Αγροτικά εν... συντομία

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2018 22:01

Θέσεις - κλειδιά για το αύριο στο βαμβάκι

Η μείωση του κόστους παραγωγής βάμβακος, η αύξηση της παραγόμενης ποσότητας, η αύξηση της παραγόμενης «Ποιότητας» βάμβακος αλλά και η αύξηση της αξίας του βάμβακος βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποίησε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα στην έκθεση Agrotica.

Όπως συμφώνησαν εκκοκκιστές, υπουργείο και επιστημονικό προσωπικό για να μειωθεί το κόστος της βαμβακοκαλλιέργειας πρέπει να μειωθεί η φορολογία των κατά κύριο επάγγελμα παραγωγών, μέσω της χορήγησης Αγροτικού Πετρελαίου και Αγροτικού Ρεύματος και μέσω ελεύθερης διακίνησης Αγροτικών Εφοδίων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να αυξηθεί η αξία της βαμβακοκαλλιέργειας πρέπει να δημιουργηθούν Ομάδες Καλλιεργητών, για κοινή αγορά αγροεφοδίων, ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές, να γίνεται χρήση Τραπεζικών Καρτών Συμβολαιακής Γεωργίας, ώστε να λαμβάνεται η έκπτωση του Μετρητοίς στις αγορές και να υιοθετηθούν πρακτικές γεωργίας ακριβείας, εξοικονομώντας σε λίπανση, άρδευση και λοιπές εισροές.

 

Μερική ικανοποίηση για την ντομάτα

Μερική ικανοποίηση επικρατεί στα μέλη του ΘΕΣΤΟ για τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη βιομηχανική ντομάτα της Θεσσαλίας την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, καθώς οι πρώτες πληρωμές έχουν υπολογιστεί με 40% ζημιά σε αναμενόμενη παραγωγή 11 τόνων/στρέμμα, κάτι που ισοδυναμεί με 128 ευρώ/στρέμμα για το 70% του συνολικού ποσού. Συνεπώς, υπολογίζεται ότι με το υπόλοιπο 30%, που θα καταβληθεί μετά τον Μάιο, το σύνολο της αποζημίωσης θα ανέλθει σε 150 ευρώ το στρέμμα περίπου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, έχει ανακοινώσει ότι οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και θα αντιστοιχούν στο 70% του συνολικού ύψους. Το υπόλοιπο 30% θα καταβληθεί στους δικαιούχους με την ολοκλήρωση των συνολικών αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το 2017, οι οποίες προβλέπονται μέχρι το τέλος Μαΐου, οπότε και θα ζητηθεί η αναπροσαρμογή του ποσού για την τελική πληρωμή.

Κινούν την αγορά τα Σχέδια Βελτίωσης

Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από τους επισκέπτες για τον μηχανολογικό εξοπλισμό (τρακτέρ, αυτοκίνητα, κλπ), καθώς αυτός επιδοτείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τα Σχέδια Βελτίωσης. Το υπουργείο έχει ανακοινώσει μια σειρά ενημερώσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, ξεκινώντας από την Agrotica, και προγραμματίζεται μια σειρά ημερίδων στην περιφέρεια το επόμενο διάστημα. Ήδη η ημερίδα που πραγματοποίησε ο Γεωπονικός Σύλλογος στη Λάρισα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αλλά όπως επισημαίνουν μελετητές-γεωπόνοι τα αναπάντητα σημεία της προκήρυξης είναι ακόμη πολλά και χρήζουν διευκρίνισης. Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες γεωτρήσεων και άρδευσης δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης της τρέχουσας πρόσκλησης. Ωστόσο, εντός του 2018, αναμένεται να προκηρυχθεί η Δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος», στην οποία θα περιλαμβάνεται αρδευτικός εξοπλισμός και λοιπά πάγια που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ύδατος.

Ψέκασμα με βορδιγάλειο στις ελιές

Επειδή οι χαµηλές θερµοκρασίες µε παγετούς έχουν ως αποτέλεσµα τη δηµιουργία πληγών, σχισίµατα και αποκόλληση του φλοιού σε βλαστούς και κλάδους των ελαιοδένδρων και οι πληγές αυτές και τα ανοίγµατα αποτελούν σηµεία εισόδου του βακτηρίου στα ελαιόδεντρα, το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας συμβουλεύει τους παραγωγούς να κάνουν ψεκασµό των ελαιοδένδρων µε βορδιγάλειο πολτό αµέσως µετά από τους παγετούς στους Νοµούς Μαγνησίας, Λάρισας, Φθιώτιδας, καθώς και επανάληψη του ψεκασµού µετά από το κλάδευµα των δένδρων. Ακόμη να γίνει αφαίρεση και καύση των προσβεβληµένων τµηµάτων των δένδρων και αποφυγή κλαδεύµατος µε υγρό και βροχερό καιρό.

Εκθέσεις για κτηνοτροφία - φρούτα - κρασί

Η διεθνής αγροτική έκθεση Agrotica της Θεσσαλονίκης ανήκει στο παρελθόν και άλλες εκθέσεις ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον παραγωγικό πληθυσμό της χώρας και όχι μόνο. Έτσι η AgroFarm 2018, η κορυφαία διεθνής έκθεση για την κτηνοτροφία και την αναπαραγωγή ζώων στη Ρωσία, υποστηριζόμενη από το Υπουργείο Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα διεξαχθεί από 6 έως 8 Φεβρουαρίου στη Μόσχα.

Η επόμενη διεθνής έκθεση εμπορίου φρούτων και λαχανικών, Fruit Logistica 2018, θα πραγματοποιηθεί στις 07 – 09 Φεβρουαρίου στο εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνου, στη Γερμανία και στην οποία θα παραστούν αρκετοί Θεσσαλοί. Ο κλάδος που σχετίζεται με το εμπόριο φρέσκων προϊόντων έχει την ευκαιρία, μέσω της Fruit Logistica, να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα παροχών/προϊόντων του σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση.

Ακόμη η έκθεση κρασιού Vinovision θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, στις 12-14 Φεβρουαρίου.

Προθεσμίες για αιτήσεις παραγωγών

Μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου στην ειδική ιντερνετική πλατφόρμα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων θα μπορούν οι παραγωγοί ροδάκινων που υπέστησαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου να τις καταγράψουν, έτσι ώστε να αποσταλούν τα στοιχεία στον ΕΛΓΑ για επεξεργασία.

Μέχρι 1 Μαρτίου καλούνται οι παραγωγοί να καταθέσουν αιτήσεις για ζημιές του 2014 και 2015. Αναλυτικότερα για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων (πλημμύρες) κατά την περίοδο 2 Σεπτεμβρίου 2014 έως 6 Απριλίου 2015 και το δεύτερο αφορά σε ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, σε πάγιο κεφάλαιο και σε αποθηκευμένα προϊόντα από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κατά τα έτη 2014 και 2015.

Μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις για ένταξη στη γεωργοπεριβαλλοντικη δράση 10.1.04 "Μείωση ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα", σύμφωνα με την πρόσκληση στη Διαύγεια (28 Δεκεμβρίου). Η δημόσια δαπάνη για το έργο ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και αφορά σε 37 περιοχές παρέμβασης. Στον νομό μας φέρονται να ευνοούνται οι περιοχές στον άξονα Λάρισα-Φάρσαλα και να μένουν εκτός οι περιοχές ΠΕΟ Λάρισα-Βόλος.

Συννεφιές, βροχή και χιόνι τα ορεινά

Σήμερα Δευτέρα στον Νομό Λάρισας αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 ως 13 βαθμούς Κελσίου. Αύριο Τρίτη περιμένουμε τοπικές συννεφιές και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Από Τετάρτη πτώση της θερμοκρασίας (2 με 16 βαθμούς Κελσίου), ενώ την Τσικνοπέμπτη συννεφιά και μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχόπτωσης μεσημέρι προς απόγευμα.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass