Αγροτικά... εν συντομία

Δημοσίευση: 02 Απρ 2018 21:05

Απλήρωτοι οι βαμβακοπαραγωγοί

Η μη έκδοση των πορισμάτων για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου από τον ΕΛΓΑ, έχει ως αποτέλεσμα να αφήσει απλήρωτους για τη συνδεδεμένη τους βαμβακοπαραγωγούς, καθότι εμφανίζονται ότι δεν έπιασαν την ελάχιστη στρεμματική απόδοση (πλαφόν).

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα το πρόβλημα εντοπίζεται στις Σέρρες, την Καρδίτσα και τη Λάρισα, όπου περίπου 1.000 παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς ο οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν έλαβε ακόμα τα σχετικά ειδοποιητήρια του ΕΛΓΑ. Την ίδια ώρα απλήρωτοι παραμένουν και οι καλλιεργητές των ακακιών καθώς για τις χρονιές 2015 - 2016 και 2017 δεν έχουν λάβει ακόμη τη χρηματοδότηση, παρά τις όποιες διαβεβαίωσες - υποσχέσεις που έχουν λάβει κατά καιρούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Αιτήσεις για Βιολογική Κτηνοτροφία

Ξεκίνησε την Παρασκευή (30/3/2018) μετά από δύο παρατάσεις, η υποβολή των αιτήσεων ένταξης για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» που αφορούν στη βιολογική κτηνοτροφία. Η πλατφόρμα για αιτήσεις θα λειτουργεί μέχρι τις 20 Απριλίου, δίνοντας στους βιοκτηνοτρόφους το δικαίωμα να υποβάλλουν παράλληλα αίτηση στήριξης για τον ίδιο βοσκότοπο ή/και εκτροφή ζώων.

Μέσα στον Απρίλιο, αναμένεται να προκηρυχθούν ακόμη το Μέτρο 16 «Συνεργασία» και το Μέτρο «Διατήρηση απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων», του ΠΑΑ 2014-2020. Να σημειωθεί ότι η βιολογική κτηνοτροφία μπορεί να συνδυαστεί με το μέτρο της διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών.

 

Αλλαγές στα Σχέδια Βελτίωσης

Αρκετές αλλαγές φέρνει η πρώτη τροποποιητική απόφαση για τα Σχέδια Βελτίωσης, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου, αφού με την απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι δεν είναι επιλέξιμες η συγχρηματοδότηση περισσοτέρων του ενός ελκυστήρων ανά επενδυτικό σχέδιο, η αναμπέλωση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, αλλά και η αγορά ελκυστήρα στην περίπτωση που υφίσταται μη αποσβεσμένος ελκυστήρας στην εκμετάλλευση. Μοναδική εξαίρεση η περίπτωση που πραγματοποιείται αναδιάρθρωση της εκμετάλλευσης προς δενδρώδεις καλλιέργειες ή/και αμπέλια, οπότε μπορεί να ενισχυθεί δενδροκομικός ελκυστήρας. Με την τροποποιητική απόφαση υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, ενώ παρέχεται πλέον η δυνατότητα ο δικαιούχος να αιτηθεί την καταβολή της ενίσχυσης από τον Οργανισμό Πληρωμής σε τρίτο πρόσωπο ορισμένο από αυτόν.

 

Περιορισμοί για αγροτικά μηχανήματα

Να σημειωθεί ότι για το ύψος της επένδυσης για αγροτικά μηχανήματα στα ΣΒ υπάρχει περιορισμός που ανέρχεται στο ανώτατο των 500.000 ευρώ (υπό προϋποθέσεις) για φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Για το ύψος της ενίσχυσης, υπάρχουν περιορισμοί σε ορισμένες κατηγορίες αγροτικών μηχανημάτων, όπως π.χ. για τους γεωργικούς ελκυστήρες (125.000 ευρώ), για την αγορά παρελκόμενων κατεργασίας εδάφους (40.000 ευρώ), για την αγορά μετεωρολογικών σταθμών (4.000 ευρώ) κ.λπ.

 

Υπό αναμόρφωση ο Κανονισμός ΕΛΓΑ

Η αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η υποχρεωτική ασφάλιση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών με έναν τρόπο, που θα δίνει στον αγρότη το δικαίωμα να επιλέξει τους κινδύνους που θέλει να καλύψει και το ύψος των ετήσιων ασφαλίστρων που μπορεί να πληρώσει, με στόχο την ανταποδοτικότητα των χρημάτων που θα καταβάλει, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ με αγροτικούς φορείς της Ιεράπετρας. Για μία ακόμη φορά η διοίκηση του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι «ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ πρόκειται να αναμορφωθεί και θα δημιουργηθεί ένα βασικό πακέτο ασφάλισης με επιπλέον καλύψεις. Στα σχέδια της διοίκησης είναι και η κλιμακωτή ασφάλιση ανάλογα την επικινδυνότητα της κάθε περιοχής εφαρμόζοντας τη μέθοδο bonus malus. Αυτό σημαίνει πως περιοχές με μεγαλύτερη επικινδυνότητα για φυσικές καταστροφές θα έχουν αυξημένα ασφάλιστρα και το αντίθετο θα συμβαίνει σε περιοχές με μικρότερο κίνδυνο».

 

Επανεξετάζεται η πώληση φυτοφαρμάκων

FYTOFARMAKA

Τις βάσεις προκειμένου να σταματήσουν να κυκλοφορούν στο εμπόριο φυτοπροστατευτικά προϊόντα αμφίβολων προδιαγραφών μέσω χορήγησης προσωρινών αδειών θέτει το ΥΠΑΑΤ. Εισάγοντας μια ρύθμιση που αυξάνει τις δικλείδες ασφαλείας ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, το υπουργείο φιλοδοξεί να εγκαθιδρύσει για πρώτη φορά ένα σαφές και δίκαιο θεσμικό πλαίσιο για την κατά παρέκκλιση έγκριση των φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με το καθεστώς των 120 ημερών. Εφόσον εφαρμοστεί, το νέο πλαίσιο μπορεί να δώσει λύση σε διαχρονικές παθογένειες. Ως γνωστόν, η χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στα φυτοφάρμακα είναι μια σύνθετη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπουργική απόφαση θα αφορά αιτήσεις που θα κατατεθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

Ψεκασμοί στις πρώιμες αμυγδαλιές

AMYGDALIES

Από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου διαπιστώθηκε ότι άρχισε η έξοδος του ευρυτόμου στις 29 Μαρτίου (με 4-6 άτομα/σε κάθε κλωβό) στις αμυγδαλιές των πρώιμων περιοχών του νομού Μαγνησίας ( Νέα Αγχιάλος, Μικροθήβες, Διμήνι, Μελισιάτικα, Σέσκλο), ενώ αναμένεται και στις όψιμες περιοχές. Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, το ευρύτομο (Εurytoma Amygdali) είναι ο σημαντικότερος εχθρός της αμυγδαλιάς, έχει μία γενεά το έτος και προκαλεί μεγάλη απώλεια της παραγωγής. Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι, διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα, που συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο. Οι ειδικοί συστήνουν έναρξη των ψεκασμών για την καταπολέμηση του ευρυτόμου στις πρώιμες περιοχές του νομού Μαγνησίας και επανάληψη ανά 7-8 ημέρες μέχρι και τη σκλήρυνση του ενδοκαρπίου.

 

Στο φόρτε τους τα λιπάσματα

Στο φουλ βρίσκονται αυτή την περίοδο οι καλλιεργητικές φροντίδες σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, η βιομηχανική ντομάτα, η ελιά, το αμπέλι. Μεγάλο ρόλο στην πορεία της παραγωγής παίζει η λίπανση και η φυτοπροστασία. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς φέτος παρατηρείται μια αύξηση στην προμήθεια λιπασμάτων, ενώ οι γεωπόνοι υποστηρίζουν ότι το ζητούμενο είναι η γνώση της θρεπτικής κατάστασης των καλλιεργειών αλλά και η κατάσταση του εδάφους για την επίτευξη της καλύτερης ποιότητας και της μέγιστης ποσότητας, δηλαδή για το βέλτιστο αποτέλεσμα της λίπανσης.

 

Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι Μ. Πέμπτη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) «θα έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες για την εποχή που διανύουμε μέχρι τη Μ. Πέμπτη, πιθανή αστάθεια τη Μεγάλη Παρασκευή και πιθανότητα καλοκαιρίας την Κυριακή και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα. Αναλυτικότερα από σήμερα Δευτέρα και μέχρι Πέμπτη ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 ως 23 βαθμούς Κελσίου. Τη Μ. Παρασκευή, όπως επιβάλλει συνήθως η μέρα αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία σε πτώση (16-19 βαθμούς Κελσίου).

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass