ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΦΥΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Το αύριο της γεωργίας, σήμερα…

* Ο δείκτης ευημερίας των αγροτών μιας χώρας, δείκτης ευημερίας συνολικά του λαού

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2018 20:00

Τη νέα εποχή που ξημερώνει στην αγροτική παραγωγή ανέλυσαν και προσπάθησαν να φέρουν στο σήμερα στελέχη και μέλη της κυβέρνησης, επιχειρήσεων καθώς και της ακαδημαϊκής κοινότητας που μίλησαν με θέμα «Υποδομές, έρευνα, καινοτομία και τεχνολογία για την αγροτική παραγωγή του αύριο» στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist.

Οι σύνεδροι τόνισαν την ανάγκη της εντατικοποίησης της αγροτικής παραγωγής και τους τρόπους που αυτή θα επιτευχθεί, αφού μέσα στα επόμενα 35 χρόνια ο πληθυσμός της Γης θα αυξηθεί κατά 30% και η ανάγκη για τροφή θα αυξηθεί κατά 70%! Ο κύριος μοχλός που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση προς την επίτευξη των στόχων αυτών είναι η ευφυής γεωργία που κάνει την αγροτική παραγωγή πιο αποτελεσματική, με μεγαλύτερα οφέλη για τον αγρότη -αφού μειώνει το κόστος και αυξάνει την παραγωγή- τη χώρα στην οποία παράγει, αλλά και για τον κόσμο συνολικά ικανοποιώντας ανάγκες που όλο και μεγαλώνουν.

* Την εθνική πολιτική στον τομέα της ευφυούς γεωργίας παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιος Ράλλης, ο οποίος ανέλυσε τον σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου λειτουργίας της αγροτικής παραγωγής στη βάση της καινοτομίας. Ο κ. Ράλλης έκανε λόγο για μία e-πλατφόρμα στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι αγρότες και οι εμπλεκόμενοι στην αγροτική παραγωγή, με συμβουλές ακριβείας που δεν θα στοιχίζουν ακριβά. Η πλατφόρμα αυτή θα «υποστηρίζεται» από 6.500 επίγειους σταθμούς συλλογής δεδομένων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, δεδομένα που θα αντλούνται από 15 εκατ. στρέμματα και θα διαμοιράζονται σε 450.000 ωφελούμενους. Οι συλλεχθείσες πληροφορίες δε, θα μοντελοποιούνται για κάθε καλλιέργεια και κάθε παραγωγό βάσει αλγορίθμων, θα λαμβάνονται στοχευμένες αποφάσεις που σχετίζονται με την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία και θα μεταφέρονται στον παραγωγό.

* Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AgriTask, Israel Fraier, ο οποίος, κατ’ αρχάς στάθηκε στη «σοφία των παλιών παραγωγών που πρέπει να είναι οδηγός και να λειτουργεί αλληλοσυμπληρωματικά με τις νέες τεχνολογίες που είναι και το μέλλον». Ο κ. Fraier ανάφερε ότι είναι λάθος συνταγή να μάθουμε στους παλιούς αγρότες νέα πράγματα, αφού ούτε μπορούν να δουλέψουν με πολλαπλά συστήματα ούτε και μπορούν να αλλάξουν την εργασιακή ρουτίνα τους. Έπειτα αναφέρθηκε στη μείωση του κόστους, της περιβαλλοντικής ρύπανσης και του ενεργειακού αποτυπώματος που επιτυγχάνεται μέσω των συστημάτων της εταιρείας του.

* Για την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας μίλησε ο marketing manager business mobile services της WIND Ελλάς κ. Γιώργος Σταμάτης. Ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε στον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί με τη σύγκλιση της τεχνολογίας με το οικοσύστημα της γεωργικής παραγωγής. Μίλησε για την αλυσίδα από τους σταθμούς συλλογής δεδομένων έως τη συγκέντρωση πληροφοριών, με τη συνδεσιμότητα, το Ίντερνετ των Πραγμάτων και τις εφαρμογές να είναι οι ενδιάμεσοι κρίκοι. Τέλος, αναφέρθηκε στο πλάνο επενδύσεων σε δικτυακές υποδομές που υλοποιείται από τη WIND.

* Ο κ. Μωχάμεντ Νταράουσε, αναφέρθηκε από την πλευρά του στην έρευνα και ανάπτυξη-επιτάχυνση υιοθέτησης της νέας τεχνολογίας. Ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος εστίασε στο τρίπτυχο έρευνα-εκπαίδευση-εφαρμογές/τεχνική υποστήριξη που όπως είπε αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα. Αφετηρία, σημείωσε χαρακτηριστικά, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων θα πρέπει να αποτελέσουν τα συλλογικά σχήματα παραγωγής.

* Ακολούθως τον λόγο πήρε ο δικηγόρος-οικονομολόγος, πρώην ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Ιατρίδης που είπε πως στο πακέτο Γιουνκέρ δεν υπάρχει κανένα έργο στον αγροτικό τομέα, ενώ σημείωσε την ανάγκη μείωσης των φόρων στους αγρότες.

* Ο ιδρυτής και CEO της Centaur Analytics κ. Σωτήρης Μπαντάς σχολίασε πως η χώρα μας πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής και αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικά α) Η αλυσίδα: παραγωγή-προστασία-αποθήκευση είναι «προϊόν» που εξάγεται σε όλο τον κόσμο από την εταιρεία του και β) Για να εξασφαλίσουμε την αειφορία στην Ελλάδα στο μέλλον πρέπει να συνδυαστεί όσο γίνεται πιο στενά η τεχνολογία με την πείρα.

* Τελευταίος τον λόγο έλαβε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Κίττας, που άρχισε την ομιλία του με τη φράση του Daniel Webster (ρηθείσα στο 1840) ότι «Οι αγρότες είναι οι εφευρέτες του ανθρώπινου πολιτισμού», αλλά και την αμερικάνικη παροιμία «Όταν το όργωμα ξεκινά, οι άλλες τέχνες ακολουθούν», ενώ σημείωσε πως ο δείκτης ευημερίας των αγροτών μιας χώρας είναι δείκτης ευημερίας συνολικά της χώρας αυτής. Ο κ. Κίττας αναφέρθηκε στην ανάγκη στροφής της χώρας προς τις καλλιέργειες υπό κάλυψη (θερμοκήπια και διχτυοκήπια), αφού η κλιματική αλλαγή, η μείωση του διαθέσιμου νερού και οι απαιτήσεις των καταναλωτών για ασφαλή προϊόντα καθιστούν τον τρόπο παραγωγής αυτό ως τον πλέον ενδεικνυόμενο αφού οι ανάγκες εισροής σε νερό, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και εργασία μειώνονται, ενώ προϊόντα παράγονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Του Θανάση Αραμπατζή

Φωτ. Βασ. Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass