«Πρεμιέρα» με ένταση στα αγροτικά μπλόκα

ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ * ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ * ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ, ΣΤΟΝ Ε-65 ΟΙ ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΙ * ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 12 Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2024 15:09

Του Γιώργου Ρούστα

Ενταση επικράτησε χθες το μεσημέρι στον κόμβο Πλατυκάμπου, όταν Λαρισαίοι αγρότες στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν, επιχείρησαν να βγουν πεζή στον αυτοκινητόδρομο, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δεν τους το επέτρεψαν.

Επεισοδιακή ήταν ανάλογη επιχείρηση από Καρδιτσιώτες και Φαρσαλινούς αγρότες στον Ε-65, καθώς η Αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων. Λίγο αργότερα βέβαια οι αγρότες κατάφεραν να ανέβουν πεζή στην εθνική οδό, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό. Ειρηνική, αλλά εξίσου μαζική ήταν η κινητοποίηση αγροτών σε Μαγνησία και Τρίκαλα.
Οι αγρότες εκτός από τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές, φέτος προστέθηκαν και οι ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, με τους διαμαρτυρόμενους να ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, έργα προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα και αποκατάσταση της οδοποιίας και των υποδομών που έχουν πληγεί.
ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ
Στον κόμβο Πλατυκάμπου τα πρώτα τρακτέρ έφθασαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι και αφού παρατάχθηκαν εκατέρωθεν του δρόμου οι αγρότες επιχείρησαν να φθάσουν πεζή πάνω στην εθνική οδό. Επί της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας-Βόλου, τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε διάλογος μεταξύ του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρισας Αγάπιου Χαρακόπουλου και του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζου Μαρούδα, ο οποίος ζήτησε από τον πρώτο να επιτραπεί στους αγρότες να συνεδριάσουν στην εθνική οδό. Ο Αξιωματικός ανέφερε ότι «δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια και υπενθύμισε σχετική νομοθεσία και απόφαση της ΕΛΑΣ, η οποία απαγορεύει κάθε δραστηριότητα ή στάθμευση των αγροτικών μηχανημάτων επί της εθνικής οδού». Ο Αγιώτης αγροτοσυνδικαλιστής μίλησε για «κρατική καταστολή και για κυβερνητική κάλυψη στις ιδιωτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα διόδια, σε μία περίοδο μάλιστα που είναι κλειστή η Κοιλάδα των Τεμπών». Παρόλα αυτά επιχειρήθηκε, από μερίδα αγροτών, η προσέγγιση επί της εθνικής οδού, κάτι που δεν κατέστη εφικτό.
Λίγο μετά τις 4 το μπλόκο στον κόμβο ενισχύθηκε με πολλά τρακτέρ που έφθασαν στο σημείο από Τύρναβο-Αμπελώνα-Φαλάνη, ενώ σήμερα αναμένονται επιπλέον αγροτικά μηχανήματα από τα παρακάρλια. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην ΠΕΟ Λάρισας -Βόλου από το μεσημέρι και μετά γινόταν κανονικά.
Σήμερα αναμένονται στο μπλόκο αγρότες από Καστρί-Αμυγδαλή και Καλαμάκι και αύριο Παρασκευή από τα παρακάρλια του Δήμου Κιλελέρ. Στις 12 μ. θα συνεδριάσουν οι αγρότες στον κόμβο για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα, ενώ όλα δείχνουν ότι μέχρι την Κυριακή θα δοθεί βάρος στο οργανωτικό κομμάτι, με τη χωροθέτηση των τρακτέρ που θα έρχονται καθημερινά και τη δημιουργία υπαίθριων σκηνών. Χθες βράδυ πάντως η παραμονή των αγροτών που είχαν επιφορτιστεί με την οργάνωση των κινητοποιήσεων και την περιφρούρηση των τρακτέρ ήταν δύσκολη, λόγω του κρύου που επικρατούσε.
ΟΙ ΑΓΙΩΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)
Προσυγκέντρωση στο κέντρο της Αγιάς με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα πραγματοποιήθηκε χθες, στις 11:00 το πρωί, από αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς, ενώ ακολούθησε μετακίνησή τους στον κόμβο Πλατυκάμπου.
Για άλλη μια φορά ο αγροτικός κόσμος του Δήμου Αγιάς βρίσκεται σε κινητοποιήσεις, ευελπιστώντας σε ουσιαστικές λύσεις των αιτημάτων τους από την Πολιτεία.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας χαιρέτισε τη μεγάλη κινητοποίηση των Θεσσαλών αγροτών, οι οποίοι διεκδικούν λύσεις στα δίκαια και χρόνια προβλήματα. «Χαιρετίζουμε ακόμη όλα τα μπλόκα που έχουν στηθεί στη Θεσσαλία και σε ολόκληρη τη χώρα και με τα οποία θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, ώστε συντονισμένα να κινηθούμε τις επόμενες ημέρες, δυναμικά πιέζοντας την κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματά μας».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννης Κουκούτσης ανέφερε ότι «οι αγρότες επιδιώκουν να ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο και να διακόψουν την κυκλοφορία, διότι μόνο έτσι θα ασχοληθούν τα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης με το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Οι πλημμύρες έφυγαν, το ίδιο και οι κάμερες, ωστόσο τα νερά και τα προβλήματα παραμένουν και κανείς δεν ασχολείται με μας» δήλωσε για να προσθέσει: «Στη Γερμανία οι συνάδελφοί μας έφτασαν μέχρι την πύλη του Βραδεμβούργου. Εμείς θέλουμε να διαδηλώσουμε ειρηνικά. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και για την άρνησή της να συναντηθεί μαζί μας. Είμαστε διαλλακτικοί, αλλά δυστυχώς η ανοχή μας έχει παρερμηνευτεί από την κυβέρνηση. Δεν μας υποκινεί κανένα κόμμα, παρά μόνο τα προβλήματα και το γεγονός ότι εδώ και 5,5 μήνες ακούμε μόνο υποσχέσεις».
Ο Γ. Κουκούτσης υπενθυμίζει ότι «δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη το αίτημα των πλημμυρόπληκτων από τα παρακάρλια να συναντηθούν με κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Πολιτικής Προστασίας και Οικονομικών. Μετά από πολύχρονη εμπειρία στους αγώνες, γνωρίζουμε ότι η λύση θα δοθεί συνολικά από την κυβέρνηση. Θέλουμε να αποφύγουμε το μπαλάκι των ευθυνών από τον έναν υπουργό στον άλλον. Πρέπει το Υπουργείο Υποδομών να μας πει τι προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων, γιατί πλησιάζει η έναρξη των εαρινών καλλιεργειών, η Πολιτική Προστασία- Κρατικής Αρωγής για την πορεία αποζημιώσεων για τις ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο και το Υπουργείο Οικονομικών από πού θα βρεθούνε τα χρήματα».
Σε δήλωσή του ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και δήμαρχος της πόλης σημείωσε: «Τα οξυμένα προβλήματα οδηγούν και πάλι τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τυρνάβου να βγουν στον δρόμο. Στον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης ώστε πραγματικά να ζητήσουμε από την κεντρική εξουσία να δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας. Αυτή τη στιγμή προσυγκεντρωνόμαστε εδώ, ενώ θα υπάρξει ενίσχυση και με άλλους συναδέλφους μας που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, στο μπλόκο του Πλατυκάμπου όπου είναι το σημείο που ως νόμος Λάρισας θα δώσουμε το παρών μαζί με αγρότες άλλων περιοχών ώστε μαζί να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε το αύριο, την επιβίωση τη δικιά μας και των οικογενειών μας».
Η συμμετοχή των αγροτών από Καρδίτσα και Φάρσαλα είναι ικανοποιητική. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΟΑΣΝΛ Φαρσαλινό Σωκράτη Αλειφτήρα «η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά και δείχνει την αποφασιστικότητα των αγροτών να διεκδικήσουν το δίκιο τους, την παραμονή τους στα χωριά και τα χωράφια».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θοδωρής Γεωργαδάκης απεύθυνε κάλεσμα σε όσους αγρότες δεν έβγαλαν τα τρακτέρ τους ακόμη, να το κάνουν τις επόμενες ημέρες, ώστε ενωμένοι και συντονισμένοι να πιέσουν την κυβέρνηση να επιλύσει τα χρόνια προβλήματά τους.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΕΩΝ
Ανακοινώσεις στήριξης του αγώνα των αγροτών εξέδωσαν χθες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ», η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας και η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass