ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Με αργούς ρυθμούς η πιστοποίηση των ψεκαστικών

* Να μην περιμένουν την υποχρεωτικότητα της συνταγογράφησης οι ιδιοκτήτες

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2018 22:40

Ένας αριθμός 42.136 ψεκαστικών έχει περάσει μέχρι σήμερα από τη διαδικασία πιστοποίησης σε όλη τη χώρα, αριθμός σχετικά μικρός, σε σχέση με το σύνολο των μηχανημάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται οι περισσότεροι περιμένουν την ψήφιση από την κυβέρνηση της υποχρεωτικότητας της πιστοποίησης των μηχανημάτων για να προμηθευθούν φάρμακα. Για να αποφύγουν όμως την ταλαιπωρία της μαζικής προσέλευσης των αγροτών, καλό είναι να προσέλθουν τώρα στα Κέντρα Πιστοποίησης. Αρχικά οι κάτοχοι ψεκαστικών μηχανημάτων φρόντισαν να ακολουθήσουν όλα όσα προβλέπονταν από τη σχετική Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία, αλλά στην πορεία το ενδιαφέρον τους υποχώρησε. Η πρόσφατη κυβερνητική πρωτοβουλία που υπενθύμιζε ότι η πιστοποίηση των ψεκαστικών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019, άρα σταδιακά θα μπει στη συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων και ότι οι αγρότες να αρχίσουν να περνούν τα ψεκαστικά τους, αφού πρώτα τα δηλώσουν στην πλατφόρμα www.minagric.gr του υπουργείου, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των αγροτών. Προ ημερών ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης συναντήθηκε με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σταθμών Τεχνικής Επιθεώρησης Εξοπλισμών Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων και τόνισε τα οφέλη των αγροτών από την επιθεώρηση του εξοπλισμού τους, δίνοντας έμφαση στη μείωση του κόστους εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων μέχρι και 30% ανά ψεκασμό.

Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου κ. Νίκος Νούλας υποστηρίζει ότι «οι αγρότες κατά τη διενέργεια ελέγχων του ψεκαστικού τους είναι υποχρεωμένοι να είναι παρόντες όπως και από την πλευρά του ΚΤΕΟ να παρευρίσκεται και ο αρμόδιος μηχανικός. Σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο έχει ανακοινώσει για πρόστιμα προς τους σταθμούς ΚΤΕΟ της τάξης των 15.000 ευρώ αλλά και συνυπευθυνότητα στον αγρότη-ιδιοκτήτη του μηχανήματος».

Ο Λαρισαίος κ. Νούλας αναφέρθηκε και στη διαδικασία που υλοποιείται στη Θεσσαλία, η οποία «αρχικά ξεκίνησε αρκετά δυνατά, οι αγρότες ενεργοποιήθηκαν και περνούσαν τη διαδικασία του ΚΤΕΟ στο πλαίσιο συμμόρφωσης με της κείμενης διάταξης και νομοθεσίας ΦΕΚ1323 Β 11052016) τυχόν κάποιας κύρωσής τους (26 Νοεμβρίου 2016) καταληκτική ημερομηνία. Με το πέρας της ημερομηνίας αυτής και βλέποντας οι αγρότες πως δεν έχουν κάποια υποχρέωση, σταμάτησαν τη διαδικασία. Συνοψίζοντας θα έλεγα πως στην αρχή η θέρμη που έδειξαν ήταν ικανοποιητική, όμως σταδιακά ο αριθμός αυτός μειώθηκε δραματικά.

Όσον αφορά στην κατάσταση των ψεκαστικών που πέρασαν από Επιθεώρηση, σε γενικές γραμμές λειτουργικά παρουσιάζουν κάποιες δυσλειτουργίες οι οποίες αποκαθιστούνται μετά τις υποδείξεις –αποτελέσματα των ελέγχων. Με τη σωστή όμως προσέγγιση των τεχνικών ΚΤΕΟ οι αγρότες πλέον απολαμβάνουν ομαλότερη λειτουργία του ψεκαστικού μηχανήματός τους, καλύτερο ψεκασμό και οικονομία στην τσέπη τους.

Οι αγρότες είχαν μάθει να λειτουργούν το ψεκαστικό τους με τον εξής τρόπο: Υπολόγιζαν για παράδειγμα πως για 15 στρέμματα θα χρειαστούν 500 λίτρα ανεξάρτητα εάν δεν έριχναν το ίδιο φάρμακο. Για να επιτευχθεί αυτή η μείωση θα πρέπει το ψεκαστικό μηχάνημά τους να είναι σε καλή κατάσταση, δηλαδή πιστοποιημένο ώστε να έχουν λιγότερα φάρμακα, καλά προϊόντα δίχως υπολείμματα και να συμβάλλουν για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

* Αναλυτικότερα η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα έχει ως εξής: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 17.977 ψεκαστικά, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 7.367, ΘΡΑΚΗ 7.316, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 5.791, ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2.793, ΚΡΗΤΗ 341, ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ 372, ΗΠΕΙΡΟΣ 130, ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ 49, σύνολο 42136. Στη Θεσσαλία η κατάσταση έχει ως εξής: ΚΑΡΔΙΤΣΑ 1.177, ΛΑΡΙΣΑ 877, ΜΑΓΝΗΣΙΑ 241, ΤΡΙΚΑΛΑ 498.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass