Σε απόγνωση οι παραγωγοί ακτινιδίου στο Ομόλιο

«Τα χωράφια θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση» δηλώνει στην «ΕτΔ» ο γεωπόνος Δημ. Παπακανάκης *Οι αγρότες περιμένουν ακόμη αποζημιώσεις

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2024 16:44

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί του Ομολίου, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Ντάνιελ». 

Ο Δημήτρης Παπακανάκης, γεωπόνος και καλλιεργητής ακτινιδίου, μιλά στην «ΕτΔ» για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό του το Ομόλιο, ελπίζοντας πως θα δοθούν άμεσα λύσεις, τόσο για τις ζημιές στα χωράφια τους, που προκλήθηκαν από χειμάρρους, αλλά και για αποζημιώσεις που ακόμη δεν έχουν δοθεί.
* Κύριε Παπακανάκη, πόσο επηρέασε η κακοκαιρία «Daniel» της καλλιέργειες ακτινιδίου στο Ομόλιο του Δήμου Αγιάς;
- «Η κακοκαιρία “Daniel” επηρέασε πολύ αρνητικά τις καλλιέργειες του ακτινιδίου, στην περιοχή του Ομολίου, με αποτέλεσμα το 50 % της καλλιέργειας να έχει υποστεί ολική καταστροφή, αλλά ανάλογες ζημιές έχουν υποστεί και άλλες καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, ο ηλίανθος και το τριφύλλι, όπου το νερό έμεινε στα χωράφια πάνω από πέντε μέρες».

* Όταν μιλάμε για ολική καταστροφή, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επανέλθουν οι καλλιέργειες στην πρότερη κατάστασή τους και να αγγίξουν μια ικανοποιητική παραγωγή;
- «Όσον αφορά τα ακτινίδια, που είναι δενδρώδης καλλιέργεια, θα χρειαστεί πέντε χρόνια για να είναι και πάλι παραγωγικά».

* Ποιες είναι οι επιπτώσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στη δουλειά του αγρότη;
- «Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι αναμφίβολα αρνητικές. Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, μειώνονται οι βροχοπτώσεις, η εδαφική υγρασία και αυξάνεται η ξηρασία.
Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση της παραγωγής, γεγονός που συνεπάγεται με τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών, τη μείωση των αγροτικών προϊόντων και την αύξηση του πληθωρισμού».

* Φέτος η τιμή του ακτινιδίου στις αγορές του καταναλωτή θα είναι προσιτή;
- «Η τιμή τη φετινή χρονιά, από τους παραγωγούς προς τους εμπόρους κυμάνθηκε από 0,90 λεπτά με 1,05 ευρώ το κιλό. Οπότε εκτιμώ πως αν δεν υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας, η τιμή στο ράφι θα είναι προσιτή στον καταναλωτή και συγκεκριμένα από 2,50 με 3,50 ευρώ».

* Μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες λάβατε αποζημιώσεις; Πώς προστατέψατε την παραγωγή σας;
- «Δυστυχώς μετά τις καταστροφικές πλημμύρες πέρασαν τρεις μήνες και οι παραγωγοί ακτινιδίου δεν έχουν εισπράξει καμιά αποζημίωση. Οι περισσότεροι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Αρκετοί σκέφτονται να αλλάξουν επάγγελμα διότι δεν έλαβαν κάποια αποζημίωση, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές ώστε να προστατευτούν οι καλλιέργειές τους. Θα πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και να καθαριστεί το ποτάμι, ώστε να μην υπάρξουν παρόμοιες καταστροφές σε τυχόν παρόμοια μελλοντικά καιρικά φαινόμενα».

* Για έναν νέο αγρότη που θέλει να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα, τι θα τον συμβουλεύατε;
- «Θα συμβούλευα να αξιολογήσει τις δυνατότητές του και να θέσει κάποιους στόχους, που να είναι εφικτοί να υλοποιήσει. Επίσης αν πληροί τις προϋποθέσεις να ενταχτεί σε κάποιο πρόγραμμα νέων αγροτών, προκειμένου να αξιοποιήσει το χρηματικό κεφάλαιο που θα εισπράξει, ώστε να αποκτήσει όλες τις υποδομές οι οποίες θα είναι απαραίτητες για να γίνει ένας σωστός επαγγελματίας».

* Τι θρεπτικές αξίες προσφέρει το ακτινίδιο στον οργανισμό;
- «Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο. Περιέχει διπλάσια βιταμίνη C από το πορτοκάλι, επιπλέον περιέχει βιταμίνη Κ, Κάλιο, φολικό οξύ και μαγνήσιο. Επίσης προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία αφού βοηθά στην καρδιοαγγειακή λειτουργία λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Τέλος, βοηθά στο γαστρεντερικό σύστημα λόγω των φυτικών ινών».
Βασιλική Πούλιου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass