ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Τα είπαν –και θα ξαναπούν- με τον υπουργό…

* Επέρριψαν ευθύνες στην Κυβέρνηση για την κατάρρευση της κτηνοτροφίας * Στο προσκήνιο η σύσταση Διεπαγγελματικής Φέτας και οι έλεγχοι

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2018 22:55

Τη δέσμευση ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι σε γάλα και κρέας από την παραγωγή στην κατανάλωση και πως την επόμενη Παρασκευή 11 Μαΐου θα υπάρξει σύσκεψη στην Αθήνα, στο ΥπΑΑΤ κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν αποφάσεις για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής για τη φέτα απέσπασαν οι διαμαρτυρόμενοι κτηνοτρόφοι από τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου, μετά το περιπετειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν παράλληλα με το Συνέδριο του Economist στη Λάρισα.

Ενα πανελλαδικό συλλαλητήριο που τα είχε όλα: Και τη συνηθισμένη μορφή αντίδρασης των κτηνοτρόφων, το άδειασμα γάλακτος στον πεζόδρομο της Παπαναστασίου, έξω από το ξενοδοχείο «Διβάνη», όπου παρίστατο η ηγεσία του ΥπΑΑΤ και διανομή γάλακτος σε διερχόμενους πολίτες, αλλά και ένταση αναφορικά με τη συνάντησή τους με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων από διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας για την πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα και στο κρέας.

Στις ομιλίες τους, τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας, όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Στέλιος Κίρτσος, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση της κτηνοτροφίας, τονίζοντας ότι πολλοί κτηνοτρόφοι και ειδικότερα σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα εξαιτίας της άρνησης των τυροκόμων να το παραλάβουν. Χτυπήσαμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δυόμισι χρόνια γιατί βλέπαμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Φτάσαμε να καταρρέει η κτηνοτροφία από την ανυπαρξία και την ανικανότητα της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου. Είναι το τρίτο συλλαλητήριο που κάνουμε σήμερα, μόνο και μόνο για τις αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος. Δεν μας άκουσε κανείς όλα αυτά τα χρόνια που φωνάζαμε για ελέγχους, με αποτέλεσμα η δουλειά να φθάσει στο απροχώρητο. Αν γίνονταν οι έλεγχοι, όπως υποστηρίζει ο υπουργός, τότε δεν θα γίνονταν αυτά που γίνονται. Είναι δυνατόν με έναν επόπτη, στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Λάρισα, να μπορεί να ανταποκριθεί και να πραγματοποιήσει ελέγχους στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα; Όσο θέληση και να έχει, αδυνατεί να ελέγξει όλα τα τυροκομεία. Ο καθένας (τυροκόμοι), κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχουν τυροκομεία, τα οποία μπορούν να λιώσουν πλαστικό και να το κάνουν φέτα. Δεν αυξήθηκαν ούτε τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα ούτε η παραγωγή. Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος πώς υπάρχουν αποθέματα φέτας στα ψυγεία; Είναι ξεκάθαρο ότι οι αθρόες εισαγωγές ευθύνονται γι’ αυτό που συμβαίνει. Σε παραμεθόριες και άγονες περιοχές έφθασε το γάλα 7 λεπτά και στα αζήτητα. Καθημερινά μας παίρνουν κτηνοτρόφοι και μας λένε ότι δεν μπορούν να διαθέσουν το γάλα γιατί ο τυροκόμος που το έπαιρνε, σταμάτησε να το παίρνει. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση και προσφεύγουν σε άλλες λύσεις, δηλαδή κάνουν εμβόλιο για να στύψουν τα ζώα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το μέλλον της κτηνοτροφίας διαγράφεται αβέβαιο. Αν υπήρχε ζήτηση στα σφαγεία, τα μισά ζώα θα είχαν οδηγηθεί σε σφαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών οι κτηνοτρόφοι επέλεξαν να μην πετάξουν γάλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά να το μοιράσουν σε Λαρισαίους που διέρχονταν από την Κεντρική πλατεία.

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Στο συλλαλητήριο παρέστη και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Πέτρος Παπαγεωργίου ο οποίος κατέθεσε πρόταση για συνάντηση των κτηνοτρόφων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στο Συνέδριο του Economist. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση μερίδας των κτηνοτρόφων, οι οποίοι αποδοκίμασαν τον κ.Παπαγεωργίου και καταφέρθηκαν κατά του υπουργού Β. Αποστόλου, τον οποίο χαρακτήρισαν «ανίκανο» και «αναποτελεσματικό», ζητώντας μέχρι και την παραίτησή του.

«Το συλλαλητήριο έχει κάποιες αρχές, θα συζητήσουμε και θα απαντήσουμε στον υπουργό σε μία ώρα αν μπορούμε να τον συναντήσουμε ή όχι. Δεν μπορεί να μας λέει τώρα να συναντηθούμε, ενώ μας αγνοεί 3,5 ολόκληρα χρόνια. Κάναμε άλλωστε 300 χιλιόμετρα για να έρθουμε εδώ», ήταν η αντίδραση του προέδρου Νίκου Παλάσκα και άλλων συγκεντρωμένων στην πρόταση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του παριστάμενου περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λαδόπουλου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης στην Κεντρική πλατεία οι κτηνοτρόφοι κατευθύνθηκαν με πορεία προς το ξενοδοχείο όπου βρίσκονταν ο υπουργός κ. Αποστόλου, αλλά λίγο πριν την είσοδο του ξενοδοχείου, στον πεζόδρομο της Παπαναστασίου είχε παραταχθεί διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία και τους σταμάτησε.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Τελικά μετά από μίνι σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τους διοικητικούς της Ομοσπονδίας και σε επικοινωνία με τον κ. Λαδόπουλο, ο οποίος διατηρούσε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον κ. Αποστόλου, αποφασίστηκε η συνάντηση μαζί του. Στη συνάντηση παρέστησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός και Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος και της Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Αποστολόπουλος.

Ο υπουργός άκουσε την αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων και τα αιτήματα τους και υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι από την παραγωγή στην κατανάλωση και θα συζητηθεί στην Αθήνα στο Υπουργείο την επόμενη Παρασκευή 11 Μαΐου η σύσταση της διεπαγγελματικής για τη φέτα. Με αφορμή τις δύο προτάσεις που έχει στα χέρια του ο κ. Αποστόλου ζήτησε να προστεθούν άλλα δύο μέλη στην Οργάνωση και να γίνει 9μελές το συμβούλιό της. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο αυτά μέλη θα είναι ένας εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κι ένας τυροκόμος από τα Ιωάννινα. Επίσης, δεσμεύτηκε να φέρει το επόμενο διάστημα το ηλεκτρονικό τιμολόγιο στη μεταφορά του γάλακτος από τα φορτηγά, ώστε να φαίνεται από που παρελήφθη και που κατέληξε το προϊόν. Διευκρίνισε ότι το ΥπΑΑΤ δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά για το αιγοπρόβειο γάλα, αλλά εκτίμησε ότι με τη σωστή σύσταση της Διεπαγγελματικής και την αύξηση των ελέγχων η τιμή στη χώρα μας θα ανακάμψει.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μιλώντας στους κτηνοτρόφους επανέλαβε τη στήριξη της περιφέρειας στη μαχόμενη κτηνοτροφία και δεσμεύθηκε να γίνει ό,τι περνά από το χέρι της περιφερειακής διοίκησης για να σταματήσει η κατρακύλα της κτηνοτροφίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με τους κτηνοτρόφους να ρίχνουν γάλα στο σημείο επί της οδού Παπαναστασίου, όπου τους είχαν σταματήσει τα ΜΑΤ.

*Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση των κτηνοτρόφων στην Κεντρική πλατεία παρέστησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Οικολογικής Θεσσαλίας Νίκος Πουτσιάκας (εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους) και του «Δρόμου της Ανατροπής» Τ. Γιαλαμά.

 

Ρεπ.: Γιώργος Ρούστας

Φωτ.: Λεων. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass