Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολλαπλά τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας gaiasense

* Ενδιαφέρουσα ημερίδα για την αμυγδαλιά στην Ελασσόνα *Τα σχέδια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελασσόνας

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2018 22:20

Οι δυνατότητες ανάπτυξης και οι προσδοκίες που υπάρχουν από τη χρήση της ευφυούς γεωργίας με στόχο τα ποιοτικά προϊόντα με καλές αποδόσεις παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας που είχε ως θέμα «το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από αγρότες πρώην δημαρχείο Σαρανταπόρου (Χάνι Χατζηγώγου) το απόγευμα της Παρασκευής, με πρωτοβουλία της gaia ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Ελασσόνας.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας καταδείχτηκε από τους καθηγητές που μίλησαν ότι με τη γεωργία ακριβείας, την καλλιέργεια δηλαδή με βάση τα συλλεγόμενα δεδομένα και όχι μόνο την εμπειρία, μπορεί να πετύχει κάποιος μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ενώ είναι μικρότερη και η επίδραση στο περιβάλλον.

Στους χαιρετισμούς που προηγήθηκαν από τοπικούς φορείς αναδείχθηκε η αναγκαιότητα του υγιούς συνεταιρίζεσθαι και του ενημερωμένου αγρότη, ο οποίος θα γνωρίζει με τη χρήση της τεχνολογίας τις ανάγκες του χωραφιού του και με το μάρκετινγκ τις ανάγκες της αγοράς. Όλοι οι ομιλητές εξήραν τις πρωτοβουλίες της διοίκησης του Συνεταιρισμού Ελασσόνας για διαρκή ενημέρωση των παραγωγών- μελών της και για τη διαχρονική στήριξη που τους παρέχει.  

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Συνεταιρισμού κ. Ζήση Τσιόγκα, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στα πεπραγμένα και στους στόχους της διοίκησης: «Τον Οκτώβριο του 2015 αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Οργάνωση Παραγωγών Κελυφωτών (αμύγδαλα –καρύδια), η μοναδική πανελλαδικά. Σε συνεργασία με τις δύο εταιρίες εγκαταστάθηκαν τρεις σταθμοί μέτρησης δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή Σαρανταπόρου, που θεωρείται ο κατεξοχήν αμυγδαλεώνας της επαρχίας. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία σύνταξης φακέλου Πιστοποίησης του προϊόντος σε ΠΟΠ –ΠΓΕ. Πιστεύω ότι σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να είμαστε έτοιμοι για το αύριο του αγροτικού τομέα, που το αύριο θα χτυπάει ψηφιακά. Μέσα από συνέργειες μπορούν να επιτευχθούν πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης υποστήριξε ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την παρούσα ηγεσία στηρίζει εμπράκτως την καινοτομία μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο περιλαμβάνει ειδικό Μέτρο για την καινοτομία και την έρευνα και θα προκηρυχθεί σύντομα. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια σε συντονισμό με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Θέλω τέλος να σας συγχαρώ για τη δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών εντός του Συνεταιρισμού Ελασσόνας και να καλέσω όλους τους παραγωγούς να εκμεταλλευτούν τα κίνητρα που προσφέρει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών. Η δημιουργία συλλογικών σχημάτων είναι η λύση για την ισχυροποίηση των παραγωγών και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Κώστα Μπαργιώτα, ο οποίος αναφέρθηκε σε πετυχημένα παραδείγματα Συνεταιρισμών του εξωτερικού που διακρίνονται στις εξαγωγές και κάλεσε τους Ελασσονίτες να τους μιμηθούν, ο περιφερειακός σύμβουλος Θ. Παιδής μίλησε για την αναγκαιότητα σύνδεσης της παραγωγής με το μάρκετινγκ και ζήτησε τη χρηματοδότηση του φράγματος στο Σαραντάπορο (υπάρχει στο ΥΠΑΑΤ η προμελέτη), ενώ ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκουτζουρέλας εξέφρασε τη βούληση της δημοτικής αρχής Ελασσόνας να σταθεί αρωγός στους παραγωγούς που με τα προϊόντα τους κάνουν γνωστή την επαρχία σε όλο τον κόσμο.   

ΟΜΙΛΙΕΣ

Αναλυτικά στοιχεία για τα οφέλη της χρήσης της ευφυούς γεωργίας στην αμυγδαλιά έδωσαν στο ακροατήριο τόσο ο εκπρόσωπος της Neuropublic και του GAIA Επιχειρείν Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος όσο και διακεκριμένοι καθηγητές.

Ο πρόεδρος της Neuropublic και του GAIA Επιχειρείν, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας με το σύστημα gaiasense της Neuropublic, αλλά και στο επενδυτικό σχέδιο της Neuropublic για το 2018, καθώς με το gaiasense αναμένεται να καλύπτονται 2 εκατ. στρέμματα, που αφορούν 8% της καλλιεργήσιμης γης στην Ελλάδα, έναντι των 200.000 στρεμμάτων σήμερα, σε 13 διαφορετικές περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των περιοχών αυτών είναι και η Ελασσόνα με αμύγδαλο και καλαμπόκι. Κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια να το δηλώσουν στον τοπικό Συνεταιρισμό, ενώ ήδη η εταιρία συνεργάζεται με δύο τοπικούς γεωπόνους και εξήγγειλε συνεργασία και με τον καθηγητή κ. Νάνο.  

Ο Άγγελος Πατάκας, διευθυντής του εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής Πανεπιστημίου Πάτρας, ενημέρωσε σε τι στοχεύει η ευφυής γεωργία: "Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να υπάρχει αποτελεσματικότητα στη χρήση του αρδευτικού νερού και ταυτόχρονα να πετύχουμε καλύτερη χρήση των λιπασμάτων, προς όφελος του παραγωγού, για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής".

Ο Θωμάς Θωμίδης, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπονίας στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τόνισε πως «η φυτοπροστασία αποτελεί το κομμάτι εκείνο στο οποίο δαπανάται ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων και, ουσιαστικά, η επιβάρυνση έχει άμεσα κι έμμεσες συνέπειες: Οι άμεσες είναι ότι ο παραγωγός βγάζει χρήματα από την τσέπη του και οι έμμεσες είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος που κοστίζει κι αυτή και θα κοστίσει περισσότερο στο μέλλον».

Για τις ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς μίλησε ο Δρ. Γεώργιος Νάνος από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δενδροκομίας. Σύμφωνα με τον κ. Νάνο «πολλές χώρες, όπως π.χ. η Αμερική (Καλιφόρνια) φυτεύουν πολλές χιλιάδες δέντρα αμυγδαλιάς. Για να διαφοροποιηθούμε σαν χώρα και να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να μειώσουμε τις εισροές και να βελτιώσουμε την ποιότητα. Άρα χρειάζονται στοχευμένοι ψεκασμοί, να μπούνε επικονιαστές στα δέντρα, να αποφεύγονται τα άσκοπα κλαδέματα, το υποκείμενο του δέντρου να είναι πάνω από την άμμο, ο κορμός βαμμένος (π.χ. με ασβέστη) και να ακολουθούνται οι γεωπονικές συμβουλές σχετικά με την λίπανση».   

Στην ημερίδα το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο περιφερειακός σύμβουλος Βασ. Αδάμος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Παπαευθυμίου, Αθ. Γεροφωκάς, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Παπαδημητρίου.  

 

Του Γιώργου Ρούστα

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα