Μια ανώνυμη εταιρεία στην υπηρεσία της Διαχείρισης Υδάτος Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2024 15:40

* Γράφουν οι Κώστας Γκούμας - Τάσος Μπαρμπούτης

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν επανειλημμένες ανακοινώσεις και δημοσιεύματα πως η Κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία «Φορέα Διαχείρισης Υδάτων» (Φ.Δ.Υ.) Θεσσαλίας, χωρίς, όμως, να έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία για τον χαρακτήρα και τους στόχους αυτού του Οργανισμού.

Με την ευκαιρία της πρόσφατης σύσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου πριν δέκα ημέρες στην Καρδίτσα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κ. Θ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως ο ΦΔΥ θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.), στον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) της περιοχής.
Ο Ο.Δ.Υ.Θ. θα έχει έδρα τη Λάρισα και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην ίδια σύσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κ. Λ. Αυγενάκης ανέφερε πως προχωρούν σε αυτήν την πρωτοβουλία, «γιατί η Θεσσαλία έχει βουλιάξει στις πλημμύρες, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο φαίνεται ότι θα έχουμε έντονα φαινόμενα ερημοποίησης» («Ελευθερία», 13/1/2024). Τέλος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ν. Ταχιάος δήλωσε πως: «Ουσιαστικά η σημερινή συζήτηση αποτελεί μια διαβούλευση πριν από την επίσημη διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας» (larissanet, 11/1/2024).
Ενδιαφέρον θα είχαν μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για την υλοποίηση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Είναι γνωστό πως την περίοδο που διανύουμε, στη Θεσσαλία κυριαρχεί η αγωνία και η ανασφάλεια για το μέλλον των πληγέντων από τις πλημμύρες, για τους αγρότες - κτηνοτρόφους, αλλά και γενικότερα για τη ζωή και την οικονομία στην περιοχή.
Επίσης, στην προσπάθεια, όμως, αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, παρατηρείται σημαντική υστέρηση στην υλοποίηση υποσχέσεων για αποζημιώσεις, καταβολή βοηθημάτων, καταγραφή ζημιών και αλλά πολλά. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Τέλιος επισήμανε πως «οι σοβαρές αρρυθμίες από τις θεομηνίες είναι δυστυχώς εμφανείς σε κάθε κλάδο της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην κοινωνία μας! Χρειάζονται εδώ και τώρα ουσιαστικές λύσεις στα πάμπολλα προβλήματα, προκειμένου να αναπτερωθούν οι ελπίδες των πληγέντων για το μέλλον» (thessaliatv.gr, 17/1/2024).
Αλλά και ο ίδιος ο υπουργός ΑΑΤ δηλώνει ότι «υπάρχει αγωνία σε όλους και πολλές απορίες για την επόμενη μέρα» (ο.π.).
Ας σημειωθεί, ακόμη, πως για την ώρα δεν έχει παραδοθεί στην Κυβέρνηση το πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας HVA για αξιολόγηση όσων συνέβησαν με τους κυκλώνες «Ντάνιελ» και «Ελίας», ούτε βεβαίως οι προτάσεις τους για τον υπό δημιουργία Φ.Δ.Υ. ή Ο.Δ.Υ.Θ. Επιπλέον, δεν έχει καν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, ούτε υπήρξε ουσιαστική διαβούλευση για τα έργα που θα κατασκευαστούν, με στόχο, όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «να οχυρώσουμε την περιοχή, ώστε να νιώσει ξανά ο κόσμος ασφαλής» (ο.π.).
Υπάρχει, όμως, και μία ακόμα παράμετρος που καθιστά εντελώς άκαιρη τη χρονική επιλογή μιας τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Είναι γνωστό πως όλες οι Αυτοδιοικητικές Αρχές στη Θεσσαλία (Περιφέρεια, Δήμοι) ανέλαβαν τα καθήκοντά τους για την επόμενη πενταετία μόλις πριν λίγες ημέρες. Είναι προφανές πως υπάρχει σοβαρή δυσκολία σε τόσο σύντομο χρόνο να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να παρουσιάσουν μια τεκμηριωμένη κοινή θέση για όλα τα νέα ζητήματα που αναμένεται να εισαχθούν με το νομοσχέδιο, χωρίς, μάλιστα, να έχει δοθεί επίσημα στους ενδιαφερόμενους, ούτε καν ένα προσχέδιό του.
Το ίδιο ισχύει και για τους οργανισμούς και φορείς που διαχειρίζονται το νερό στην περιοχή, αλλά και τα Επιμελητήρια και τις επιστημονικές οργανώσεις που αναμένεται να συμβάλουν αποφασιστικά σε έναν τέτοιον διάλογο.
Υποτίθεται πως πριν δημιουργηθεί η «Ανώνυμη Εταιρεία» που ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης, η Κυβέρνηση θα ήθελε να διαβουλευτεί με τους φορείς που αναφέραμε και να γνωρίζει τις θέσεις τους. Και, όπως ορθά επισημαίνει κι ο έμπειρος κυβερνητικός βουλευτής Λάρισας κ. Μ. Χαρακόπουλος, «η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας… προϋποθέτει συνεννόηση και συνεργασία όλων για την υλοποίησή (της)» («ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»,16/01/2024). Κατά την άποψή μας και μόνο οι λόγοι που προαναφέραμε αρκούν ώστε ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΟΥΝ οι διαδικασίες που δρομολογεί το ΥΠΕΝ για τον Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η Κυβέρνηση να δώσει επαρκή χρόνο στους θεσσαλικούς φορείς και οργανώσεις, ώστε να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες έχουν υποχρέωση να λάβουν υπόψη πριν την οριστική διαμόρφωση του νομοσχέδιου. Και ας μην ξεχνάμε πως το μοντέλο Διαχείρισης Υδάτων (Δ.Υ.) που θα επιλεγεί για τη Θεσσαλία, θα επεκταθεί σύντομα σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας.
Είναι, συνεπώς, απορίας άξιο πώς αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία δεν ανακοινώθηκε ευρύτερα, ώστε πανελλαδικά οι χρήστες νερού (αρδεύσεις, υδροηλεκτρική ενέργεια, πόσιμο νερό, βιομηχανία κ.λπ.), αλλά και ο κόσμος της επιστήμης και της οικολογίας (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Επιμελητήρια, Οργανώσεις κ.ά.) να εκφέρουν γνώμη και να υποβάλουν ιδέες και προτάσεις σε ένα τόσο σοβαρό και κορυφαίο για το περιβάλλον ζήτημα.
Και πολύ σωστά ο υπουργός ΑΑΤ επισήμανε πως το νερό «αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό» και η διαχείρισή του πρέπει να γίνεται «με απόλυτη προσοχή», καταλήγοντας πως: «Πέφτει στις πλάτες όλων μας να υλοποιήσουμε σωστά τη μεγάλη και οραματική αυτή μεταρρύθμιση, γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή». Όμως, παρά τις ορθές αυτές επισημάνσεις του κ. Υπουργού, η δήλωσή του ότι: «Με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας -στον οποίο θα ενσωματωθούν οι 53 υπάρχοντες Τ.Ο.Ε.Β. και ο ένας Γ.Ο.Ε.Β.- θα μπει τάξη στο σημερινό χάος» (larissanet, 11/1/2024) περιόρισε ουσιαστικά την εμβέλεια της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, από φορέα Δ.Υ. σε μια απλή συνένωση ή έστω εξυγίανση και λειτουργικό εκσυγχρονισμό των Τ.Ο.Ε.Β., που, όπως φαίνεται, είναι ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου.
[Σημ.: Η εξαγγελία «για συγκρότηση Επιτροπής από Τ.Ο.Ε.Β. της Θεσσαλίας για ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου λειτουργικού πλαισίου» (ο.π.), έχοντας αγνοήσει επιστημονικούς και άλλους φορείς, προφανώς δεν ισοδυναμεί με διάθεση καλοπροαίρετου διαλόγου].
Συμπερασματικά, η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τις προθέσεις της, αντικειμενικά αφορά μείζονα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα, τα οποία είναι πρακτικά αδύνατο να συζητηθούν σε... δεκαπέντε ημέρες, όπως ακούστηκε ότι θα είναι ο χρόνος της σχετικής διαβούλευσης από την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Και στο σημείο αυτό σκόπιμο είναι να θυμίσουμε τη σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, κ. Κ. Μητσοτάκη, στη Δ.Ε.Θ., αμέσως μετά τις πλημμύρες, όπου αναφερόμενος στο θέμα του Ο.Δ.Υ.Θ. δήλωσε πως αναμένει πρώτα την πρόταση της Ολλανδικής HVA για το θέμα («Ελευθερία»,16/09/23).
Δεσμεύτηκε, επίσης, τότε ο Π.Θ. πως: «Αυτήν τη συζήτηση θα την κάνουμε σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία της Θεσσαλίας» και πως «το ζήτημα αυτό… είναι εθνικής σημασίας (και πρέπει) να αναδειχθεί σε εθνικό επίπεδο».
Πώς, λοιπόν, μπορούν όλα αυτά να πραγματοποιηθούν στις τόσο δύσκολες και απρόσφορες συνθήκες που περιγράψαμε;
Πώς συμβιβάζονται οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις με τη στάση του υπουργικού κλιμακίου και ιδιαίτερα τη «βιασύνη» του YΠΕΝ να υλοποιήσει -σχεδόν χωρίς συζήτηση- τη δημιουργία μιας «Ανώνυμης Εταιρείας» στη θέση ενός Οργανισμού Δ.Υ.;
Προφανείς εξηγήσεις για εμάς δεν υπάρχουν. Εκτός πια εάν υπάρχουν σκοπιμότητες για «fast track» διαδικασίες, κάτι που εμείς αδυνατούμε να αντιληφθούμε και, κυρίως, να αποδεχθούμε. Σχετικά με τον χαρακτήρα και τους στόχους, που, κατά τη δική μας κρίση, θα έπρεπε να έχει ο Φ.Δ.Υ., θα επανέλθουμε σε επόμενη παρέμβασή μας. Τώρα προέχει οι φορείς της Θεσσαλίας, με επικεφαλής την Περιφέρεια, την Π.Ε.Δ., τα Επιμελητήρια, τους Τ.Ο.Ε.Β. και τις Αγροτικές Οργανώσεις, να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων, να διατυπώσουν τεκμηριωμένα τη δική τους θέση για το μέλλον της διαχείρισης του νερού στη Θεσσαλία και να ενώσουν τις προσπάθειές τους, πανελλαδικά ει δυνατόν, στο μείζον αυτό πολιτικό θέμα.

*Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.*Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος Δ.Σ. ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass