Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2018 22:35
Πολύ σύντομα θα υπάρξουν νεότερα από τον Δήμο Λαρισαίων, τόσο για την αξιοποίηση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, όσο και για την πρώην έκταση του ΕΘΙΑΓΕ, εκεί όπου ως γνωστόν η δημοτική αρχή σχεδιάζει τη δημιουργία βοτανικού κήπου και συνεδριακού κέντρου. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν νεότερα από τον Δήμο Λαρισαίων, τόσο για την αξιοποίηση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, όσο και για την πρώην έκταση του ΕΘΙΑΓΕ, εκεί όπου ως γνωστόν η δημοτική αρχή σχεδιάζει τη δημιουργία βοτανικού κήπου και συνεδριακού κέντρου.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Το κρύο και η αυξημένη υγρασία τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού από σήμερα Παρασκευή και για τις επόμενες μέρες. Δεν αναμένονται ιδιαίτερα φαινόμενα, ενώ από Δευτέρα και τις μεσημβρινές ώρες ο υδράργυρος θα ανέβει και σε διψήφια νούμερα.

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ

ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφόδρα δυσαρεστημένοι είναι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από την κατανομή του ΥΠΑΑΤ για τους εν δυνάμει δικαιούχους νέους αγρότες, καθώς μιλούν για αδικία του κάμπου, αναφορικά με το πριμ πρώτης εγκατάστασης της προκήρυξης του 2016. Και αυτό γιατί ο αριθμός των επιλαχόντων νέων αγροτών που απορροφάται τελικά είναι μικρός, σε σχέση με άλλες περιφέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 483 επιλαχόντες στο πρόγραμμα, απορροφήθηκαν οι 175, ποσοστό απορρόφησης 13,7%, όταν άλλες περιφέρειες έχουν απορροφήσει το σύνολο των επιλαχόντων ή μια μεγάλη πλειοψηφία αυτών. Στη Θεσσαλία, σύμφωνα με την απόφαση, ο πίνακας δικαιούχων για τους οποίους δεν απαιτείται προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών περιλαμβάνει 1.333 δικαιούχους συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 25.468.500 ευρώ, ο πίνακας επιλαχόντων για τις αιτήσεις που είναι επιλέξιμες αλλά δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες πιστώσεις 483 επιλαχόντες και ο πίνακας απορριπτόμενων 57 μη επιλέξιμες αιτήσεις υποψηφίων. Σήμερα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας, όπως και ο πίνακας των δικαιούχων νέων αγροτών.

*Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ο πίνακας κατάταξης των δικαιούχων του Μέτρου 6.1, «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ιονίων νήσων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Ηπείρου. Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των 80 δικαιούχων, με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 1.632.500 ευρώ. Στην Περιφέρεια Ηπείρου δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των 272 δικαιούχων, με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 5.404.000 ευρώ. Εντάχθηκαν επιπλέον 23 δικαιούχοι. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των 1.125 δικαιούχων, με συνολικό ποσό δημόσιας δαπάνης τα 21.137.500 ευρώ. Εντάχθηκαν επιπλέον 29 δικαιούχοι.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Λόγω έλλειψης απαρτίας αναβλήθηκε την Τετάρτη η προγραμματισμένη τακτική Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών «Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ». Σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό του Συνεταιρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών, καλεί τα μέλη του Συνεταιρισμού σε νέα τακτική γενική συνέλευση την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου και ώρα 10:00 π.μ., στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού (επί της οδού Αγχιάλου 4) στη Φιλιππούπολη Λάρισας. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης παραμένουν ίδια, δηλαδή: Υποβολή και έγκριση του Ισολογισμού της χρήσης 2016, μετά των επ' αυτού εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2016. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ελεγκτή για τη χρήση 2017. Διάφορα θέματα. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή έχουν τα μέλη του Λ.Σ. που έχουν εκπληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Συνεταιρισμό.

ΗΜΕΡΙΔΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Από τη Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.) ανακοινώνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. (Τέρμα Τυχερού) από τις 12:00 – 18:00 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα, η οποία συνδιοργανώνεται από το ΥΠΑΑΤ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, το ΓΕΩΤΕΕ και τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας. Η ενημερωτική εκδήλωση απευθύνεται αποκλειστικά στους μελετητές έχοντας ως θέμα τις Δράσεις 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙ

Την 2η ετήσια ημερίδα για την Ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού με θέμα: «Αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας» διοργανώνουν η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών - Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος). Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος (1ο χλμ. Καρδίτσας – Μητρόπολης). Αν και είχε προγραμματισθεί να μιλήσει σε αυτή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλης, εν τούτοις ο Λαρισαίος κυβερνητικός παράγοντας δεν θα παραστεί, καθώς σήμερα θα συζητηθεί στη Βουλή η κοινή ερώτηση ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι για τα αγροτικά και θα βρίσκεται στα έδρανα του Κοινοβουλίου σύσσωμη η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Υπενθυμίζεται ότι έξω από το συνεδριακό κέντρο της Καρδίτσας, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι αγρότες της τοπικής ΟΑΣ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ

ΣΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Τυρνάβου με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών του Δήμου Τυρνάβου. Μετά από ανταλλαγή απόψεων και κοινή συνεννόηση από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της επαρχίας Τυρνάβου ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου θα υποβάλλονται στα γραφεία των συνεταιρισμών δηλώσεις ζημιών που προκλήθηκαν στα πυρηνόκαρπα (επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια και συμπύρηνα) από τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2017. Οι δηλώσεις ζημιάς αφορούν σε συγκεκριμένες ποικιλίες του Ιουλίου των παραπάνω προϊόντων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Οι αναπτυξιακές προοπτικές του αμπελοοινικού κλάδου και τα ειδικότερα θέματα που συναρτώνται με αυτήν, όπως η έως τώρα πορεία και η περαιτέρω βελτίωση των εξαγωγών οίνου, ο εθνικός φάκελος και τα επενδυτικά προγράμματα καθώς και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αμπελουργία, θα βρεθούν στο επίκεντρο ημερίδας της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), την προσεχή Τρίτη 30 Ιανουαρίου. Στις εργασίες της ημερίδας θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ το «στίγμα» της σημερινής κατάστασης του κλάδου, που εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλες πιέσεις από τον ΕΦΚ, αναμένεται να δώσουν με τις ομιλίες τους οι πρόεδροι της ΕΔΟΑΟ Βαγγέλης Αργύρης, του ΣΕΟ Γιώργος Σκούρας και της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass