Ξεκίνησε με βαριά καρδιά η συγκομιδή κάστανων

Ο Συνεταιρισμός Αμπελακίων ζητά μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης - επιδότησης

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2023 13:00

Οι αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες που πραγματοποίησαν καστανοπαραγωγοί του Κισσάβου

στον Νομό Λάρισας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φαιάς σήψης, η οποία πέρυσι έπληξε σημαντικά τη σοδειά των παραγωγών, δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν και φέτος την προσβολή των δέντρων από την ασθένεια. Σε μικρότερη έκταση από πέρυσι, αλλά η ασθένεια δηλώνει ξανά παρούσα, καθώς αναζωπυρώθηκε λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Ευθύμη Καζαντζή, «και φέτος το πρόβλημα είναι σημαντικό, καθώς προβλέπεται μία μείωση της παραγωγής που θα φτάσει ως και το 40% σε ορισμένες περιοχές. Δυστυχώς, τα 150 ευρώ που λάβαμε πέρυσι ως αποζημίωση δεν θεωρείται οικονομική ανάσα, όταν το κοστολόγιο αγγίζει τα 700 ευρώ το στρέμμα. Δεν ξέρουμε αν και φέτος η αποζημίωση που θα δοθεί θα είναι ανάλογη με την περσινή, σίγουρα, όμως, αυτό το ποσό δεν επαρκεί. Το ΥΠΑΑΤ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν δεν στηριχθεί και φέτος το κάστανο γενναία, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με εγκατάλειψη».
Ο κ. Καζαντζής ενημέρωσε το Υπουργείο ότι «η ασθένεια ήρθε για να μείνει, λόγω κλιματικής κρίσης. Πέρυσι το αποτέλεσμα της προσβολής για την περιοχή ήταν μόνο το 60% της παραγωγής να μαζευτεί, ενώ το υπόλοιπο διατέθηκε σε τιμές κάτω του κόστους. Προς το παρόν αποτελεσματική θεραπεία δεν υπάρχει. Γι’ αυτό ζητούμε έναν μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης – επιδότησης, έτσι ώστε να μπορέσει να επιζήσουμε για το διάστημα που απαιτείται μέχρι να βρεθούν κάποιες λύσεις. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης (Ιταλία). Εκεί βρέθηκαν και εφαρμόζονται παρόμοιοι μηχανισμοί επιδότησης. Δεν θέλουμε να είμαστε επαίτες. Απαιτούμε και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να μένουμε στον τόπο μας συνεχίζοντας την καλλιέργεια που βρήκαμε από τους προγόνους μας» κατέληξε ο γνωστός συνεταιριστής. Να σημειωθεί, τέλος, πως αυτήν τη στιγμή η συγκομιδή έχει ξεκινήσει νωθρά, καθώς τα περισσότερα κάστανα παραμένουν στα δέντρα, αφού κανείς παραγωγός δεν θέλει να επιβαρυνθεί με το κόστος των εργατικών χεριών, το μεταφορικό και τα ψυκτικά, όταν, μάλιστα, η τιμή που προσφέρουν οι Ιταλοί έμποροι δεν ξεπερνά το 1 ευρώ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass