Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2017 22:13

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Οδηγούμαστε σε λευκά Χριστούγεννα, μετά τη χθεσινή χιονόπτωση και τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στον κάμπο μέχρι και τη Δευτέρα.

Το σκηνικό του καιρού είναι ιδανικό για μικρά παιδιά και για όσους επιθυμούν χιονοπόλεμο, όχι όμως και για κτηνοτρόφους και παραγωγούς υπαίθριων κηπευτικών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολόγου Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) «για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν χιονόνερο ή χιόνι στα πεδινά και χιόνια στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 ως 5 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη. Αύριο Σάββατο αραιές συννεφιές που βαθμιαία θα πυκνώσουν και πιθανόν να σημειωθούν χιονόνερο ή χιόνι στα πεδινά και χιόνια στα νότια του νομού. Η θερμοκρασία ακόμη πιο χαμηλά, θα κυμανθεί από -8 ως 6 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή βελτιώνεται η κατάσταση, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, ενώ ο υδράργυρος θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου (1 έως 8 βαθμούς Κελσίου). Τη Δευτέρα (Χριστούγεννα) σχεδόν αίθριος καιρός, με κύριο χαρακτηριστικό την παγωνιά. Από την Τρίτη και την Τετάρτη η θερμοκρασία σε άνοδο (10 έως 12 βαθμούς Κελσίου).

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ολοκληρώθηκε χθες η έκθεση μελισσοκομικών προϊόντων που διοργάνωσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας, για μία εβδομάδα περίπου στην πλατεία Νομαρχίας, με τους εκθέτες να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την προσέλευση του κόσμου. Στα 10 περίπτερα που στήθηκαν στην πλατεία, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν μέλι αλλά και τα παράγωγά του, απευθείας από τον παραγωγό, ενώ οι μελισσοκόμοι εκτός από το ποιοτικό τους προϊόν, προσέφεραν στην κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου που τους επισκέφθηκε και αίμα, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους δράσης. Η επιλογή της πλατείας Νομαρχίας αποδείχθηκε καλύτερη, απ΄ ό,τι η περσινή στην Κεντρική πλατεία, ενώ η διοίκηση του Συλλόγου ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της έκθεσης και φυσικά τον κόσμο που την επισκέφθηκε.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προχθές Τετάρτη η οικονομική ενίσχυση σε δικαιούχους του Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τις αιτήσεις 2017. Το συνολικό πόσο και για τα δύο υπομέτρα του Μέτρου 13 ανέρχεται σε 234.187.962,31 ευρώ και αφορά 335.221 δικαιούχους.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την πληρωμή του οφειλόμενου μισθώματος βοσκήσιμων γαιών για το 2016, το οποίο θα πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2017. Απομένουν λίγες ημέρες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται «χαμένοι» στη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους. Η «τεχνική λύση» σημαίνει ταλαιπωρία για τους κτηνοτρόφους και γνωρίζουν ότι αν δεν καταβάλλουν την οφειλή θα έχουν προβλήματα με τις ενισχύσεις του επόμενου έτους. Ήδη ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός έστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΑΤ, ενώ πολλοί πιέζουν για παράταση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι ότι η τεχνική λύση που τους έδωσε βοσκοτόπια εκτός της Περιφερειακής Ενότητας όπου βρίσκονται, όταν πάνε στον αρμόδιο δήμο και ζητούν να πληρώσουν την οφειλή τους, εκείνοι δηλώνουν άγνοια».

ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει στον θεσσαλικό κάμπο για τα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς η πρόσφατη προκήρυξη άνοιξε τη σχετική προθεσμία (την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου και μέχρι τις 2 Απριλίου), με τους ενδιαφερόμενους αγρότες να ξεκινούν τις συζητήσεις με τους μελετητές γεωπόνους. Όπως ανακοίνωσε και από τον Βόλο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου "ο προϋπολογισμός για τα ατομικά Σχέδια Βελτίωσης μπορεί να ανέλθει έως και τις 500.000 ευρώ, με βάση την τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, ενώ για τα συνεργατικά σχήματα αντίστοιχα μέχρι 1 εκατ. ευρώ.".

ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Από τις 8 Ιανουαρίου και μέχρι τις 7 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο Μέτρο 9 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την έκδοση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Στόχος του Μέτρου είναι η συσπείρωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στο τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Στη διαμόρφωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας προχωρούν τα τεχνοκρατικά στελέχη των συνεταιριστικών οργανώσεων ροδάκινων και νεκταρινιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ προκειμένου με την κατάλληλη επεξεργασία να ακολουθήσει η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Ιουλίου. Την πρωτοβουλία έχει αναλάβει η υπό σύσταση Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, η οποία ενημερώνει πως υπό τη σκέπη της, οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, θα συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα στοιχεία που αφορούν τις ζημίες που υπέστησαν οι παραγωγοί νεκταρινιών, ροδάκινων συμπύρηνων και επιτραπέζιων, από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου. Τα εν λόγω στοιχεία, κατόπιν υπάρχουσας συμφωνίας, θα παραδοθούν στον ΕΛΓΑ για επεξεργασία. Αφού ολοκληρωθεί η συγκέντρωση και η αποστολή των στοιχείων, έργο στο οποίο θα συμμετέχουν οι Συνεταιρισμοί , θα προχωρήσει ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην επεξεργασία, την εξατομίκευση και την κάλυψη των ζημιών.

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για το Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας 2018 ολοκληρώνονται στις 20 Ιανουαρίου 2018. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους οι μελισσοκόμοι μπορούν να προσέρχονται από Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00 π.μ.-13.00 στα γραφεία του Κέντρου Μελισσοκομίας Λάρισας, (Κούμα 4, 2ος όροφος). Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

Για “αντικατάσταση κυψελών” -για περισσότερα από 20 μελίσσια: Θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο, δήλωση κυψελών διαχείμασης (συμπληρώνεται στο Κέντρο Μελισσοκομίας), βιβλιάριο τραπέζης, ταυτότητα, υπεύθυνη δήλωση (συμπληρώνεται στο Κέντρο Μελισσοκομίας), τα τιμολόγια αγοράς κυψελών ή οι αποδείξεις αγοράς τα καταθέτονται στο Κέντρο Μελισσοκομίας μέχρι 20 Μάη 2018. Θα είναι εξοφλημένα μέσω τράπεζας, όχι με μετρητά.

Επιπλέον δικαιολογητικά για “μετακινήσεις”- περισσότερα από 110 μελίσσια: Εκκαθαριστικό (ακαθάριστο αγροτικό εισόδημα-τζίρος μεγαλύτερο από 5000 ευρώ) -από τον τζίρο αυτό εξαιρούνται οι νεοεισερχόμενοι αγρότες, βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών -ΜΑΕΕ ως επαγγελματίας αγρότης- εξαιρούνται οι συνταξιούχοι ΟΓΑ

Θεωρημένο βιβλιάριο ΟΓΑ (για συνταξιούχους ΟΓΑ μόνο), άδεια κυκλοφορίας του ΦΙΧ μελισσοκομικού αυτοκινήτου, τα δελτία αποστολής ή τις φορτωτικές τα καταθέτετε στο Κέντρο Μελισσοκομίας μέχρι 30 Ιουνίου 2018.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass