τον λόγο αυτό ενημερώνει σχετικώς τους ελαιοπαραγωγούς αλλά και μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, ώστε να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους και τα ζώα τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές, προς αποφυγή τυχόν δηλητηριάσεων.

ΟΙΝΑΜΠΕΛΑ 2017

Την υιοθέτηση του περιφερειακού μοντέλου στη διαδικασία χορήγησης των Αδειών Φύτευσης ζητά η ΚΕΟΣΟΕ για την αποκατάσταση των ανισορροπιών που δημιουργεί το μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενο μοντέλο. Πιο συγκεκριμένα, βάσει αυτού του μοντέλου κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας θα δικαιούται να λάβει Άδειες Φύτευσης ίσες σε έκταση με το 1% της περιφερειακής της επιφάνειας και θα έχει τη δικαιοδοσία να θέτει δικά της κριτήρια προτεραιότητας ανάλογα με τις δικές τις ανάγκες και ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες περιφέρειες. Κάθε μία από τις 13 περιφέρειες της χώρας θα δικαιούται να λάβει Άδειες Φύτευσης ίσες σε έκταση με το 1% της περιφερειακής της επιφάνειας και θα έχει τη δικαιοδοσία να θέτει δικά της κριτήρια. Τη στόχευση των κριτηρίων προτεραιότητας, αντανακλά η χορήγηση των Αδειών Φύτευσης οιναμπέλων το 2017, όπως συμπεραίνει η ΚΕΟΣΟΕ, μετά από επεξεργασία των στοιχείων που δημοσίευσε το ΥΠΑΤΤ. Το πρωτεύον συμπέρασμα είναι ότι καθοριστικό ρόλο στη λήψη Άδειας Φύτευσης έπαιξε το κριτήριο προτεραιότητας που αφορά στο μέγεθος της υφιστάμενης εκμετάλλευσης, βάσει του οποίου ο αιτών πριμοδοτείτο με 0,35 βαθμούς (με ανώτατο σύνολο πριμοδότησης τη μονάδα), όταν ο αιτών διαθέτει (υφιστάμενη) εκμετάλλευση από 5-20 στρέμματα. Στο εύρος αυτό στους κατέχοντες αμπελουργική εκμετάλλευση 5-20 στρέμματα χορηγήθηκαν εκτάσεις που αφορούν το 61,75% των εγκεκριμένων αιτημάτων για τα οποία χορηγήθηκαν Άδειες Φύτευσης.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass