Κάτω 20% η παραγωγή ροδάκινου

ΑΝΗΧΥΣΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΕΣ-ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΤΙΜΕΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2023 15:00

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των ροδακινοπαραγωγών και τη φετινή παραγωγική σεζόν όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο.
Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20%, εξέλιξη που αναμένεται να ανεβάσει την εμπορική τιμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βιομηχανίες προσδιορίζουν ως βάση εκκίνησης την περσινή τιμή των 33 λεπτών το κιλό για καλές ποιότητες, κατά συνέπεια το πλαφόν για τον παραγωγό θα είναι τα 30 λεπτά.


Οι εκτιμήσεις για τουλάχιστον 30-33 λεπτά/κιλό για την πρώτη κλάση, «σε καμία περίπτωση, όπως αναφέρουν παραγωγοί και συνεταιριστές, δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους, καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη, τα κιλά στα δέντρα είναι λιγοστά, ενώ παρατηρούνται ζημιές στην παραγωγή που προκαλούνται από τη Μύγα Μεσογείου, κατά κύριο λόγο».
Από την άλλη, υπάρχει πίεση από τις γερμανικές αλυσίδες για μειώσεις στην τελική τιμή της κομπόστας, επικαλούμενες την πτώση της κατανάλωσης, η οποία μπορεί να κρατήσει σε αυτά τα επίπεδα την τιμή, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας Κώστας Αποστόλου εκτιμά τη φετινή πανελλαδική παραγωγή βιομηχανικού ροδάκινου γύρω στους 360.000 τόνους, ενώ ήδη τα εργοστάσια ξεκίνησαν τις παραλαβές, παρά τα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού, που αντιμετωπίζουν.
Η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Βιομηχανικού ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού, συνεδρίασε προχθές Παρασκευή στα Γιαννιτσά και ζητήθηκε νέα συνάντηση με την ΕΚΕ, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πώλησης του προϊόντος με ανοιχτή τιμή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass