Αγροτικά Εφόδια

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2023 13:30

Απώλεια παραγωγής ως 70% στη βαμβακοκαλλιέργεια
Γιατί ανησυχούν για το μέλλον του «λευκού χρυσού» οι παραγωγοί

Οι λίγες βροχές που έπεσαν αυτήν την εβδομάδα στον θεσσαλικό κάμπο ήταν ικανές να σταματήσουν τη συγκομιδή του βαμβακιού, που ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες έστω και δειλά στις ...στεγνές περιοχές, αυξάνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες των παραγωγών για την οικονομική τους βιωσιμότητα.


Ο γεμάτος με νερό, από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias», υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα τα νερά, με αποτέλεσμα τα χωράφια να παραμένουν λασπωμένα και οι μηχανές να αδυνατούν να μπούνε για να συγκομίσουν. Σε μία όψιμη χρονιά, όπως η φετινή, κάθε βροχή που θα πέφτει θα καθυστερεί την ολοκλήρωση, μιας -έτσι κι αλλιώς- προβληματικής σεζόν, που ξεκίνησε με πολλές βροχές τον Ιούνιο, συνεχίστηκε με καύσωνα και υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε με τις καταστροφικές πλημμύρες τον Σεπτέμβριο.
Ο Μ. Νταράουσε
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα Μοχάμεντ Νταράουσε «με μία πρώτη εκτίμηση, φέτος αναμένουμε μείωση παραγωγής στην Κεντρική Ελλάδα (Θεσσαλία, συμπεριλαμβανομένου και των 20.000 στρεμμάτων του Νομού Φθιώτιδας που συνορεύουν με Φάρσαλα - Βόλο) περίπου 70%. Ουσιαστικά θα λείψουν από την αγορά 150 με 160.000 τόνοι σύσπορο βαμβάκι, το οποίο μεταφράζεται σε 50.000 τόνοι εκκοκκισμένου.
Ο κ. Νταράουσε θεωρεί ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα χωράφια στον Νομό Καρδίτσας, όπου υπάρχουν πολλές ξένες ύλες και φερτά υλικά, όπως επίσης στην επαρχία Φαρσάλων, στα παρακάρλια και στη Φαρκαδόνα του Νομού Τρικάλων. Σε αυτές τις περιοχές, δύσκολα να συγκομίσει κάποιος, καθώς η διαδικασία είναι ασύμφορη. Ακόμη και αν καταφέρει κάποιος να μαζέψει πάνω από 150 kg δεν νομίζω ότι συμφέρει. Δεν θα βγάλει ούτε τα έξοδα της μηχανής» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Νταράουσε και προσθέτει: Στο υπόλοιπο 30%, που δεν χτυπήθηκε έντονα από τις θεομηνίες, οι παραγωγοί θα πληρωθούν με χαμηλές τιμές, λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας (έχει χαθεί το χρώμα, έντονο φαινόμενο καραμελοποίησης).
Στα Φαρσαλα
Στην επαρχία Φαρσάλων, παρατηρούνται πολύ χαμηλές παραγωγές, από 200-230 κιλά, με ελάχιστες εξαιρέσεις να ξεπερνούν τα 250 κιλά, λόγω της κακοκαιρίας «Daniel» και μετέπειτα του «Elias» που βρήκε το καρύδι ανοιχτό και εξανέμισε το βάρος. Μέχρι τώρα έχει συγκομιστεί περίπου το 25-30% της παραγωγής. Στην πύλη τα εκκοκκιστήρια πληρώνουν από 64 λεπτά έως 64,5 λεπτά του ευρώ. Λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας, οι αγρότες που θα συγκομίσουν, ουσιαστικά δεν βγάζουν ούτε τα έξοδα. Όλοι οι παραγωγοί έχουν αφήσει μάρτυρες και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να τρέξει να κάνει την εκτιμητική διαδικασία, καθώς σε λίγες μέρες θα πρέπει να μαζευτεί και το δεύτερο χέρι. Και σε μια χρονιά που είναι ήδη με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, όταν κάποιος έχει χωράφι 30 στρεμμάτων και το 10% έχει μείνει για μάρτυρες, προκύπτουν έξτρα απώλειες.
Παράλληλα, επειδή τα χωράφια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, θα καθυστερήσει σημαντικά η σπορά τους για τη χειμερινή σεζόν με σιτηρά και κριθάρι.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΓΕΝΝΑΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Οργάνωσης Βάμβακος «Cotton Farsala» Αποστόλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θεωρεί ότι ελάχιστοι παραγωγοί θα συγκομίσουν φέτος στην επαρχία: Υπάρχουν τρεις κατηγορίες χωραφιών στην περιοχή μας. Τα πλημμυρισμένα, αυτά στα οποία πέρασε το νερό με ορμή και έφυγε και τα στεγνά που βρίσκονται κυρίως σε ορεινές περιοχές, με επικλινή εδάφη.
Στην πρώτη κατηγορία προφανώς δεν πρόκειται να μαζευτεί ούτε κιλό. Στη δεύτερη κατηγορία η συγκομιδή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 με 200 κιλά. Εδώ θα πρέπει οι αρμόδιοι του ΕΛΓΑ να συμπεριλάβουν και αυτήν την κατηγορία στις αποζημιώσεις. Ελπίζω και εύχομαι οι εκτιμήσεις να γίνουν από έμπειρους γεωπόνους, που θα κατανοήσουν την αδυναμία της συγκομιδής» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνεχίζει: Στην τρίτη κατηγορία, όπου υπάρχουν ελάχιστες εκτάσεις, κάποιοι που ήδη συγκόμισαν, μιας και η περιοχή μας είναι πρώιμη, μετά βίας μάζεψαν 230 με 250 κιλά, με πολύ υποβαθμισμένη ποιότητα. Φυσικά η παράδοση στα εκκοκκιστήρια έγινε με ανοιχτή τιμή και οι προσδοκίες των συναδέλφων δεν ταυτίζονται με την τρέχουσα εμπορική τιμή. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου «η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει γενναία τους βαμβακοπαραγωγούς, αλλιώς η καλλιέργεια κινδυνεύει με εγκατάλειψη. Σαν Ομάδα Παραγωγών έχουμε έτοιμες προτάσεις να καταθέσουμε στους αρμόδιους. Ελπίζουμε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει σωστά την απώλεια της παραγωγής. Σχετικά με καταστροφή στο έγγειο κεφάλαιο, προτείνουμε το 70% της αποζημίωσης που προβλέπεται μέσω Κρατικής Αρωγής να δοθεί άμεσα και γρήγορα στους προμηθευτές μας, για να μπορέσουμε να πάρουμε τους σωλήνες (στάγδην άρδευση) τα ηλεκτρομοτέρ, τα τρακτέρ, κ.ά. Ιδιαίτερα το πρόβλημα στη σταγόνα είναι μεγάλο. Μας έχουν πει ότι αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται ήδη σε κάποιες δράσεις και προγράμματα του ΠΑΑ. Μπορεί να ακολουθηθεί και σε μας. Για το υπόλοιπο 30% της ζημίας που δεν αποζημιώνεται, έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να υπάρξει μία δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε.
Και ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλήγει: Αυτήν τη στιγμή στον χώρο του βαμβακιού έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό, ανησυχητικό μείγμα. Στη νέα ΚΑΠ χάνουμε την ενίσχυση της νιτρορύπανσης. Η προσεχής προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, φέτος θα είναι μειωμένη λόγω μη πρασινίσματος. Αυτές οι δύο περιπτώσεις ισοδυναμούν με απώλεια 70 με 80 ευρώ το στρέμμα. Επίσης στη νέα ΚΑΠ δεν υπάρχει πουθενά η λέξη βαμβάκι, ούτε καν στα οικολογικά σχήματα. Απεναντίας σε πριμοδοτεί για να πας σε άλλες καλλιέργειες π.χ. βίκο. Αν σκεφτεί κανείς τις προβληματικές τελευταίες χρονιές και ιδιαίτερα τη φετινή, τότε καταλαβαίνει γιατί η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τη βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία συντηρεί δεκάδες επαγγέλματα.

 

Ενισχύονται καινοτόμες δράσεις στην αγροτική παραγωγή
Ποσό 60 εκατ. € από το Μέτρο 16 του ΠΑΑ * Για πρώτη φορά επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ και σε αγρότισσες

Στην αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής δυνατότητας που προσφέρει η ΕΕ για τη μεταφορά καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση της Ομάδας Εργασίας Αγροτικής Εξέλιξης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ICC Hellas- ICC Women Hellas), που έγινε στο Ηράκλειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, υπενθυμίζοντας ότι για τον σκοπό αυτόν ήδη τρέχει πρόγραμμα του Μέτρου 16, ύψους 60 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε ο υπουργός η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζοντας την προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας, στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, θα προβλέπεται διάταξη για απονομή -για πρώτη φορά- επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, με στόχο φυσικά την προστασία της μητρότητας και της Ελληνίδας αγρότισσας που τόσα έχει προσφέρει στη χώρα». Αναφερόμενος στο Μέτρο 16 του ΠΑΑ, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ως στόχο τη μεταφορά της καινοτομίας στον αγροτικό χώρο, υπενθύμισε ότι δικαιούχοι είναι σχήματα συνεργασίας φορέων (τουλάχιστον ένας δραστηριοποιείται στους τομείς της γεωργίας ή/και της κτηνοτροφίας) σε τοπικό ή διατοπικό επίπεδο, για την αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε και στην ανάγκη υιοθέτησης νέων μορφών καλλιέργειας ή επέκτασης και στήριξης ορισμένων, όπως οι θερμοκηπιακές και η υδροπονία. Για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες σημείωσε ότι απαιτείται η επέκταση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την ενεργειακή στήριξή τους. Παράλληλα έκανε αναφορά στην ανάγκη εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων κυκλικής οικονομίας. Να επεκτείνουμε την κομποστοποίηση στη λίπανση των αγρών. Το ίδιο ισχύει για την παραγωγή βιοαέριο από τα ζώα ή τον κατσίγαρο στην ελαιοπαραγωγή.

 

Σε εκλογική τροχιά η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

Η Ομοσπονδία Kτηνοτρόφων και Kτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας καλεί τα μέλη της σε Γενική Συνέλευση σήμερα Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και ώρα 12:00 μ. στο κινηματοθέατρο «Mαξίμ» στον Τύρναβο, με θέματα τον απολογισμό της θητείας, την αλλαγή καταστατικού και τη διενέργεια εκλογών.

 

Τι πρέπει να προσέξουν οι αμπελουργοί στη δήλωση συγκομιδής του 2023

Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες υποχρεούνται αμέσως μετά το πέρας του τρύγου να υποβάλουν Δήλωση Συγκομιδής. Η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δηλώσεις Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ έως τη 15η Δεκεμβρίου 2023. Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα, εθνική και ενωσιακή, νομοθεσία η δήλωση συγκομιδής αφορά την πραγματική ποσότητα που συγκομίσθηκε και τον ακριβή προορισμό της παραγόμενης ποσότητας με παραστατικά-δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τα δηλωθέντα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για υπεύθυνη δήλωση στοιχείων, η οποία συμπληρώνεται με ατομική ευθύνη του υπόχρεου αμπελουργού οινοποιήσιμων ποικιλιών και σε περιπτώσεις δήλωσης ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης των πραγματικών στοιχείων, προβλέπονται κυρώσεις. Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων, που αφορούν στην αμπελοοινική περίοδο 2023-2024, ισχύουν τα εξής:
Α) Οι αμπελουργοί μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων, διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή και μόνο συμπληρώνεται στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» η ένδειξη «ΙΔΙΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ».
Β) Αμπελουργοί (μη μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων / ομάδων παραγωγών) που επιθυμούν να παράξουν οίνο, από αμπελοτεμάχια της δικής τους εκμετάλλευσης, στο οινοποιείο που διαθέτουν ή με τη χρήση εγκαταστάσεων άλλου οινοποιείου (φασόν), θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι στην ψηφιακή υπηρεσία των «Δηλώσεων παραγωγής οίνου» ως «οινοποιοί» ή ως «οινοποιοί - χωρίς εγκατάσταση» αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή, στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» οι αμπελουργοί - οινοποιοί συμπληρώνουν την ένδειξη «ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΛΟΥΝΤΑ» και οι αμπελουργοί - οινοποιοί χωρίς εγκατάσταση συμπληρώνουν την ένδειξη «ΦΑΣΟΝ».
Γ) Μόνο οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση έως και του ενός (1) στρέμματος και ανώτατο όριο παραγωγής τα 1.700 κιλά σταφυλιών συμπληρώνουν: -Όταν παράγουν οίνο, στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ», την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ» πληκτρολογούν την ένδειξη «ΟΙΝΟΣ». -Όταν οδηγούν την ποσότητα τους για απόσταξη στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΗ» και στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ» πληκτρολογούν την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ».
Δ) Οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση μεγαλύτερη του ενός (1) στρέμματος δύναται να οδηγήσουν ποσότητα σταφυλιών για απόσταξη συμπληρώνοντας στο πεδίο «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΑΞΗ». Οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής για όλα τα αγροτεμάχια, ακόμη και αν είχαν μηδενική παραγωγή. Η μηδενική δήλωση παραγωγής δικαιολογείται όταν υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή άλλων μεμονωμένων περιπτώσεων και στις περιπτώσεις νέων αμπελώνων που δεν είναι ακόμη παραγωγικοί. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλεχθεί το αντίστοιχο πεδίο (π.χ. αναδιάρθρωση, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα, ανωτέρα βία, κ.ά.), ενώ επισημαίνεται ότι οι εν λόγω δηλώσεις θα διασταυρωθούν από αρχεία, όπως τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass