Αγροτικά εν... συντομία

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2018 22:25

Ανεβάζουν τις προσφορές για βαμβάκι

Τώρα που δεν υπάρχουν αποθέματα βαμβακιού στον κάμπο, βρήκαν οι μεσίτες να ανεβάσουν την προσφορά τους ακόμη και στα 56 λεπτά\κιλό,

όταν οι περισσότεροι πούλησαν μέχρι 49-50λ. Την ίδια ώρα η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος θα παρουσιάσει στο Εθνικό Κέντρο Ταξινόμησης στην Καρδίτσα τα αποτελέσματα του προγράμματος ελέγχου ποικιλιών, ενώ θα γίνουν άλλες τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Λαμία, Αλεξανδρούπολη και στην Αgrotika στη Θεσσαλονίκη.

«Σηκώνει» το αγροτικό η ΔΗ.ΣΥ.

Στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα συζητηθεί στη Βουλή η κοινή ερώτηση ΔΗΣΥ-Ποτάμι για τη δυσαρέσκεια των αγροτών από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Όσο θα πλησιάζουμε προς τα μπλόκα των αγροτών, τόσο θα αυξάνονται οι πρωτοβουλίες του νέου φορέα της ΔΗΣΥ για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Στο μεταξύ ο βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης ορίστηκε υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης του νέου κόμματος.

Δόθηκαν 900 διπλώματα οδήγησης τρακτέρ

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο νομός Λάρισας εμφανίζει τα λιγότερα ατυχήματα με γεωργικά μηχανήματα ανά την επικράτεια είναι και η εκπαίδευση και συμμετοχή των παραγωγών στα διάφορα σεμινάρια που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να τους απονείμει τα σχετικά διπλώματα. Όπως προκύπτει από το αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας – Περιφέρειας Θεσσαλίας μόνο φέτος δόθηκαν σε 900 παραγωγούς διπλώματα άδειας οδήγησης και χειρισμού αγροτικών μηχανημάτων, ενώ στην πλειοψηφία τους αυτά αφορούν τρακτέρ. Τα εύσημα ανήκουν σίγουρα στον αρμόδιο υπάλληλο της ΔΑΟΚ Κώστα Καραθάνο, ο οποίος ουσιαστικά τρέχει αποτελεσματικά το πρόγραμμα, σε συνεργασία με τους προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων.

Ζητά συντονισμό για τα κονδύλια του ΠΑΑ

Επιμένει ο περιφερειάρχης και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός στην επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης των κονδυλίων του ΠΑΑ από το ΥΠΑΑΤ και στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην «ΕτΔ» «ακόμη περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τους επιλαχόντες νέους αγρότες, οι ενισχύσεις μικρών εκμεταλλεύσεων, ενισχύσεις επιχείρησης για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές. Να συμφωνήσουμε σε μια ταχύτητα και σαφήνεια της συνεργασίας. Να μην πηγαινοέρχονται έγγραφα τα οποία δεν είναι σαφή. Δεν απευθυνόμαστε μόνο στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αλλά και στις υπηρεσίες και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Καλύτερα να υπάρχει συνεργασία πριν φύγει κάποιο έγγραφο, ούτως ώστε να κερδίζουμε χρόνο και να φτάσουμε έγκαιρα στο αποτέλεσμα. Να προχωρήσουν οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να σταματήσουν οι διαρκείς παρατάσεις στις προθεσμίες προκήρυξης των μέτρων. Όταν ανοίγει ένας κύκλος σε κάθε προκήρυξη πρέπει και να κλείνει».

Προθεσμίες για πληρωμές, ενστάσεις, εντάξεις

*Μέχρι τις 3 Ιανουαρίου θα υποβάλλονται ενστάσεις στη ΔΑΟΚ Λάρισας για τις πληρωμές της Δράσης 2.3 που αφορούν το "Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαροτεύτλων" για το 5ο έτος εφαρμογής (2016), και για το 4ο έτος εφαρμογής (2016), καθώς και για τη συμπληρωματική πληρωμή

*Ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την διαδικασία είσπραξης μισθωμάτων βοσκήσιμων γαιών, εξέδωσε απόφαση που παρατείνει την πληρωμή μέχρι 16 Φεβρουαρίου του 2018 και καθιστά συναρμόδιες στη διαδικασία για την έγκαιρη είσπραξη των μισθωμάτων και τις Περιφέρειες. Έτσι διασφαλίζει τους κτηνοτρόφους από καθυστερήσεις πληρωμών που δεν οφείλονται σε δική τους υπαιτιότητα, με στόχο να αποτραπεί η ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων σε όλη την επικράτεια.

* Από τις 15 Ιανουαρίου έως και τις 16 Φεβρουαρίου θα μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους στη δράση 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα» του μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ. Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης και πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχου.

* Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λάρισας, ενημερώνει τους δικαιούχους της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), ότι κατά την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2018 (υποβολή έως 15/5/2018) με μισθωμένα αγροτεμάχια, τα νέα ενοικιαστήρια που θα επισυναφθούν σε αυτή, θα πρέπει να έχουν τη μορφή του υποδείγματος και μέσω των οποίων θα προκύπτει ότι είναι στη διάθεση του γεωργού στις 31η Μαΐου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

* Δηλώσεις επεξεργασίας/εμπορίας αμπελοοινικών προϊόντων ως την 10η Ιανουαρίου και δηλώσεις παραγωγής αμπελοοινικών προϊόντων ως την 15η Ιανουαρίου 2018

Γκρίνια για το αύριο του Συνεταιρισμού Αγροτών

Τελειωμό δεν έχουν οι κόντρες στο Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, καθώς ο πρώην πρόεδρος Χρήστος Σιδερόπουλος κατέθεσε προ ημερών επιστολή στο Εποπτικό Συμβούλιο, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για το μέλλον του ΑΣ. Στην επιστολή Σιδερόπουλου, την οποία συνυπογράφουν και οι Νούλας, Τσικόπουλος αναφέρεται ότι «τέλος της διαχειριστικής χρήσης 2017 και δυστυχώς δράσεις και ενέργειες της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του συνεταιρισμού, έχουν οδηγήσει τον συνεταιρισμό σε επικίνδυνο τέλμα, αφού έχει χαθεί η οικονομική του ανεξαρτησία και έχει προσβληθεί η ακεραιότητά του. Απευθυνόμαστε σε σας κύριε Πρόεδρε γιατί βάσει του άρθρου 29 παραγρ. 6 του καταστατικού, έχετε την υποχρέωση του ελέγχου και της λειτουργίας του συν/σμού και κατά πόσο τηρούνται οι καταστατικές υποχρεώσεις όπως επίσης και η δική σας απόφαση να ελέγχετε κάθε μήνα τα οικονομικά αποτελέσματα και να κατατίθεται η έκθεση ελέγχου στο μηνιαίο Δ.Σ». Από την πλευρά της η διοίκηση του Συνεταιρισμού συνιστά υπομονή σε όσους αγωνιούν για το μέλλον του ΑΣ, καθώς σύντομα θα είναι σε γνώση όλων τα αποτελέσματα του λογιστικού ελέγχου που διενεργήθηκε. Προφανώς όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ήλιος, συννεφιές και πρόσκαιρες βροχές

Αρχικά με αίθριο καιρό και στη συνέχεια με σύννεφα θα μπει ο νέος χρόνος στη Λάρισα, καθώς σήμερα Δευτέρα προβλέπεται αρχικά ηλιοφάνεια και στη συνέχεια πυκνά σύννεφα. Η θερμοκρασία σε άνοδο (12 ως 14 βαθμούς Κελσίου). Την Τρίτη τα σύννεφα θα πυκνώσουν και ενδεχομένως την Τετάρτη να προκύψει και πρόσκαιρη βροχόπτωση. Θερμοκρασία 7 με 13 βαθμούς Κελσίου. Πέμπτη και Παρασκευή πυκνά σύννεφα, ενώ ο υδράργυρος θα κινηθεί από 5 ως 12 βαθμούς κελσίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass