Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2018 22:04
«Ελάτε να πιείτε από το κρασί μου, αλλιώς θα τα τσουγκρίσουμε», φέρεται να λέει ο Κώστας Τζανακούλης στους εκλεκτούς επισκέπτες του Thessaly Wine Festival που έγινε πρόσφατα στη Λάρισα «Ελάτε να πιείτε από το κρασί μου, αλλιώς θα τα τσουγκρίσουμε», φέρεται να λέει ο Κώστας Τζανακούλης στους εκλεκτούς επισκέπτες του Thessaly Wine Festival που έγινε πρόσφατα στη Λάρισα

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνδυάσουν την αλλαγή του Μάρτη με τον Απρίλιο, χωρίς να επηρεάσουν ιδιαίτερα τις αγροτικές καλλιέργειες.

Έτσι σήμερα Παρασκευή αλλά και αύριο Σάββατο στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή, πρώτη μέρα του Απρίλη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, αν και κατά τη διάρκεια της ημέρας οι νεφώσεις θα αυξηθούν και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κάπως (18 έως 20 βαθμούς Κελσίου). Γενικότερα όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα ο καιρός θα είναι αίθριος, με αραιές νεφώσεις, χωρίς κάποια φαινόμενα.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Εκδόθηκαν οι αναλυτικές καταστάσεις 2ης πληρωμής (μετά ενστάσεων) του έτους 2016 της Δράσης 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» του Μέτρου 2.1.4., και έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η υπηρεσία ενημερώνει τους δικαιούχους ότι μπορούν να ενημερωθούν για την πληρωμή τους από τους γεωπόνους – γεωργικούς συμβούλους τους, ενώ υπολογίστηκε το ποσό ενίσχυσης των 125.134,49 ευρώ για 15 δικαιούχους.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή το τριήμερο σεμινάριο των μελισσοκόμων που διοργανώνει από τις 4 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Επιμελητήριο Λάρισας ο Μελισσοκομικός Σύλλογος. Σήμερα ομιλητής θα είναι ο Δημ. Φεγγίτης, υπεύθυνος αυτοτελούς Τμήματος ΕΕΤΑΑ Θεσσαλίας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η Μελισσοκομία ως επιχείρηση, το Εθνικό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας, Επιδοτούμενα προγράμματα, συνέργειες, συνεργασία». Επίσης η εταιρεία Renova – Eng, σε συνεργασία με το εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων του τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και με το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό τους τη Δευτέρα 2 Απριλίου, 9 - 2 π.μ. (5 ώρες) διοργανώνουν στο Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, εκπαιδευτικό σεμινάριο σε θέματα παραγωγής προϊόντων για τα μέλη του συλλόγου, στον χώρο του εργαστηρίου.

ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Περιθώριο μέχρι τις 26 Απριλίου του τρέχοντος έτους έχουν οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας, προκειμένου να προβούν σε τροποποίηση του καταστατικού τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Συνεταιριστικού Νόμου (4384/2016). Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει σχετική τροποποιητική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Ακόμα η απόφαση αυτή προβλέπει τη διαγραφή των συνεταιριστικών οργανώσεων από το Μητρώο, όταν ο κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τριετίας τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μειώνεται στα 10.000 ευρώ για τους γυναικείους συνεταιρισμούς, τους συνεταιρισμούς βιολογικών προϊόντων, τους συνεταιρισμούς σε νησιά εκτός Κρήτης και Εύβοιας καθώς και τους συνεταιρισμούς σε ορεινές περιοχές.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δραγασάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου για την κτηνοτροφία που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η ελληνική κτηνοτροφία λόγω της συνεχιζόμενης μεγάλης μείωσης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, των χαμηλών τιμών του κρέατος και της μάστιγας των ελληνοποιήσεων. Για αυτό είναι δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων όλης της χώρας που βρίσκονται σε απόγνωση και διαμαρτύρονται έντονα για την αδυναμία της κυβέρνησης να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να βάλει τέλος στην ασυδοσία των κερδοσκόπων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων, η συνεχιζόμενη πρακτική εισαγωγής γάλακτος, που βαφτίζεται ελληνικό, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το καθεστώς κατοχύρωσης της φέτας ως ΠΟΠ και αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της κτηνοτροφίας μας».

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του Οργανισμού που αντιστοιχούν στο έτος 2017 από τέλος Μαρτίου σε τέλος Ιουνίου συζήτησε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ. Η απόφαση για παράταση εντάσσεται στην προσπάθεια, που καταβάλλει ο Οργανισμός, να αυξήσει τα έσοδά του, προκειμένου να καλύψει το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημιές του 2017 (έχει ήδη καταβληθεί προκαταβολή 70%) αλλά και να εξοικονομήσει πόρους για να αποζημιωθεί η καρπόπτωση στα ροδάκινα και νεκταρίνια για τις βροχές του περασμένου Ιουλίου. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία καταβολής των εισφορών που αντιστοιχούν στο 2017 ήταν η 31η Μαρτίου 2018 και τελικά δόθηκε παράταση έως και τις 30 Ιουνίου 2018. Ο ΕΛΓΑ το προηγούμενο διάστημα απέστειλε σε 170.000 συνολικά αγρότες που οφείλουν εισφορές ή μέρος αυτών, γραπτά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα που είχαν δηλώσει, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η εισπραξιμότητα του Οργανισμού. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι τώρα πληρώθηκαν οι αγρότες την συνδεδεμένη, είναι μια καλή ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες με τον Οργανισμό Αποζημιώσεων.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Από την άλλη ελαιοπαραγωγός από την περιοχή του Συκουρίου αναρωτιέται πού βρίσκονται τα πορίσματα των ζημιών που υπέστησαν τα δέντρα τους προ 10μήνου. Τη στιγμή που ξεκινά ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά οι πληγέντες παραγωγοί δεν γνωρίζουν αν και πότε θα αποζημιωθούν. Πώς θα προγραμματίσουν τη φετινή σοδειά; Επίσης γιατί στη δήλωση εισφοράς του ΕΛΓΑ αναφέρονται οι υποχρεώσεις που έχει απέναντι στον Οργανισμό ο παραγωγός και δεν γράφονται και οι υποχρεώσεις του ΕΛΓΑ απέναντί του. Η απάντηση που εισέπραξε από υπάλληλο ήταν «υπάρχουν όλα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού». Ε…τότε ας γράψουν εκεί και τις υποχρεώσεις του παραγωγού… 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΩΤΕΕ

Σε χαμηλούς τόνους κινείται η προεκλογική περίοδος στο ΓΕΩΤΕΕ και ας έχουν καταρτισθεί τα ψηφοδέλτια και οι υποψήφιοι. Ίσως επειδή το ραντεβού με την κάλπη αργεί ακόμη (Κυριακή 22 Απριλίου), ίσως επειδή οι περισσότεροι υποψήφιοι ασχολούνται με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, οι οποίες αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα αυξημένες. 7 είναι οι συνδυασμοί που κατέρχονται στις εκλογές για το παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας. Οι συνδυασμοί είναι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ. ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ (ΔΑΚΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ), ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ. ΠΑΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ), ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass