Διαμαρτυρία αγροτών στον ΕΛΓΑ Λάρισας

*Αύριο Τρίτη 28 Νοεμβρίου *Οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

Δημοσίευση: 27 Νοε 2023 14:10

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας, θα πραγματοποιήσει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, αύριο Τρίτη 28 Νοεμβρίου και ώρα 9.30 το πρωί. Επίσης οργανώνει πανελλαδική κινητοποίηση με τρακτέρ σε όλες τις περιοχές της χώρας με δενδρώδεις καλλιέργειες (μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια κλπ), την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της η επιτροπή σημειώνει μεταξύ άλλων: «Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, αδικαιολόγητα η Κυβέρνηση έκοψε τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις πέρυσι ώστε να διαθέσει αυτά τα χρήματα για να δώσει συνδεδεμένες ενισχύσεις σε άλλα προϊόντα, λέγοντας ότι θα επαναξετάσει το ζήτημα σε ένα χρόνο. Ο χρόνος πέρασε, τα μήλα και οι καρποί με κέλυφος πρέπει να ενταχθούν άμεσα ξανά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Στα μήλα υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής. Ασθένεια που δεν αποζημιώνεται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ ούτε καν από τα ΚΟΕ.
Παλεύουμε για αναπλήρωση εισοδήματος λόγω του φουζικλάδιου στα 1000€/στρέμμα. Επιπλέον από πέρυσι υπάρχει δημόσια δέσμευση της Κυβέρνησης και του τότε υπουργού κ. Γεωργαντά ότι ιδιαίτερα στα πράσινα μήλα Αγιάς λόγω της εκτεταμένης καρπόκαψας που είχαν, θα δίνονταν 50€/στρέμμα επιπλέον από το υπόλοιπο ποσό που είχαμε κερδίσει με τις κινητοποιήσεις μας. Δέσμευση που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και πρέπει άμεσα να γίνει! Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την τακτική του διαίρει και βασίλευε που χρησιμοποιεί κατά κόρον η Κυβέρνηση. Για τους πλημμυροπαθείς αγρότες, έδωσε προκαταβολή μόνο στα κόκκινα μήλα Ζαγοράς και όχι στις άλλες ποικιλίες και δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους πλημμυροπαθείς μηλοπαραγωγούς της Αγιάς. Δεν θα στραφούμε ο ένας απέναντι στον άλλον αλλά όλοι μαζί απέναντι στην Κυβέρνηση να σταματήσει αυτές τις ατέρμονες τακτικές!
 Στα κάστανα παραμένει και οξύνεται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο ύψος των 700€/στρέμμα για φέτος και για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι να απαλλαγεί η παραγωγή από τον μύκητα.  Η φόμωψη στα αμύγδαλα προκάλεσε μεγάλη απώλεια παραγωγής που σε συνδυασμό με τον παγετό και την ακαρπία φτάνει στο 100% σε περιοχές και σε κτήματα. Χρειάζεται να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος στα 800€/στρέμμα και η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αφού οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν έχουν εισόδημα για φέτος. Επιπλέον για τη φόμωψη να δοθούν από το de minimis τα χρήματα που οφείλονται στους αμυγδαλοπαραγωγούς της Λάρισας από τη φόμωψη, όπως ενισχύθηκαν πέρυσι οι συνάδελφοί τους από τη Μαγνησία.
Ανάλογες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και μύκητες παρουσιάστηκαν σε καρύδια και αχλάδια για τα οποία ζητάμε αναπλήρωση εισοδήματος και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Για τα κεράσια δεν έχουν σταλεί ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον παγετό ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων”.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass