Θηλιά το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΜΗΝΥΜΑ SOS ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ - ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2024 13:50

Του Κώστα Γκιάστα

Κραυγή αγωνίας για την επιβίωσή τους έβγαλαν από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου εκατοντάδες αγρότες.

Έχοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τόσο στην Κεντρική πλατεία όσο και επί της οδού Παπαναστασίου, συγκεντρώθηκαν χθες μαζί με βουλευτές, εκπροσώπους αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων, με στόχο να φωνάξουν πως ζητούν από την Κυβέρνηση να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για να δοθούν λύσεις στα προβλήματά τους.
Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων οι ομιλητές άσκησαν κριτική στην Κυβέρνηση για καθυστερήσεις σε θέματα αποζημιώσεων και ενισχύσεων, εξέφρασαν την οργή τους για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και την αγωνία τους για θέματα που σχετίζονται με τη νέα ΚΑΠ.
Αρχικά, ο κ. Θεόδωρος Τσικρίκας περιέγραψε το πλαίσιο των αιτημάτων τους, διατρανώνοντας το βασικό τους στοιχείο ότι είναι να παραμείνουν στη γη τους για να μην αναγκαστεί κανείς να φύγει.
Εν συνεχεία, ο περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας χαρακτήρισε τα θέματά τους τόσο σημαντικά όσο για έναν άνθρωπο που του κόβουν τελείως τον μισθό και καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Ανέφερε πως η Θεσσαλία έχει ξεχαστεί και πλέον υπογράμμισε πως θα βιώσουμε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, αντίστοιχη με εκείνη μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάλεσε τους πάντες να ενώσουν τις φωνές τους και είπε πως το πιο σημαντικό είναι να βγει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για όλη τη Θεσσαλία.
Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Λάρισας ο αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Στρατηγικού Σχεδιασμού κ. Κωνσταντίνος Καλόγηρος, αφού ανέφερε πως είναι και ο ίδιος γεωπόνος, κάλεσε τον κόσμο να μείνει ενωμένος. Ζήτησε να συνεχιστεί η εξωστρέφεια με σκοπό να γίνουν γνωστά τα προβλήματά τους σε όλη τη χώρα, για να μπορούν να ζητούν λύσεις.
Ο κ. Σωτηρίου εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κιλελέρ εξέφρασε τη στήριξη με θέρμη για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ενώ πρόσθεσε πως ο Δήμος εργάστηκε από την πρώτη στιγμή για την όποια αποκατάσταση βάσει των δυνάμεών του. Αυτό που ευχήθηκε είναι μέσα από τους αγώνες να υπάρξει μια δίκαιη λύση.
Ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Αστέριος Τσικριτσής είπε πως η περιοχή του μετά τους σεισμούς κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τις πλημμύρες και πως βρίσκεται εκ νέου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αναφέρθηκε στα 15.000 και πλέον στρέμματα και τις 40 κτηνοτροφικές μονάδες που υπέστησαν ζημιές. «Είμαστε στον δρόμο του αγώνα» είπε και πρόσθεσε πως «με αγάπες και λουλούδια δεν κερδίζουμε τίποτα». Κάλεσε τον κόσμο να δει και τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη με τις κινητοποιήσεις και τους ζήτησε να μη γίνει βήμα πίσω. «Ενωμένοι όλοι θα κερδίσουμε. Μα όχι από τον καναπέ του σπιτιού μας».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος είπε πως το Επιμελητήριο στηρίζει τον αγώνα τους και πως είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ζήτησε γρήγορες αποζημιώσεις για τον κόσμο που τις έχει ανάγκη, ενώ υπενθύμισε σε όλους ότι και πολλές επιχειρήσεις έχουν πληγεί.
Ο κ. Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, είπε, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης του κόσμου και μίλησε για την πολιτική της Κυβέρνησης «που θεωρεί κόστος τις ζωές μας». Θυμήθηκε πως μάταια περίμεναν οι αγρότες πριν λίγες ημέρες να συναντήσουν τους υπουργούς και πως μόνη ελπίδα πλέον του κόσμου είναι να δυναμώσει ο αγώνας. «Όλοι εμείς κι αυτοί μόνοι τους».
Στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης, που μίλησε για αιτήματα διαχρονικά και ανέφερε πως το σημαντικότερο είναι να γίνουν τα πάντα για να μείνουν οι αγρότες στη γη τους. «Είναι αγώνας επιβίωσης» είπε και άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τα ψίχουλα που δίνει στους αγρότες, λέγοντας πως έχει τεράστιες ευθύνες. «Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε για πάντα μαζί σας» υπογράμμισε. Εκ μέρους του ΘΕΣΤΟ ο πρόεδρος κ. Χρήστος Σουλιώτης μίλησε για τα μπλόκα της οργής, λέγοντας πως τα τρακτέρ πλέον δεν βγαίνουν μόνο στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη. Αναφέρθηκε στην Ε.Ε., για την οποία είπε πως πρέπει να αλλάξει γραμμή, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει «σε σημείο μηδέν».
Ο κ. Γιώργος Παπαστουγιαννούδης, εκπροσωπώντας τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Λάρισας και περιχώρων, στάθηκε αρκετά στο γάλα που «έχει πάρει τον κατήφορο» και μάλιστα, «βρήκαν χρονιά να το κάνουν αυτό. Εν μέσω μιας χρονιάς καταστροφικής». Προέβλεψε πως έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, «δεν θα μείνει ούτε κότσι», ζητώντας άμεσα λύσεις.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣ ΓΗ» κ. Παναγιώτης Καλφούντζος χαρακτήρισε τα αιτήματα των αγροτών δίκαια και κάλεσε τους πάντες να παραμείνουν ενωμένοι. Έκανε λόγο για επικοινωνιακά τρικ περί όσων ακούγονται πως δόθηκαν, ενώ στάθηκε και στο θέμα των γενικών γραμματέων των αρμόδιων Υπουργείων, για τους οποίους είπε πως πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα τα θέματα. Ο πρόεδρους του Α.Σ. Πλατυκάμπου κ. Γιάννης Κουκούτσης, ως εκπρόσωπος του μπλόκου του Πλατυκάμπου, αναρωτήθηκε το εξής: «Δεν ξέρω γιατί ακόμη κάποιοι σκέφτονται αν θα πρέπει να βγούνε στους δρόμους ή όχι», καθώς, όπως είπε, η ανασφάλεια πλημμυρίζει τους αγρότες. Θυμήθηκε όταν ζητούσαν να έχουν συνάντηση με κλιμάκιο υπουργών, εκείνοι τους έκλεισαν την πόρτα στην Καρδίτσα και είπε πως «δεν είμαστε υποκινούμενοι κομματικά. Σημείωσε, τέλος, πως αν δεν τα πάνε καλά οικονομικά οι αγρότες, τότε κατ’ επέκταση θα έχει πρόβλημα και η Λάρισα ολόκληρη.
Εκπροσωπώντας τους αγρότες από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις των παρακάρλιων περιοχών, ο κ. Γιάννης Μπακαλόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αρκετοί δεν έχουν καταλάβει πως ο κάμπος της Θεσσαλίας καταστρέφεται. Είπε πως το πρόβλημα είναι τεράστιο, ζητώντας χρονοδιάγραμμα και αποζημιώσεις.
Ο αγρότης κ. Νίκος Καρυπίδης υποστήριξε πως μόνο η ενότητα θα τους δώσει λύση και είπε πως μέσα από τον αγώνα «πρέπει η Αθήνα να καταλάβει πως είμαστε κι εμείς εδώ».
Ο κ. Γιώργος Καραΐσκος εκ μέρους της Διεπαγγελματικής Βάμβακος ανέφερε πως η Θεσσαλία πενθεί. Κάλεσε τους αγρότες να έχουν ενότητα και αλληλεγγύη, σημειώνοντας πως ο αγώνας τους θα είναι μακρύς. «Πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες των Αθηνών», ενώ τόνισε πως παρά το γεγονός ότι ζητούσαν όλοι απαντήσεις, δεν πήραν καμία που να τους ικανοποιεί. «Τώρα θα πάρουν, όμως, τη δική μας απάντηση» σημείωσε.
Ο κ. Γιώργος Μάχας εκ μέρους της Επιτροπής της κινητοποίησης στάθηκε κυρίως στο κόστος παραγωγής, που είναι τεράστιο για τους αγρότες, την ώρα που οι τιμές στα προϊόντα δεν έχουν αλλάξει.
Παρόντες στην κινητοποίηση με εκπροσώπους τους ήταν και οι (εκτός των ομιλητών): Δήμος Τεμπών, Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονίας - Αγροτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων, Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας, εκπρόσωπος από τη Νέα Αριστερά, Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, Συνταξιούχοι Δημοσίου Νομού Λάρισας, ΤΟΕΒ Πηνειού, Επιτροπή Ειρήνης, Αγροτικός Συνεταιρισμός Μακρυχωρίου, ΠΑΚ Θεσσαλίας, Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Νομού Λάρισας, Νέοι Αγρότες, Σωματείο Συνταξιούχων Νομού Λάρισας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λάρισας, Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυχωρίου, Επιτροπές Πλημμυροπαθών Εργατικών Γιάννουλης, Φιλιππούπολης, Αγίου Θωμά, Α.Σ. Λαχανοπαραγωγών Φιλιππούπολης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας κ. Τάσος Τσιαπλές, Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρύτσας, εκπρόσωπος του γραφείου βουλευτή της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass