ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δικαίωμα των αγροτών τα μπλόκα

*Οι εισαγγελείς εξισώνουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης με αυτό της διαμαρτυρίας *Αθώοι Μπούτας, Μαρούδας, Τζέλας χθες *Τη Δευτέρα άλλοι 9 για τα Τέμπη

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2018 22:00

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες δικαστήριο της Λάρισας αποφασίζει να αθωώσει αγρότες που εμπλέκονται με ηγετικό τρόπο στα πολυήμερα μπλόκα του 2016.

Ωστόσο η είδηση με πανελλήνιο ενδιαφέρον έγκειται στις προτάσεις των εισαγγελέων που εξισώσουν το δικαίωμα των πολιτών για την ελεύθερη μετακίνηση με αυτό των αγροτών για διαμαρτυρία. Σύμφωνα με αγρότες που έχουν πολλά χρόνια στους «αγώνες» και στους δρόμους, οι συγκεκριμένες προτάσεις δεν έχουν ακουστεί τα τελευταία 20 χρόνια, κάτι που δείχνει -σύμφωνα με τους ίδιους- πως εισαγγελικές - δικαστικές αρχές θέλουν να πάψουν τα αγροτοδικεία. Έμπειροι νομικοί πάντως τονίζουν στην «Ε» πως με τις αποφάσεις αυτές και με τον συγκεκριμένο τρόπο, ανοίγουν οι δρόμοι για την αθώωση όλων των αγροτών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Προσοχή όμως: Και στις δύο μέχρι στιγμής υποθέσεις που εξετάστηκαν για τα μπλόκα του 2016 υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες. Ο ένας είναι πως τα μπλόκα έγιναν αφού πρώτα ενημέρωσαν στην Αστυνομία και ο δεύτερος πως υπήρχε εναλλακτικός δρόμος (παράδρομος) για την εξυπηρέτηση του κοινού. Δεδομένη βέβαια θεωρείται η ταλαιπωρία του κόσμου.

Η αρχή έγινε τη Δευτέρα με την αθώωση των 7 αγροτών από την περιοχή της Αγιάς για το μπλόκο του Γερακαρίου. Χθες ήταν η σειρά τριών άλλων αγροτών. Των Κώστα Τζέλα, Ρίζου Μαρούδα και Βαγγέλη Μπούτα. Βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την παρακώλυση συγκοινωνιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αδίκημα που επισύρει ποινή ακόμα και τριών ετών. Αφορά στο μπλόκο της Νίκαιας όπου πάνω από 2.000 τρακτέρ έκλεισαν την εθνική οδό για 40 περίπου ημέρες.

«Το μπλόκο μας ήταν αποδοτικό» είπαν μεταξύ άλλων οι κατηγορούμενοι «Ένας από τους τρόπους πίεσης ήταν κι αυτός. Δεν ήταν ο μόνος βέβαια. Εμείς κάνουμε αγώνα επιβίωσης. Μέσω της πίεσης έρχονται οι λύσεις». Στη συνέχεια πρόσθεσαν ότι «Τα προβλήματα είναι τεράστια για τους αγρότες όπως και για όλη την κοινωνία. Αν δεν έχουμε στήριξη από την κοινωνία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Εμείς εκείνη την περίοδο είχαμε τη στήριξη του κόσμου και των φορέων. Η κυβέρνηση ήθελε να πάρει κάποια μέτρα. Η πίεσή μας όμως έφερε αποτελέσματα» και ανέφεραν ως παράδειγμα το αφορολόγητο, ΕΦΚΑ, φόρο στο κρασί.

Τόνισαν πως είχαν συνεννοηθεί με την αστυνομία και πως υπήρχε άλλος δρόμος διέλευσης για τους πολίτες.

«Όντως το διάστημα ήταν μεγάλο και οι κινητοποιήσεις με πανελλαδικό χαρακτήρα» είπε στο ξεκίνημα της αγόρευσής της η εισαγγελέας της έδρας για να προσθέσει πως πρέπει να ισοσταθμιστεί το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης με αυτό της διαμαρτυρίας, όπως αυτή των αγροτών με τα μπλόκα. Εν τέλει ο δικαστής τους αθώωσε.

Την ερχόμενη Δευτέρα, πάλι στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, εκδικάζεται η υπόθεση των 9 αγροτών για το μπλόκο των Τεμπών πάλι για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass