Λάστιχα ποτίσματος απειλούν αγρότες και περιβάλλον

ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ –ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2023 15:19

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μετά τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Daniel» και τις ζημιές που έχουν ανακύψει στο φυτικό κεφάλαιο είναι τα κατεστραμμένα λάστιχα ποτίσματος που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για την άρδευση στα χωράφια.

Στα Φάρσαλα και κατ’ επέκταση σε όλη τη Θεσσαλία, μετά τις πλημμύρες, τα λάστιχα βρίσκονται διάσπαρτα σε χιλιάδες σημεία, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους αγρότες και εγκυμονώντας μεγάλη απειλή για το περιβάλλον. Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και τη σπορά σιτηρών, υπάρχουν σήμερα  λάστιχα που έχουν εξαφανιστεί από τα χωράφια και βρίσκονται κατεστραμμένα σε χαντάκια, άλλα έχουν τυλιχτεί σε κολόνες του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, άλλα τα παρέσυρε το ποτάμι και τα εξαφάνισε από την περιοχή και άλλα λάστιχα που είναι θαμμένα κάτω από τη λάσπη και είναι αδύνατο να απομακρυνθούν μέσα από αυτή.
Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η καλλιέργεια καλαμποκιού, απ’ όπου είναι αδύνατο να βγουν, ώστε να συγκομίσει ο παραγωγός την παραγωγή που απέμεινε ή ακόμη και να προχωρήσει στη διαδικασία καταστροφής του καλαμποκιού.
Ακόμη κι αν γίνει η συλλογή τους και η συγκέντρωσή τους -που απαιτεί μεγάλο κόστος- θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με στόχο τη συλλογή και την ανακύκλωσή τους απ’ όλη τη Θεσσαλία, καθώς θα προκύψει μεγάλη οικολογική καταστροφή για το περιβάλλον, αν παραμείνουν ως έχουν.
ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Για τη διαδικασία της αντικατάστασή τους, οι αγρότες χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, καθώς αυτή θα τους κοστίσει κατά μέσο όρο 150 ευρώ ανά στρέμμα.
Οι πληγέντες μπορούν να τα δηλώσουν ως ζημιές στην κρατική αρωγή και να λάβουν πίσω ένα μέρος της ζημιάς, ωστόσο η διαδικασία αποζημίωσης είναι χρονοβόρα και απαιτεί κεφάλαιο, που αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει από πλευράς παραγωγών για την άμεση αντικατάστασή τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass