Αγροτικά εν συντομία

Δημοσίευση: 23 Απρ 2018 22:00

Σημειωτόν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ στα Κέντρα Υποδοχής του νομού, καθώς οι περισσότεροι αγρότες αυτή την περίοδο είναι απασχολημένοι στα χωράφια με τις αροτριαίες καλλιέργειες. Υπολογίζεται ότι η προσέλευση θα αυξηθεί από τις αρχές Μαΐου, έως και την καταληκτική ημερομηνία, την 15η Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, από την Αθήνα, μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα έχουν συστηματοποιηθεί 320.000 αιτήσεις (ποσοστό 30%), ενώ σε επίπεδο νομού Λάρισας περίπου 30.000 δηλώσεις (ποσοστό 15%). 

 

Παράταση για Σχέδια Βελτίωσης

Αναγκαία κρίνεται από τους περισσότερους μελετητές µια παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης, καθώς η τροποποίηση που περιέχει πράγµατα ουσιώδη όπως τα σχετικά δικαιολογητικά δεν έχει περάσει ακόµα στην πρόσκληση του Μέτρου και δεύτερον γιατί, στη δεύτερη οριστικοποίηση, υπάρχουν προβλήµατα στη φόρµα της ηλεκτρονικής υποβολής. Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ έχουν δηλώσει πως η παράταση δεν μπορεί να ξεπερνά τη λήξη των δηλώσεων ΟΣ∆Ε 2018 για κανονιστικούς λόγους, δηλαδή την 15η Μαΐου.

Εκπληξη με τους δασικούς χάρτες

Εκπληξη και συνάμα αγανάκτηση προκάλεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το ενημερωτικό σημείωμα του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τις Περιφέρειες της χώρας για την κύρωση των δασικών χαρτών και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό οι Περιφέρειες δεν έχουν άμεση εμπλοκή με το θέμα. Αυτός είναι ο λόγος που οι συνεργάτες του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού (ο ίδιος ήταν απασχολημένος με το κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ με την ΚΕΔΕ στην Αθήνα) δήλωναν ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας να ασχοληθούμε με τους δασικούς χάρτες, διότι αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην οποίας άλλωστε διοικητικά ανήκουν τα αρμόδια δασαρχεία». Οι συνεργάτες του κ. Αγοραστού δεν έκρυβαν και την καχυποψία που τους προκάλεσε το έγγραφο αυτό (το οποίο ουσιαστικά δεν έχει κάποια νομική ισχύ) το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, καθώς αποτελούσε κοινό μυστικό το πλήθος των προσφυγών στο ΣτΕ που κατέθεσαν αγρότες, οι εκτάσεις των οποίων αν χαρακτηρισθούν δασικές κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις. Ωστόσο αρκετοί εμπλεκόμενοι αγρότες ζητούν επιτακτικά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες και να βρεθεί μια λύση με τις επιδοτούμενες εκτάσεις, οι οποίες με την κύρωση των δασικών χαρτών χαρακτηρίζονται δασικές.

Να τρέξει το πρόγραμμα δακοκτονίας

Να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες έγκρισης του προγράμματος δακοκτονίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητούν ελαιοπαραγωγοί κυρίως των νομών Μαγνησίας και Λάρισας, καθώς εκφράζουν φόβους ότι το πρόβλημα του δάκου, λόγω ήπιου χειμώνα θα είναι έντονο και θα χρειαστούν έγκαιρα να γίνουν οι ψεκασμοί. Ο φετινός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα της δακοκτονίας είναι αυξημένος στο νομό Μαγνησίας (περίπου 650.000 ευρώ) και σταθερός στο νομό Λάρισας (450.000 ευρώ). Στους δύο νομούς ήδη υποβλήθηκαν και εξετάζονται οι προσφορές των εργολάβων (ιδιωτών και Συνεταιρισμών) μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, αλλά δυστυχώς η γραφειοκρατία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, καθώς με την ανακήρυξη των αναδόχων ακολουθούν συνήθως ενστάσεις, εν συνεχεία οι σχετικές εγκρίσεις από την Οικονομική Επιτροπή, τον Επίτροπο και την Αποκεντρωμένη. Στόχος των αρμοδίων είναι «οι ψεκασμοί να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουλίου. Φέτος βρισκόμαστε 15 μέρες περίπου μπροστά σε σχέση με τις περσινές διαδικασίες».

Απειλητικά τα ακάρεα στην ελιά

Την εμφάνισή τους έκαναν τα ακάρεα στη νεαρά βλάστηση των ελαιοδένδρων στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, και Φθιώτιδας, ενώ αναμένονται και στις όψιμες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Φυτοπροστασίας Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου. Συμπτώματα: Οι προσβολές από τα ακάρεα προκαλούν παραμορφώσεις των φύλλων, στενώσεις εγκολπώσεις και βαθουλώματα. Η προσβολή από ακάρεα κατά την περίοδο σχηματισμού των ανθοφόρων οφθαλμών και της άνθησης προκαλεί μείωση των ανθοφόρων οφθαλμών και οδηγεί στην ξήρανση και πτώση των ταξιανθιών. Οι προσβολές στους καρπούς εμφανίζονται κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους. Τα ακάρεα βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς κάτω από τους κάλυκες και γύρο από τον μίσχο των καρπών. Οι προσβεβλημένοι καρποί όταν είναι μικροί μαυρίζουν και πέφτουν ενώ οι μεγάλοι παραμορφώνονται. Συστάσεις:. Να γίνει καταπολέμηση των ακάρεων όταν η νεαρά βλάστηση έχει μήκος 6-8 εκατοστά στα κλειστά άνθη έως και το κρόκκιασμα και επανάληψη μετά την πτώση των πετάλων. Κρίσιμη εποχή για την καταπολέμηση των ακάρεων είναι το τελευταίο δεκαήμερο πριν την ανθοφορία (όταν οι ανθοφόροι οφθαλμοί είναι κλειστοί). Είναι η εποχή που τα ακάρεα δημιουργούν μεγάλους πληθυσμούς και ο δεύτερος κρίσιμος χρόνος επέμβασης μετά την πτώση των πετάλων κατά τον σχηματισμό των νεαρών καρπών.

Παράταση για Ομάδες Παραγωγών

Για 2 μήνες πήρε παράταση το Μέτρο 9 «Σύσταση και Οργάνωση Ομάδων Παραγωγών» που πριμοδοτεί με έως 100.000 ευρώ ετησίως τα νέα συλλογικά σχήματα, με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στήριξης να ορίζεται η 9η Ιουλίου 2018. Υπενθυμίζεται ότι ο ελάχιστος αριθμός μελών για τις ομάδες φυτικής παραγωγής είναι 10, για τις ομάδες ζωικής παραγωγής 5 και για τις οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Να καλύψουν το δεύτερο έτος εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» με νόμιμη σύμβαση με σύμβουλο έως τις 30 Μαΐου καλεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους δικαιούχους, αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις. Επίσης παράταση παίρνει η υποβολή αιτήσεων για το Μέτρο 11 Βιολογικές Καλλιέργειες, έως αύριο Τρίτη 24 Απριλίου, σύμφωνα με την 3η τροποποίηση της πρόσκλησης με υπογραφή του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ Κασίμη.

Καλοκαιρία όλη την εβδομάδα

Βροχές θέλουν οι αγρότες, αλλά η καλοκαιρία θα συνεχιστεί όλη την τρέχουσα βδομάδα. Σήμερα Δευτέρα ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 ως 27 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη και την Τετάρτη στη Θεσσαλία ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος, οι άνεμοι είναι ασθενείς, θερμοκρασία σταθερή. Περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου (ακόμη και 30 βαθμούς Κελσίου) περιμένουμε Πέμπτη-Παρασκευή.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass