Αργεί η δακοκτονία στη Θεσσαλία λόγω καιρού

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2023 15:50

Λόγω όψιμης χρονιάς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου στα ελαιόδεντρα της Θεσσαλίας. Ο προϊστάμενος της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας Δημήτρης Σταυρίδης εκτιμά ότι «οι πρώτοι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν σε μία εβδομάδα περίπου, καθώς ο καρπός δεν είναι ακόμη δεκτικός (κατάλληλος) για να δεχτεί τα σκευάσματα.

Δυστυχώς λόγω καιρικών συνθηκών (ήπιος χειμώνας, ο υδράργυρος δεν υποχώρησε κάτω από τους -4 βαθμούς Κελσίου) παρατηρήθηκε έξαρση του δάκου, με δυναμικούς πληθυσμούς και αυξημένες συλλήψεις στην παρούσα φάση, όπως δείχνουν οι παγίδες που έχουν τοποθετηθεί. Η Υπηρεσία διαθέτει τα σχετικά σκευάσματα, αν και θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η μειωμένη καρποφορία στα ελαιόδεντρα, η οποία φέτος κυμαίνεται από -50 έως -70%, ανάλογα την περιοχή». Αντιθέτως, πολλοί ελαιοπαραγωγοί έχουν προχωρήσει σε ψεκασμούς για την αντιμετώπιση του πυρηνοτρύτη, ο οποίος απειλεί το καρπόβιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου «ο δάκος είναι ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς στη χώρα μας. Οι πρώτες προσβολές εμφανίζονται τον Ιούνιο-Ιούλιο όταν ο καρπός είναι επιδεκτικός για την ωοτοκία. Τα τελευταία χρόνια λόγω μη έγκαιρης καταπολέμησης έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τον δάκο. Παρακαλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να τοποθετήσουν οι ίδιοι παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου σε συνεργασία με τους γεωπόνους φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ των νομών (Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας) και να κάνουν οι ίδιοι τους δολωματικούς ψεκασμούς η με δολωματικές παγίδες για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Υπενθυμίζεται ότι και φέτος η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, τα ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και άλλους επιστημονικούς και ιδιωτικούς φορείς, θα υλοποιήσει προγράμματα αξιοποίησης και ένταξης νέων τεχνολογιών σε πειραματικές εργασίες για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Οι πειραματικές εργασίες αφορούν την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας δολωματικού ψεκασμού του εντομοκτόνου έναντι του δάκου στην καλλιέργεια της ελιάς με τη χρήση Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ- drone), παρακολούθηση της ανθεκτικότητας και της επικινδυνότητας για ανάπτυξη ανθεκτικότητας του δάκου της ελιάς στα εγκεκριμένα εντομοκτόνα καθώς και συστηματική καταχώρηση των στοιχείων της ανθεκτικότητας του δάκου στη Βάση Δεδομένων Γάλανθος, χρήση εντομοπαθογόνων μυκήτων και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας παγίδων μαζικής παγίδευσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass