ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Φθίνουν τα καπνά στην Ποταμιά

* Γιάννης Σαπουνάς: Η Πολιτεία να στηρίξει τους παραγωγούς

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2017 21:12 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Σεπ 2017 21:44

Τον δικό τους αγώνα δίνουν καθημερινά οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής Μεσοχωρίου - Βλαχογιαννίου του πρώην Δήμου Ποταμιάς αλλά και ευρύτερα, αφού πέρα από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες έχουν να παλέψουν κυριολεκτικά με το κόστος παραγωγής που αυξάνεται και τις τιμές του προϊόντος που κάθε χρόνο συρρικνώνονται.

Στην περιοχή καλλιεργούνται πλέον με τον παραδοσιακό τρόπο οι ποικιλίες «Κατερίνης» και «Μπασμά» οι οποίες ακόμα θεωρούνται οικογενειακές καλλιέργειες με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια και ως εκ τούτου έχουν λιγότερο κόστος. Σε ό,τι αφορά στην ποικιλία «Βιρτζίνια» ο τρόπος καλλιέργειας και ξήρανσης είναι διαφορετικός , αφού πέρα από την καλλιέργεια χρειάζονται εγκαταστάσεις –φούρνους ξήρανσης.

Στην περιοχή Ποταμιάς και συγκεκριμένα στο Μεσοχώρι, τρίτης γενιάς καπνοκαλλιεργητής ο Αριστείδης Τζιώλας, μέλος του Νέου Καπνικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας ο οποίος είναι ο μόνος που άντεξε και συνεχίζει ακόμα να καλλιεργεί «Βιρτζίνια», αφού άλλοι συνάδελφοί του άλλαξαν καλλιέργειες λόγω μεγάλου κόστους παραγωγής και μείωσης της τιμής του προϊόντος.

Ο φακός της «Ε» με τον Λεωνίδα Τζέκα βρέθηκε στα καπνοχώραφα του Αριστείδη Τζιώλα και κατέγραψε από κοντά τη διαδικασία συλλογής του καπνού, την ξήρανσή του στους ειδικούς φούρνους και την τυποποίησή του για να παραδοθεί στη συνέχεια στον καπνέμπορο. Ο ίδιος καπνοπαραγωγός από νεαρό παιδί άλλαξε στην πορεία τις καλλιέργειες των γονέων και των παππούδων του, τα λεγόμενα «μαύρα» Ελασσόνας, για καλύτερες επιδόσεις στην παραγωγή και μεγαλύτερο κέρδος. Σήμερα καλλιεργεί 60 στρέμματα της συγκεκριμένης ποικιλίας με τις τιμές πώλησης στον έμπορο πέρυσι να κυμαίνονται από 1.70 έως 2,20 ευρώ.

Ο κ. Τζιώλας σημειώνει ότι και σε άλλες περιοχές της πρώην επαρχίας Ελασσόνας όπως Γαλανόβρυση, Τσαριτσάνη, Καλλιθέα, Ολυμπιάδα η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε από πολλούς παραγωγούς. Αναφερόμενος στα έξοδα ο κ. Τζιώλας σημειώνει ότι μόνο ένας φούρνος για να γεμίσει έχει κόστος 300 ευρώ για τη συγκομιδή συν τα υπόλοιπα έξοδα ξήρανσης κ.λπ.

 Και ο καπνοπαραγωγός καταλήγει στην «Ε»: «Αν φέτος η τιμή προς τον καπνέμπορο δεν φτάσει τουλάχιστον τα 2,50 ευρώ το κιλό δυστυχώς θα αναγκαστούμε μετά από τρεις γενιές καπνοπαραγωγοί να αλλάξουμε γεωργική κατεύθυνση».

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ

Γνώστης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί της Ποταμιάς αλλά και γενικότερα της περιοχής Ελασσόνας ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Σαπουνάς βρέθηκε στα καπνοχώραφα και σημειώνει ότι η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους καπνοπαραγωγούς οι οποίοι δίνουν χρόνια τώρα καθημερινό αγώνα επιβίωσης κόντρα στην έντονη φορολογία αλλά και την μείωση της κατανάλωσης του καπνού το τελευταίο διάστημα. Στην περιοχή Ποταμιάς για δεκαετίες ο καπνός ήταν μονοκαλλιέργεια και αποτελούσε το βασικό εισόδημα των κατοίκων της περιοχής. Επίσης στην παγκόσμια αγορά έπεσαν παραγωγές καπνού από άλλες χώρες τα οποία ωστόσο δεν έχουν την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών ενώ κάνουν ζημιά στην εγχώρια παραγωγή.

Ο κ. Σαπουνάς καταλήγει ότι η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον Έλληνα καπνοπαραγωγό γιατί διαφορετικά πολλά χωριά που στηρίζονται σ’ αυτή την καλλιέργεια θα εγκαταλειφθούν.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass