Αύξηση δημητριακών όπου μπορούν να μπουν μηχανές

Για τις χειμερινές σπορές στον πολύπαθο κάμπο της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 09 Οκτ 2023 13:06

Στην πολύπαθη Θεσσαλία, οι παραγωγοί αγωνιούν για τις καιρικές συνθήκες του Οκτωβρίου, καθώς δεν

επιθυμούν άλλες βροχές, οι οποίες θα επιβαρύνουν τον ήδη επιβαρυμένο υδροφόρο ορίζοντα και θα τον καταστήσουν μη καλλιεργήσιμο.  Ιδιαίτερα στις ακόμη πλημμυρισμένες περιοχές του Νομού Μαγνησίας, στα παρακάρλια χωριά του Δήμου Κιλελέρ, στον κάμπο των Φαρσάλων, στη Φαρκαδόνα Τρικάλων και αλλού δεν προγραμματίζεται καμία σπορά, καθώς τα νερά θα αργήσουν να υποχωρήσουν από τα χωράφια. Στον αντίποδα και στις στεγνές περιοχές, όπως είναι οι Δήμοι Ελασσόνας, πρώην Νίκαιας, πρώην Ναρθακίου Φαρσάλων, οι παραγωγοί προετοιμάζονται για το όργωμα των χωραφιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΘΕΣΓΗ Παναγιώτη Καλφούντζο «ήδη ξεκίνησαν οι σπορές στην ελαιοκράμβη, η οποία θα είναι μειωμένη κατά 50%, λόγω της περσινής μειωμένης τιμής που απόλαυσε στην αγορά. Θα ακολουθήσουν αρχές Νοεμβρίου οι φακές, ο βίκος και τα ψυχανθή τα οποία θα παρουσιάσουν αύξηση και μέσα Νοεμβρίου ακολουθούν τα σιτάρια και τα κριθάρια, τα οποία επίσης παρουσιάζουν αυξητική τάση. Γενικότερα η αύξηση που προγραμματίζεται στις ξηρικές καλλιέργειες έναντι των ποτιστικών σχετίζεται και με την επιδότηση που προβλέπει η νέα ΚΑΠ για την στροφή από τις ποτιστικές καλλιέργειες σε ξηρικές.
Από την πλευρά του, ο γεωπόνος στον πρώην Δήμο Κραννώνα Χρήστος Σούρλας εμφανίζεται προβληματισμένος για την κατάσταση των χωραφιών, τα οποία παρουσιάζουν φαινόμενα έντονης διάβρωσης ακόμη και τέσσερα μέτρα φάρδος και τρία μέτρα βάθος. «Η γη έχει ανοίξει, έχουν εξαφανιστεί πομόνες, αποθήκες, εξοπλισμός, δύσκολα θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τα ποιοτικά μας όσπρια».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass