Μακροχρόνια παύση… πληρωμών

*Σαράντα πέντε οικογένειες από την Πρινιά Αγιάς περιμένουν τα λεφτά τους από το 2018 για το πρόγραμμα της «Μακροχρόνιας παύσης γαιών»

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2024 15:01
«Η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ με διαβεβαίωσε ότι δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή των αγροτών του προγράμματος μακροχρόνιας παύσης γαιών, που εκκρεμούσαν λόγω εμπλοκής με τους δασικούς χάρτες». 13 Ιουνίου του 2021 «Η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ με διαβεβαίωσε ότι δρομολογούνται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί η πληρωμή των αγροτών του προγράμματος μακροχρόνιας παύσης γαιών, που εκκρεμούσαν λόγω εμπλοκής με τους δασικούς χάρτες». 13 Ιουνίου του 2021

Απλήρωτοι από το 2018 που έληγε το πρόγραμμα είναι 45 δικαιούχοι του προγράμματος «Μακροχρόνια παύση γαιών» από την Πρινιά Αγιάς. Από μακροχρόνια παύση γαιών περάσαμε στη μακροχρόνια παύση… πληρωμών λένε στην «ΕτΔ» οι αγρότες που μετά το καταστροφικό και ξαφνικό χτύπημα του Ντάνιελ, έχουν να αντιμετωπίσουν και την καθόλου ξαφνική και παγιωμένη -όπως αποδεικνύεται- αβελτηρία των υπευθύνων να δώσουν λύση στο λιμνάζον πρόβλημά τους.

«Αν ανατρέξετε στο αρχείο της εφημερίδας σας, κ. Αραμπατζή, θα δείτε ότι κάθε φθινόπωρο μάς υπόσχονται ότι τον Απρίλιο θα πληρωθούμε, αλλά εξαπατόμαστε κατ’ εξακολούθηση. Φτάσαμε 2024 και είμαστε απλήρωτοι από το 2018. Μετά από έξι χρόνια δηλαδή, και ενώ έχουν έλθει και απέλθει αρκετοί πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ» θα πούνε αγρότες της Πρινιάς που είναι στο περίμενε σχεδόν έξι χρόνια. Σαράντα πέντε οικογένειες από την Πρινιά Αγιάς αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και των υπεύθυνων του Υπουργείου Γεωργίας, αφού το πρόγραμμα έληξε το 2018 και ακόμη δεν έχουν πληρωθεί την τελευταία δόση. «Η κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου δεν έκανε ζημιά μόνο στη φετινή παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο. Μηλιές, κερασιές αλλά και άλλα δέντρα καταστράφηκαν κι εμείς βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής. Κι ενώ μας χρωστάει το κράτος λεφτά, λεφτά που θα μας βοηθούσαν να ορθοποδήσουμε, το μόνο που λαμβάνουμε είναι υποσχέσεις» θα πούνε οι αγρότες που κάνουν το δρομολόγιο Λάρισα-Αθήνα πιο συχνά κι από το Πρινιά-Ανάβρα. Οι απλήρωτοι δικαιούχοι στις επισκέψεις τους τόσο το κατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα όσο και το κεντρικό κατάστημα στην Αθήνα, τα προηγούμενα χρόνια εισέπρατταν την απάντηση ότι «δεν υπάρχει η αρμόδια επιτροπή για να κάνει τους διασταυρωτικούς ελέγχους», ενώ τώρα που δημιουργήθηκε ανάδοχος εταιρεία ουδείς διασταυρωτικός έλεγχος -που είναι απαραίτητος- έχει γίνει. «Καταλαβαίνετε την κοροϊδία», λένε, «το πρόγραμμα τελείωσε το 2018 και σήμερα που μετά από χρόνια δημιουργήθηκε η εταιρεία για τους ελέγχους ακόμη δεν έχουμε πάρει χρήματα. Και ξέρετε ποιο είναι το παράλογο; Ότι τα λεφτά υπάρχουν, γιατί είναι κοινοτικά. Ο φόβος μας είναι μη μας πούνε ένα πρωί, ”λυπάμαι, τα λεφτά δεν υπάρχουν πια”». Στην κατεύθυνση της δικαίωσης των 45 οικογενειών έχουν ενεργήσει και τοπικοί βουλευτές, οι οποίοι εισέπραξαν το «θα πληρωθούν άμεσα» του Οργανισμού, αλλά οι Πρινιώτες αγρότες δεν έχουν δει τίποτα να μπαίνει στον τραπεζικό τους λογαριασμό. «Ντράπηκε και η ντροπή. Να ζητιανεύουμε τα λεφτά που δικαιούμαστε! Επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει» θα πούνε οι Πρινιώτες αγρότες.
Το πρόγραμμα της «μακροχρόνιας παύσης γαιών» ήταν ένα εικοσαετές φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα που προέβλεπε την παύση της καλλιέργειας γεωργικών εκτάσεων και τη δημιουργία βιοτόπων σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, ενόψει και της νέας ΚΑΠ, η οποία δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, συνδέοντας τις βασικές ενισχύσεις με φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, είναι επιβεβλημένη η επιτυχής διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων για τα παλιότερα προγράμματα.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass