Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2018 20:50
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Χαλάει ο καιρός από αύριο Σάββατο με βροχές και πυκνά σύννεφα από Δευτέρα, γι’ αυτό και αρκετοί αγρότες έσπευσαν να σπείρουν νωρίτερα (π.χ. ρεβίθια), ενώ στις υπόλοιπες καλλιέργειες είναι σε εξέλιξη η λίπανση.

Οι παραγωγοί δέντρων αναμένουν με αγωνία την πτώση της θερμοκρασίας για να συνεχίσουν την «ύπνωση» τα φυτά.

Για σήμερα Παρασκευή περιμένουμε πυκνά σύννεφα και θερμοκρασία από 6 ως 15 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αναμένονται βροχοπτώσεις, κατά τόπους ισχυρές, ενώ την Κυριακή κάποιες ασθενείς μπόρες με διαστήματα καθαρού καιρού. Δευτέρα αλλά κυρίως Τρίτη πυκνά σύννεφα με πιθανότητα ασθενούς βροχής και μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ από Τετάρτη νέες βροχοπτώσεις.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΕΥΤΛΩΝ

Η πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των 2.500 Ελλήνων τευτλοπαραγωγών ποσού ύψους 4 εκατ. ευρώ, ως μέρος των χρημάτων που τους οφείλονται από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) για την παράδοση τεύτλων το 2017, συνολικού ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, ανακοινώθηκε χθες. Το ποσό των 4 εκατ. ευρώ είναι η προκαταβολή και προέρχεται από μερίσματα του 2013 της θυγατρικής της ΕΒΖ στη Σερβία, αλλά και από την ενεχυρίαση ποσότητας ζάχαρης, ελληνικής προέλευσης. Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο 60% που έχουν να λαμβάνουν οι Έλληνες τευτλοπαραγωγοί, η διοίκηση της βιομηχανίας διαπραγματεύεται αδιάκοπα την πώληση ποσοτήτων ζάχαρης με διάφορους ενδιαφερόμενους. Αν οι παραγωγοί εξοφληθούν εγκαίρως, τότε περί τα τέλη του μήνα που ξεκινά η σπορά, θα υπάρξει ενδιαφέρον στον κάμπο και από νέους παίκτες. Αν όχι, ενδεχομένως να γυρίσουν την πλάτη στη ζάχαρη, ακόμη και οι παραδοσιακοί παραγωγοί.

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχής η πίεση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, κυρίως της ΝΔ προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη ζήτηση της απορρόφησης των επιλαχόντων νέων αγροτών στο νέο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι 3.122 επιλαχόντες αγρότες περιμένουν το πρόγραμμα ενίσχυσης των Νέων Αγροτών που με τόσο μεγάλη χρονική καθυστέρηση προκηρύχθηκε, ενώ οι βουλευτικές αναφορές μιλούν για αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, ηλικίας μέχρι 40 ετών, έως το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας και για την ανάγκη καταβολής της δεύτερης και τρίτης δόσης ενίσχυσης στους δικαιούχους νέους αγρότες του προηγούμενου προγράμματος.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

Υπεγράφησαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη οι Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν στον καθορισμό του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το έτος 2017 (άρθρο 52 Κανονισμός Ε.Ε. 1307/2013) για την καλλιέργεια των οσπρίων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, των σπαραγγιών και των καρπών με κέλυφος. Πιο αναλυτικά, ο καθορισμός του ύψους ενίσχυσης, ανά καλλιέργεια, έχει ως εξής: καλλιέργεια οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 163,66 ευρώ/εκτάριο, καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 87,22 ευρώ/εκτάριο, καλλιέργεια πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 154,07 ευρώ/εκτάριο, καλλιέργεια σπαραγγιών, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 602,00 ευρώ/εκτάριο, καλλιέργεια καρπών με κέλυφος, συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 125,74 ευρώ/εκτάριο.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Σε συνέχεια των ημερίδων στην Καρδίτσα και στη Θεσσαλονίκη, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος διοργανώνει στη Λαμία τη 2η ετήσια ημερίδα για την Ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού με θέμα «Αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας» σήμερα Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 17.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων. Ο ενημερωτικός κύκλος των ημερίδων κλείνει στην Αλεξανδρούπολη στις 13 Φεβρουαρίου.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ

 Προθεσμία ως την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου έχουν οι ενδιαφερόμενες οινοποιητικές επιχειρήσεις ή οι οργανώσεις παραγωγών οίνου, που παράγουν και διαθέτουν στο εμπόριο προϊόντα οίνου, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για στήριξη μέσα από το πρόγραμμα που αφορά επενδύσεις σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής για την αμπελοοινική περίοδο 2017-2018. Για την υλοποίηση του προγράμματος θα διατεθούν συνολικά 4.563.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, η οποία υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Στόχοι του προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης των παραγόμενων προϊόντων σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εμπορίας. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν προσφέρει κάποιο ανάλογο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και σε αμπελουργούς που θέλουν να δημιουργήσουν ένα μικρό οινοποιείο. «Πήγα στην έκθεση Agrotica και όλοι οι αγρότες κοίταζαν τρακτέρ και μεγάλα μηχανήματα, λόγω Σχεδίων Βελτίωσης. Είναι πασιφανές. Η Ε.Ε. πριμοδοτεί μόνο ό,τι θα ενισχύσει τις πολυεθνικές» ήταν το παράπονο αμπελουργού από τον Πυργετό, ο οποίος αποκλείστηκε από τα ΣΒ και θα αναγκαστεί να βάλει από την τσέπη του αυτά που χρειάζονται για ένα μικρό οινοποιείο. Αν σκεφτεί κανείς ότι το ελληνικό κρασί κυριαρχεί στις ξένες αγορές, τότε σίγουρα οι εθνικές προτεραιότητες χρειάζονται επανεξέταση.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ

Για «κυνηγητό ανασφάλιστων εργατών στα χωράφια, με συντονισμένους ελέγχους από κλιμάκια ελεγκτών, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι σε πολλές αγροτικές καλλιέργειες στη Μαγνησία απασχολούνται αλλοδαποί κυρίως χωρίς ασφάλιση» κάνουν λόγο δημοσιεύματα από τη γειτονική πόλη. Όπως αναφέρεται «το πρόστιμο ανά εργάτη (ανασφάλιστο) είναι 10.500 ευρώ, ενώ για αλλοδαπό εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης φθάνει και τις 15.500 ευρώ. Πριν από λίγες μέρες στη Λάρισα έπεσαν τσουχτερά πρόστιμα μετά από εκτεταμένους ελέγχους που διενεργήθηκαν σε χωράφια. Τα κλιμάκια έχουν εντολή να «οργώσουν» σε πρώτη φάση επίσης Μαγνησία και Καρδίτσα, ενώ θα ακολουθήσουν τα Τρίκαλα».

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Μόλις στα 80 εκατ. ευρώ, από τον αρχικό προγραμματισμό των 220 εκατ. ευρώ, μειώθηκε το διαθέσιμο κονδύλι για τη δεύτερη προκήρυξη του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Αναλυτικότερα «το ιστορικό και τον άμεσο κίνδυνο «να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα», λόγω του σημαντικά μειωμένου μπάτζετ του προγράμματος καταγράφει σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών του νομού Σερρών, η οποία θυμίζει ότι στην πρώτη προκήρυξη με τα 220 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν τελικά μόνο όσοι είχαν ποσοστό εκμετάλλευσης ή ολόκληρη εκμετάλλευση σε περιοχές Natura, ενώ και στην προκήρυξη για τη Βιολογική Κτηνοτροφία σημειώθηκαν αρκετά προβλήματα». H νέα πρόσκληση κατά πάσα πιθανότητα θα βγει µαζί µε εκείνη της Βιολογικής Κτηνοτροφίας και όχι ξεχωριστά όπως είχε αρχικώς προγραµµατιστεί, προς τα τέλη Φεβρουαρίου.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass