Αγροτικά εν συντομία

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2018 22:00

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

Καθορίστηκε το τελικό ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κορινθιακή σταφίδα, πορτοκάλια προς χυμοποίηση, σπόρους σποράς και σηροτροφία. Αναλυτικότερα το ύψος της ενίσχυσης για τις Συνδεδεμένες έχει ως εξής: Σηροτροφία καθορίζεται στα 248 ευρώ/κυτίο

Σπόρους Σποράς καθορίζεται στα 31,26 ευρώ/στρέμμα

Κορινθιακή σταφίδα στα 49,3 ευρώ/ στρέμμα

Πορτοκάλια προς χυμοποίηση στα 52 ευρώ/στρέμμα.

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει σιγά σιγά και ο δρόμος για τις πληρωμές.

Ρυθμίζονται αγροτικά χρέη

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με τον ειδικό διαχειριστή Φώτη Κουρμούση, να ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών που απευθύνεται σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς. Έτσι χιλιάδες αγρότες δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα θα μπορούν να ρυθμίσουν τα αγροτικά κόκκινα δάνεια, πετυχαίνοντας διαγραφές κεφαλαίου έως και 60%.

Απόφαση για αναδιάρθρωση αμπελώνων

*Δημοσιεύθηκε η απόφαση που αφορά στην Αναδιάρθρωση και Μετατροπή Αμπελώνων. Με τη νέα απόφαση η ΚΕΟΣΟΕ ξεχωρίζει τις αλλαγές στην προϊσχύουσα νομοθεσία, ενώ η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων από τους παραγωγούς θα είναι η 25η Μαΐου.

Επίσης μέχρι τις 20 Μαΐου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι αμπελουργοί για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που επιδοτεί την εκρίζωση, αναφύτευση και βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων, όπως υπενθυμίζουν οι κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις.

Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2019.

Γκρίνια για Διεπαγγελματική Φέτα

*Για «απερίγραπτη», όπως τη χαρακτηρίζουν «μεθόδευση» στο θέμα της Διεπαγγελματικής Φέτας, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται γιατί το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στη διοργάνωση μιας τόσο κρίσιμης σύσκεψης για τη Διεπαγγελματική Φέτας, την Παρασκευή 11 Μαΐου, παρά το γεγονός ότι θα απουσίαζε λόγω προβλήματος υγείας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Νίκος Παλάσκας. Το αίτημα των Θεσσαλών για αναβολή της σύσκεψης δεν έγινε δεκτό, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και ο ΠΕΚ που συμμετείχε σε αυτή, μετά το πέρας της συζήτησης άφησε να εννοηθεί ότι προχωράμε κανονικά στη σύσταση της Διεπαγγελματικής. Αυτό ανάγκασε το άλλο τριτοβάθμιο όργανο των κτηνοτρόφων την ΠΕΚ και τον πρόεδρό της Στέργιο Κύρτσιο να τους καταγγείλει, τονίζοντας πως «σχετικά με την υπό σύσταση Διεπαγγελματική Φέτας μας θέλουν εκτός». Από την πλευρά του ο Νίκος Τάχας, πρόεδρος των τυροπαραγωγών Θεσσαλίας σημείωσε ότι «ήταν μια συνάντηση με απώτερο σκοπό τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας για την προάσπιση των συμφερόντων των προϊόντων της φέτας. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά ώστε επιτευχθεί ο σκοπός και να δώσουμε υπεράξια στο τελικό παραγόμενο προϊόν».

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, τα στελέχη της αφήνουν να εννοηθεί ότι η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί ξανά μέσα στον μήνα και με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη παρόντα.

Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι

Λύθηκε τελικά το πρόβλημα που πήγε να δημιουργηθεί με τη μετακίνηση των κτηνοτρόφων στα βουνά της Πίνδου. Αρχικά το υπουργείο ζητούσε για την άδεια της μετακίνησης, βεβαίωση από την οικεία ΔΑΟΚ για την ύπαρξη στάβλου στα βουνά, όπου θα μεταφερθούν τα ζωντανά. Αυτό απαιτούσε επίσκεψη του κτηνοτρόφου στα Γρεβενά για τη σχετική γραφειοκρατία, κάτι που ήταν απαγορευτικό. Τελικά το πρόβλημα λύθηκε με τροποποιητική εγκύκλιο που προσέθετε και αντίγραφο της δήλωσης ΟΣΔΕ, καθώς στη σχετική δήλωση υπάρχει χαρτογραφικό, άρα και αποδεικτικό για την ύπαρξη του στάβλου.

Εποχικές καλλιεργητικές φροντίδες

Το πρώτο πενθήμερο του Μαΐου έγινε η είσοδος του παθογόνου του ωίδιου στις πρώιμες καλλιέργειες με αγγούρι θερμοκηπίου στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ αναμένεται στις όψιμες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου. Οι καλλιεργητές θα εντοπίσουν ως συμπτώματα, την εμφάνιση μικρών, λευκών κηλίδων στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ασθένεια, η οποία προκαλείται από τους μύκητες Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea.

*Επίσης την εμφάνισή του αναμένεται να κάνει ο περονόσπορος στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα.

Οι ειδικοί συστήνουν να γίνει άμεσα ψεκασμός για την προστασία των καλλιεργειών. Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα με δραστικές ουσίες όπως: Fosetyl-aluminium Pyraclostrobin, Azoxystrobin, benalaxyl, folpet, Metalaxyl, ametoctrabin,propineb, Mancozeb, Copper hydroxide κ.α.

Διευκρινίσεις για Σχέδια Βελτίωσης

Σε συνολικά 22 διευκρινίσεις αναφορικά με πρόσκληση για τα Σχέδια Βελτίωσης προχώρησε το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύεται στη Διαύγεια. Οι διευκρινίσεις έρχονται να απαντήσουν ουσιαστικά σε απορίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη βεβαίωση του ΕΦΚΑ, τις επενδυτικές δαπάνες, και την επιλεξιμότητα.

*Το ακριβές περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες εφαρμογής για την υλοποίηση της δράσης 6.1 «Εφαρμοσμένη Έρευνα» καθορίστηκε από το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2018 και 2019. Σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Σύννεφα με λίγες βροχές

Μετά τις καταιγίδες και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε ορισμένες καλλιέργειες του κάμπου, σταθεροποιείται κάπως η κατάσταση με τον καιρό. Έτσι σήμερα Δευτέρα θα υπάρχουν λίγα σύννεφα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί 14 με 29 βαθμούς Κελσίου, με αυξημένη υγρασία. Την Τρίτη αυξημένα σύννεφα, με πιθανότητα βροχής τις απογευματινές ώρες και θερμοκρασία 17-26 βαθμούς Κελσίου. Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι νεφοσκεπής, ενώ την Πέμπτη προβλέπεται ασθενής βροχή, κυρίως στα ορεινά χωρίς όμως υγρασία, ενώ οι άνεμοι θα είναι μέτριοι.

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass