ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Στόχος να μπει τάξη στη διακίνηση γεωργικών φαρμάκων

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2017 22:40

Η ψηφιακή υπηρεσία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων, που ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά και στη χώρα μας από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου

και υποχρεωτικά από 1-1-2018 (με κυρώσεις στους παραβάτες) παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ) – παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος, στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας του ΥΠΑΑΤ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλη, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.) και τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας.

Επρόκειτο για την πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, γι’ αυτό και το ενδιαφέρον των γεωπόνων και των αρμόδιων μελετητικών γραφείων ήραν μεγάλο (ενδεικτική η παρουσία γεωπόνων απ΄όλη τη Θεσσαλία, τα Ιωάννινα, τη Λαμία κ.α.).

Βασικοί εισηγητές ήταν ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Ν. Αντώνογλου και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου κ.κ. Ζωγράφος, Βλάχος, ενώ την ημερίδα συντόνιζε ο πρόεδρος της ΠΟΣΓ Δημήτρης Σοφολόγης.

Ο ΥΦΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης αναφέρθηκε στην προστασία του καταναλωτή και στον σεβασμό στο περιβάλλον, που αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστο πυλώνα για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Επί δεκαετίες φυτοφάρμακα (με έγκριση ή χωρίς) πωλούνταν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων. Δυστυχώς υπήρξαν φαινόμενα αισχροκέρδειας, σοβαρή απειλή για την υγεία τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων ένα από τα εργαλεία που θα συνεισέφερε ισχυρά στην αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η καθιέρωση με υπουργική απόφαση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια σαφή εικόνα των διακινούμενων ποσοτήτων φαρμάκων, θα μειωνόταν η ποσότητα στην απολύτως απαραίτητη και θα αυξανόταν η εμπιστοσύνη ότι αυτός που προμηθεύτηκε μια συσκευασία με φυτοφάρμακο θα έχει λάβει τις βασικές οδηγίες προφύλαξης και χρήσης του φαρμάκου. Η συνταγογράφηση γίνεται μόνο από επιστήμονα γεωπόνο και το μέτρο ξεκινά με αναγκαστική εφαρμογή από τις 18 Σεπτεμβρίου. Επισημαίνω ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρωτοσυζητήθηκε το 1997. Δηλαδή χρειάστηκαν 20 ολόκληρα χρόνια και η πίεση από τον ΟΟΣΑ (Γ’ εργαλειοθήκη - «Εντοπισμός κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτάσεις για την άρση τους» και συγκεκριμένα οι υπ' αριθ. 2 και 14 συστάσεις) για να μπορέσουμε να θεσπίσουμε έναν μηχανισμό προς όφελος της υγείας του καταναλωτή, της υγείας του αγρότη, της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής βιωσιμότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης μέσω της μείωσης των εισροών. Αναμένω από εσάς τους επαγγελματίες και επιστήμονες που υπηρετούν στο πλευρό του αγρότη την ελληνική γεωργία τη στήριξη, ώστε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση να εφαρμοστεί και να συνεισφέρει τα μέγιστα στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα».

Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, που μίλησαν στη χθεσινή ημερίδα «μέχρι τώρα έχουν συνταγογραφηθεί 4000 συνταγές. Προφανώς τις 10 πρώτες μέρες παρουσιάστηκαν προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά μέρα με τη μέρα το σύστημα βελτιώνεται. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα προβλήματα του διαδικτύου, όταν το σύστημα φορτώνεται, αποφασίσαμε να τρέξουμε το πρόγραμμα πιλοτικά μέχρι τέλους του έτους και κανονικά από την νέα χρονιά. Η εφαρμογή της ψηφιακής συνταγογράφησης των γεωργικών φαρμάκων μπορεί να αποτελεί μια υποχρέωση της χώρας μας έναντι των δανειστών, αλλά σίγουρα κάποια στιγμή έπρεπε να εκσυγχρονιστούμε. Τώρα πώς θα εφαρμόσει το κάθε κράτος μέλος την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, αυτό έγκειται στις δυνατότητες, τα μέτρα και τις ανάγκες του κάθε κράτους. Η Ε.Ε. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον Νότο, αφού στον Βορρά υπάρχουν άλλες καλλιέργειες, άλλες νοοτροπίες, με παραγωγούς να φοιτούν σε αγροτικά σχολεία, κλπ. Η Ελλάδα δεν είναι πίσω σε θέματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είναι όμως πίσω σε θέματα ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων, τα υπολείμματα που εμφανίζονται σε προϊόντα, αλλά είναι και μπροστά όταν έχουμε γεωπόνους που πουλάνε φάρμακα και παρέχουν επιστημονικές συμβουλές στους αγρότες πελάτες τους. Το ηλεκτρονικό σύστημα είναι δωρεάν για τους ενδιαφερόμενους. Καλό είναι να μην περιμένουμε τη νέα χρονιά για να εξοικειωθούμε με τα νέα δεδομένα, αλλά μέρα με τη μέρα να προσαρμοστούμε στην ψηφιακή εποχή».

 

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass