ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Αφορολόγητο έως 6.000 ευρώ στις αγρο-επιδοτήσεις

* Στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να «γλυκάνουν» τα μέτρα-φαρμάκι για τους αγρότες: Με κονδύλια του ΕΣΠΑ θα πληρώνουν τους λογιστές οι αγρότες, θα λογαριάζεται στα έξοδα η προσωπική εργασία του παραγωγού * Προβληματισμός από την πίεση της τρόικας για αύξηση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2015 8:18

Του Γιώργου Μακρή

Μάχη για να «γλυκάνουν» τα φορολογικά μέτρα – φαρμάκι που έρχονται σε αγρότες – κτηνοτρόφους δίνουν στην κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να μην καταρρεύσει η πρωτογενής παραγωγή αλλά και χωρίς να παραβλέπουν το βαρύ πολιτικό κόστος που θα αναλάβουν πρωτίστως τα δύο κυβερνητικά αλλά και γενικότερα όλα τα κόμματα που θα ψηφίσουν τη νέα συμφωνία με τους θεσμούς/τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ», η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις εξής βελτιώσεις για τις οποίες φέρεται να έχουν γίνει ήδη βολιδοσκοπήσεις στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας:

-Διατήρηση αφορολόγητου στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι στόχος είναι να μην φορολογούνται οι επιδοτήσεις έως τις πρώτες 6.000 ευρώ, το μισό δηλαδή από το αφορολόγητο των 12.000 που είχε θεσπισθεί και καταργήθηκε. Ενδεχομένως το ποσό να μην είναι αυτό, να είναι δηλαδή μικρότερο αλλά πάντως για την κυβέρνηση θεωρείται νευραλγικής σημασίας να διατηρηθεί κάποιο αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις για προφανείς πολιτικούς-επικοινωνιακούς λόγους.

-Φορολογική ελάφρυνση μόνο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών μέσω του συνυπολογισμού στα έξοδα του κόστους της προσωπικής τους εργασίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξάνονται τα έξοδα, άρα θα μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα. Πρόκειται δηλαδή για ένα έμμεσο αφορολόγητο.

-Το κόστος του λογιστή που θα «κρατά» τα βιβλία του αγρότη θα καλυφθεί (τα πρώτα χρόνια) από το νέο ΕΣΠΑ. Φυσικά, το κόστος δεν είναι το ίδιο για όλους καθώς εξαρτάται από τον τζίρο που κάνουν ή αν για παράδειγμα τα μέλη ενός συνεταιρισμού χρησιμοποιούν τον ίδιο λογιστή. Προφανώς, θα προσδιορισθεί ένα ελάχιστο κόστος για λογιστικές υπηρεσίες το οποίο θα καλύπτεται από το ΕΣΠΑ και το τυχόν πρόσθετο κόστος θα το επιβαρύνεται ο ίδιος ο παραγωγός.

Αυτά είναι κάποια από τα μέτρα που εξετάζονται και θεωρείται ότι μπορεί να γίνουν αποδεκτά από τους εταίρους. Βεβαίως, το ιδεατό για την κυβέρνηση (θα) είναι τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες να μην περιληφθούν στα προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της συμφωνίας – γέφυρας που θα έλθει στη Βουλή προς ψήφιση τον Αύγουστο (με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται από εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να συμφωνηθεί το Μνημόνιο 3 τις επόμενες ημέρες).

Η άλλη πλευρά, όμως, δεν φαίνεται να έχει την ίδια άποψη και φέρεται να έχει ήδη διαμηνύσει πως τα αγροτικά φορολογικά μέτρα θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο του Αυγούστου. Φυσικά, δεν αποκλείεται να δεχθούν οι εταίροι να πάνε πιο πίσω τα μέτρα για τους αγρότες αν η κυβέρνηση υποχωρήσει τώρα σε άλλα θέματα αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως από το 2016 οι παραγωγοί θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη...

ΓΑΛΑ

Προβληματισμός στην κυβέρνηση υπάρχει και για το φλέγον θέμα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος καθώς ήδη η τρόικα έχει διαμηνύσει πως θα πρέπει να γίνει και νέα παρέμβαση (απελευθέρωση ή αύξηση της διάρκειας) προκειμένου να μειωθεί η τιμή του προϊόντος (είναι γνωστό ότι για την τρόικα η μη μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος οφείλεται στο ότι οι παρεμβάσεις στη διάρκεια ζωής του γάλακτος δεν έγιναν τελικά όπως προέβλεπε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ).

Γενικά, ισχύει το εξής για τις συζητήσεις κυβέρνησης - τρόικας: όσο λιγότερα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο του Αυγούστου, τόσο περισσότερες θα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες εντάσσεται και η νέα παρέμβαση στο γάλα. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν η τρόικα θα θέσει ως «κόκκινη γραμμή» της το γάλα τώρα ή αν θα το αφήσει για την τελική συμφωνία (Μνημόνιο 3) του Φθινοπώρου με «αντάλλαγμα» όμως να νομοθετηθούν τώρα τα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες.

* * *

Αλέξης Τσίπρας για τη φορολόγηση των αγροτών (στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»):

«Θα θεωρούσα απολύτως λογικό το να μην επιβληθεί μια ένταση φορολογίας σε επαγγελματικούς κλάδους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τεράστια κρίση, όπως οι αγρότες. Κι εδώ πρέπει να δουλέψουμε για να βρούμε τα αντισταθμιστικά μέτρα»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass