ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Κινδυνεύει η φέτα από τη Συμφωνία TTIP της ΕΕ με τις ΗΠΑ!

* Ενημέρωση για τη Διάσκεψη της Ρίγα – Επικοινωνία με Μανώλη Κεφαλογιάννη

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2015 8:32

 

 

 

«Χρειάζεται η συστράτευση όλων, πολιτικής ηγεσίας και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων προκείμενου να αποτραπούν οι δυσμενείς εξελίξεις που προοιωνίζονται για τη φέτα και τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης στην Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κατά την οποία τους ενημέρωσε για όσα διημείφθησαν στη Διάσκεψη στη Ρίγα της Λετονίας, σχετικά με τη συμφωνία TTIP και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ με γεωγραφική ένδειξη. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ αρνούνται κατηγορηματικά κάθε προστασία για ΠΟΠ και ΠΓΕ, φτάνοντας στο σημείο να αξιώνουν την εισαγωγή αμερικάνικων τυριών που «βαφτίζονται» φέτα ή παρμεζάνα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο κ. Χαρακόπουλος είπε στους συνομιλητές του ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία στις γεωγραφικές ενδείξεις με τις ΗΠΑ, φοβούμαι ότι η αντίστοιχη “μεσοβέζικη” συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά θα φαντάζει ως επίτευγμα».

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) χαρακτήρισε ύβρη προς την ιστορία την αξίωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ στην Επίτροπο Εμπορίου κ. Malmstrom «για απρόσκοπτη εισαγωγή αμερικάνικων τυριών όπως η φέτα στην ΕΕ». Μάλιστα, κάνοντας αναφορές στην Οδύσσεια του Ομήρου και τον πρώτο τυροκόμο, τον κύκλωπα Πολύφημο, είχε καλέσει την Επίτροπο να μην ενδώσει στις πιέσεις και να «μην ξεπουλήσει τις γεωγραφικές ενδείξεις που είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, κομμάτι της ψυχής της».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων για το ισχνό ενδιαφέρον που δυστυχώς επέδειξαν για το ζήτημα της προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων άλλες χώρες-μέλη στη Διάσκεψη της Ρίγα. Ενώ, όπως είπε, «η απάντηση που έλαβα από την κ. Malmstrom ότι το ζήτημα των γεωγραφικών ενδείξεων είναι δύσκολο και καταβάλλονται προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή επίλυσή του, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς φαίνεται πως άλλες είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ».

Ο κ. Χαρακόπουλος έκανε γνωστό πως άμεσα θα κλιμακώσει τις ενέργειές του ασκώντας πίεση:

α) προς την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αναλάβει ενεργότερη δράση, αξιώνοντας μεταξύ άλλων να θεωρηθεί η συμφωνία «Μεικτή», όπως ζήτησε από την Επίτροπο ο ίδιος, έτσι ώστε να χρειάζεται και η κύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια και

β) προς την κ. Malmstrom, με επιστολές στους κοινοβουλευτικούς που μετέχουν στην COSAC, ζητώντας την ευαισθητοποίησή τους και την ανάληψη κοινής δράσης.

Αντίστοιχη θεωρεί πως πρέπει να είναι η κινητοποίηση και των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων στους συλλογικούς φορείς άλλων χωρών της ΕΕ με ενδιαφέρον για τα ΠΟΠ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, κατά τη οποία αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση για το θέμα, καθώς έχει την ευθύνη των αγροτικών θεμάτων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΛΑΣΚΑ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Παλάσκας από την πλευρά του δήλωσε τα εξής: μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον πρώην Υπουργό για το θέμα της φέτας, οφείλουμε να κινηθούμε δυναμικά ώστε να προστατέψουμε το εθνικό μας προϊόν. Ξεκινάμε λοιπόν μια καμπάνια ενημέρωσης και διαλόγου με τους κτηνοτρόφους, τους τυροκόμους, τους εξαγωγείς και γενικά όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας, καθώς και με συναδέλφους μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και επειδή πρέπει να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις, η αρχή θα γίνει με συναντήσεις με εκπροσώπους των ευρωβουλευτών στην Αθήνα, άμεσα. Επειδή η φέτα αποτελεί ίσως το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας με μέλλον, κάθε προσπάθεια περιορισμού των δυνατοτήτων ανάπτυξης, αποτελεί για μας αιτία πολέμου».

Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη, ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Κόκουρας, ο πρόεδρος κτηνοτρόφων της επαρχίας Ελασσόνας κ. Σάκης Γεροφωκάς και το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας κ. Αχιλλέας Σωτηρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass