Οι αγρότες περιμένουν ακόμη τον ΕΛΓΑ στα χωράφια τους

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΕΣ *ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΟΑΣΝΛ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΑΛΕΙΦΤΗΡΑΣ

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2023 14:46
Η κατάσταση σήμερα στα χωράφια Η κατάσταση σήμερα στα χωράφια

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιώργου Γκαντέλου
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αγρότες του κάμπου της Θεσσαλίας τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχει καθυστερήσει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα με τις νέες σπορές στον κάμπο.

Και ενώ είμαστε μια μόλις ανάσα από την έλευση του Νοέμβρη, που θα πρέπει να σπαρθούν τα σιτηρά και άλλες καλλιέργειες της εποχής, οι περισσότερες περσινές καλλιέργειες βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αναμονής, καθώς οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ δεν έχουν κάνει ακόμα αυτοψίες στις πληγείσες δηλωμένες καλλιέργειες. Οι αγρότες από πλευράς τους έχουν αφήσει μάρτυρες έτσι ώστε να μεταβούν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ και να πραγματοποιήσουν εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η καλλιέργεια.
Συγκεκριμένα για το βαμβάκι και ενώ οι περισσότεροι τελειώνουν τα «πρώτα χέρια» της συγκομιδής, έχουν αφήσει «μάρτυρες» της καταστροφής που υπέστησαν, έξι σειρές, και ειδικότερα, δύο σειρές στις άκρες του χωραφιού και δύο στη μέση.
Με τον καιρό και τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά να ολοκληρωθεί η συγκομιδή του «δεύτερου χεριού», με τους αγρότες φέτος να παίρνουν πολύ χαμηλές παραγωγές που σε πολλές των περιπτώσεων δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, και τις έξτρα απώλειες της παραγωγής που προκύπτουν από τους «μάρτυρες» της καλλιέργειας, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τραγική στον κάμπο, λόγω έλλειψης συντονισμένων αποφάσεων και επιτάχυνσης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Μάλιστα, μπορεί εύλογα κάποιος να αναλογιστεί το μέγεθος της έκτασης και της ζημιάς στη Θεσσαλία, καθώς και το διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκτιμήσεων.
Για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στον κάμπο ο εκπρόσωπος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Σωκράτης Αλειφτήρας δηλώνει στην “Ε” τα εξής: “Έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες από τη θεομηνία “Daniel” και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι επιτόπιοι έλεγχοι από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, σχετικά με τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Οι αγρότες είναι σε αναμονή καθώς σε πολλά χωράφια που μπορούν να καλλιεργηθούν με χειμερινές καλλιέργειες (σιτηρά, κριθάρι, κτλ) υπάρχουν μέσα μάρτυρες που κάνουν πιο δύσκολη την προετοιμασία για τη σπορά. Επιπλέον όσο περισσότερο αργεί ο έλεγχος του ΕΛΓΑ, οι μάρτυρες παθαίνουν μεγαλύτερη ζημιά από τις καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν οι γεωπόνοι να δουν την πραγματική ζημιά στην παραγωγή. Ζητάμε σαν οργανωμένο αγροτικό κίνημα να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι επιτόπιοι έλεγχοι του ΕΛΓΑ, ώστε να έχουμε το γρηγορότερο δυνατόν τα πορίσματα, για να δρομολογηθούν οι οικονομικές αποζημιώσεις των αγροτών».

 

ALEIFTHRAS-SOKRATHS.jpg

Ο εκπρόσωπος της ΕΟΑΣΝΛ Σωκράτης Αλειφτήρας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass