Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2023 15:00

Αναγκαία η αποζημίωση των παραγωγών ροδιού

Λόγω βροχοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας στη Θεσσαλία * Τι ζητά ο Συνεταιρισμός «Αφροδίτη»

Οικονομική ενίσχυση λόγω των έντονων και συνεχόμενων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, καθώς έχει παρατηρηθεί μεγάλη ζημιά στην καρπόδεση των φρούτων, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική πτώση των άνθεων και μετέπειτα τη μεγάλη απώλεια παραγωγής, η οποία εκτιμάται από 70%-90%, ζητά ο Συνεταιρισμός ροδοπαραγωγών «Αφροδίτη». Ενίσχυση την οποία χαρακτηρίζουν αναγκαία για την επιβίωσή τους, λόγω της μεγάλης απώλειας εισοδήματος που κατέγραψαν το 2023.
Η διοίκηση του Συνεταιρισμού «Αφροδίτη», με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιώργο Μπιτσαρά, συναντήθηκε προ ημερών με τον περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό (φωτ.), ο οποίος -σύμφωνα με τους διοικούντες- επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με την ενημέρωση, τη μελέτη και την ανάδειξη του προβλήματος σε περιφερειακό επίπεδο. Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση σε άψογο κλίμα, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στην επίλυση του ζητήματος της ακαρπίας, ενώ εκτιμάται πως θα αποτελέσει την αφετηρία σχετικά με την προσπάθεια αναμόρφωσης του πεπαλαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ σχετικά με την καλλιέργεια» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον κ. Μπιτσαρά, «οποιαδήποτε ανθοφορία προκύψει σε μεταγενέστερο χρόνο (20 Ιουνίου και έπειτα), αποδίδει καρπούς μη εμπορεύσιμους λόγω μικρού κύκλου ζωής των εν λόγω φρούτων. Γι’ αυτό και θεωρούμε αναγκαία την αποζημίωσή μας για τη φετινή ζημιά που υποστήκαμε. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συμπεριλάβουμε ότι τα έξοδα της συγκεκριμένης καλλιέργειας πραγματοποιήθηκαν σε ποσοστό 80%, παρά την απουσία παραγωγής και δεδομένου ότι το κόστος άρδευσης έχει αυξηθεί 150%, το κόστος των γεωργικών εφοδίων και των καυσίμων είναι, επίσης, αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανώσεων παραγωγών και του Συνεταιρισμού «Αφροδίτη»). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε μια καταστροφική χρονιά για τους ροδοπαραγωγούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Με αφορμή και τη συζήτηση που ξεκίνησε για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο κ. Μπιτσαράς τονίζει πως «το υφιστάμενο σύστημα προσδιορισμού της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ (έχει να ανανεωθεί δεκαετίες) δεν καλύπτει τη μηδαμινή καρπόδεση που έχουν υποστεί οι φυτείες (στον Νομό Λάρισας, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 1.500 στρ.) λόγω των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά και των χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας τον Μάιο του 2023. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού τονίζει τον κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας από μεγάλη μερίδα παραγωγών, πράγμα το οποίο δεν βοηθά ούτε την τοπική κοινωνία ούτε καν τον Συνεταιρισμό «Αφροδίτη», για τον οποίο είναι η κύρια ασχολία της. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία νέα καλλιέργεια (μετρά μόλις μία 15ετία), η οποία εμφάνιζε μεγάλες προοπτικές. Και παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία: Η μέση παραγωγή ροδιού περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 2.500-3.000 kg ανά στρέμμα και τιμή κιλού βάση του πίνακα ΕΛΓΑ είναι 0.52 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για μια καλλιέργεια με τζίρο 1.500 ευρώ ανά στρέμμα. Τα τελευταία χρόνια η εν λόγω καλλιέργεια δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την κλιματική αλλαγή που έχει επέλθει στη χώρα μας, σε συνδυασμό με το μη ενημερωμένο σύστημα του ΕΛΓΑ για την απώλεια παραγωγής του ροδιού. Τέλος, ο κ. Μπιτσαράς καλεί όλους τους βουλευτές και τους εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος να ενημερωθούν από τη διοίκηση του Συνεταιρισμού για το πρόβλημα, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης επίσκεψης του ΥπΑΑΤ, Λ. Αυγενάκη, στη Λάρισα.

 

Κερδίζει χρόνο το βαμβάκι λόγω καύσωνα

Οι συμβουλές των γεωπόνων για τη Θεσσαλία * Παγωμένες οι προπωλήσεις

Κανονικά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια στον κάμπο, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα στη Θεσσαλία βοήθησαν τόσο στην αντιμετώπιση της οψίμησης που έφεραν οι πρόωρες βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου όσο και στην καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού. Εν αντιθέσει με τις θερμές αέριες μάζες που κυριάρχησαν στον κάμπο, παγωμένες είναι οι προπωλήσεις που γίνονται, καθώς τα 62 λεπτά το κιλό που προσφέρουν τα εκκοκκιστήρια για συμβολαιακή δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Γεωπόνοι θεωρούν πως αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες, τότε το βαμβάκι θα κερδίσει μέρες και θά ‘ρθει πιο νωρίς η συγκομιδή. Εξέλιξη θετική, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουμε φθινοπωρινές βροχοπτώσεις κατά τη συγκομιδή, άρα ποιοτικά προβλήματα στο προϊόν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας και μέλος της Δ.Ο.Β., Βασίλη Γιαννάκο, «στην Ανατολική Καρδίτσα και κυρίως στην περιοχή του Δήμου Παλαμά υπάρχει μία οψίμηση της καλλιέργειας κατά 15 μέρες περίπου, αν και ο παρατεταμένος καύσωνας μας ωφέλησε, καθώς κερδίσαμε μέρες. Τα ποτίσματα συνεχίζονται κανονικά, αλλά δεν εφησυχάζουμε, καθώς λόγω ακριβώς της οψίμησης η αρδευτική περίοδος θα συνεχιστεί και μετά τις 20 Αυγούστου. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε επιφυλακή για το πράσινο σκουλήκι. Τέλος, δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις με τα εκκοκκιστήρια. Δεν κινείται φύλλο» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Καρδιτσιώτης αγρότης. Ο ίδιος εκτιμά ότι «όποια κινητικότητα σημειωθεί στην εμπορική τιμή του βαμβακιού, θα είναι από Σεπτέμβριο».
Συνάδελφοι του εκτιμούν ότι η άνοδος των διεθνών τιμών στα σιτηρά μπορεί να επηρεάσει ανοδικά και τις τιμές στα βαμβάκια.
Οι συμβουλές των Δ.Α.Ο.
Οι βαμβακοπαραγωγοί φέτος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για τον κίνδυνο όψιμων προσβολών από τα σκουλήκια. Το πράσινο σκουλήκι είναι επικίνδυνο για προσβολές μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ το ρόδινο σκουλήκι μπορεί να υπάρχει μέχρι και τον Νοέμβριο. Το θετικό είναι ότι οι πληθυσμοί -όπως προαναφέραμε- παραμένουν σε ελεγχόμενα επίπεδα.
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου (ΠΚΠΦΠ & Φ.Ε. Βόλου) ενημερώνοντας τους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας, στο 2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας που εξέδωσε, ανέφερε πως «στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία, όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά έως μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενηλίκων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, με εξαίρεση την Τ.Κ. Τερψιθέας του Δ. Λαρισαίων και των Τ.Κ. Γλαύκης και Καλαμακίου του Δ. Κιλελέρ, όπου εμφανίζονται σχετικά υψηλά επίπεδα συλλήψεων. Όσον αφορά το ρόδινο σκουλήκι, οι συλλήψεις πεταλούδων ρόδινου σκουληκιού κυμαίνονται σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, με εξαίρεση την Τ.Κ. Αρμενίου του Δ. Κιλελέρ, όπου εμφανίζονται σχετικά υψηλά επίπεδα συλλήψεων. Από τους επιτόπιους ελέγχους, προς το παρόν δεν διαπιστώνεται ύπαρξη προσβολών πάνω από το όριο επέμβασης για το ρόδινο σκουλήκι.
Στο 2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας που εξέδωσε η Δ.Α.Ο. Καρδίτσας αναφέρεται ότι σε γενικές γραμμές δεν διαπιστώνονται προβλήματα από προσβολές εχθρών, με εξαίρεση τις προσβολές από τετράνυχο, που σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησαν σε χημικές επεμβάσεις. Από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν γεωπόνοι της Υπηρεσίας, προς το παρόν δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης.
Στην περιοχή μας, το διάστημα από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου μέχρι και αρχές Αυγούστου, συνήθως κάνει την εμφάνισή της η 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι.
Η γενιά αυτή, ως γνωστόν, είναι και η πλέον καταστρεπτική. Επομένως, οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να ελέγχουν σχολαστικά τις φυτείες τους για διαπίστωση ύπαρξης προνυμφών. Στο 1ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας που εξέδωσε η Δ.Α.Ο. Τρικάλων αναφέρονται τα εξής: Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου δεν ήταν ευνοϊκές για την καλλιέργεια του βαμβακιού (συνεχόμενες βροχοπτώσεις, χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες), με αποτέλεσμα να χρειαστούν επανασπορές και γενικότερα να έχουμε την οψίμηση της καλλιέργειας.
Την εποχή αυτήν οι βαμβακοφυτείες ολοκληρώνουν την ανθοφορία στις πρώιμες καλλιέργειες, οι όψιμες καλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης χτενιών. Από επιτόπιες επισκέψεις γεωπόνων της Υπηρεσίας μας σε βαμβακοκαλλιέργειες παρατηρήθηκαν σποραδικά μικροί πληθυσμοί εντόμων που προσβάλλουν τα νεαρά φυτά, όπως αφίδες, θρίπες, λύγκο κ.ά., χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Σε περιπτώσεις έντονων προσβολών των παραπάνω έχθρων έγιναν ψεκασμοί. Ο αριθμός των συλλήψεων, στις μετρήσεις που έγιναν, ενήλικων (πεταλούδων), πράσινου και ρόδινου σκουληκιού, στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία, κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass