Αγροτικά... εφόδια

Δημοσίευση: 08 Απρ 2024 13:00

Από τον Γιώργο Ρούστα (roustas@eleftheria.gr)

Προδημοσίευση 1ης πρόσκλησης για «Κομφούζιο»
*Εγκαινιάζει την ενεργοποίηση δράσεων για περιβάλλον και κλίμα

Εκδόθηκε από το ΥΠΑΑΤ η Προδημοσίευση της 1ης πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής-κλιματικής δράσης 70-1.3.2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027.

Η σχετική πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραμματίζεται να εκδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 και ουσιαστικά εγκαινιάζει την ενεργοποίηση των δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα του Πυλώνα ΙΙ της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα είναι της τάξης των 60 εκατ. €. Η εφαρμογή της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ υλοποιήθηκε, για πρώτη φορά, με επιτυχία στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022. Οι οπωρώνες και οι αμπελώνες, που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της επικείμενης πρόσκλησης, αποτελούν νέες εκτάσεις, οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί στην αντίστοιχη δράση στο παρελθόν. Στις καλλιέργειες που ήταν ήδη επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΠΑΑ (πυρηνόκαρπα, μηλοειδή και αμπέλι), προστίθενται νέες καλλιέργειες (καρυδιά και εσπεριδοειδή) και νέοι εντομολογικοί εχθροί-στόχοι (ψευδόκοκκος αμπέλου και ανθοτρήτης εσπεριδοειδών).

 

***

Οδηγίες για άμεση διάθεση μελιού
*Από το ΥπΑΑΤ προς τους μελισσοκόμους

Οδηγίες εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή. Συγκεκριμένα οι ενεργοί μελισσοκόμοι μπορούν να διαθέτουν το μέλι: α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης ή/και β) στα καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης. Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας δύνανται να προμηθεύουν μέχρι 15 κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας 1.500 κιλών μελιού. Καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας. Για την καταχώριση, ο φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας υποβάλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΔΑΟΚ, σχετική αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω: 1. Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και αποδεικτικό εγγραφής στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο. Σε περίπτωση έλλειψης των ανωτέρω, απαιτείται Βεβαίωση Κατοχής Μελισσοσμηνών. 2. Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο. 3. Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου.

 

***

Αλλαγές στους ελέγχους κρέατος και σήμανση βοοειδών
* Για προστασία παραγωγών και καταναλωτών από ελληνοποιήσεις

Σε ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την προστασία του ελληνικού κρέατος προχωρεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης επιβεβαιώνοντας στην πράξη την πρόθεσή του για προστασία παραγωγών και καταναλωτών από ελληνοποιήσεις. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα, ενόψει του Πάσχα: Η ετικέτα θα είναι υποχρεωτικό μέσο ταυτοποίησης για τα σφάγια, όπως και ο καθορισμός των ενδείξεων επ’ αυτών. Θα υπάρχει υποχρεωτική σφράγιση με μπλε σφραγίδα, των ελληνικής καταγωγής σφαγίων (ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάσθηκαν στην Ελλάδα). Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια ελέγχων. Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές Κυρώσεων και ενστάσεων εκπροσώπου από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αντί εκπροσώπου των ΔΑΟΚ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Πρόβλεψη για συνδρομή στο επιτόπιο ελεγκτικό έργων των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, της ΑΑΔΕ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών. Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφαγίων βοοειδών με αυτόν των υπόλοιπων ειδών σφαγίων. Επίσης καθίσταται αναγκαία η πλήρης προσαρμογή της ισχύουσας ΥΑ με την ενωσιακή νομοθεσία μέσω κυρίως της διαγραφής της παρ. 6 του άρθρου 2 αυτής, η οποία ονομάτιζε ως «μόσχους» σφάγια από ζώα άνω του έτους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται η σύγχυση που δημιουργείτο στην αγορά σε σχέση με την επισήμανση του βοείου κρέατος. Η επισήμανση απλοποιείται και αποσαφηνίζεται χωρίς διαφοροποιήσεις στις προβλεπόμενες ενδείξεις για τις ηλικίες του ζώου της ενωσιακής νομοθεσίας.

 

***

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ και η απειλή ευρωπαϊκών κυρώσεων
*Έως το Πάσχα αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες άνω των 700 εκατ. ευρώ

Έως το Πάσχα αναμένεται να καταβληθούν στους αγρότες άνω των 700 εκατ. ευρώ. Αυτό δήλωσε ο ΥπΑΑΤ Λ. Αυγενάκης αναφερόμενος στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συνέπεια ως προς τις ημερομηνίες που έχουν τεθεί. Έτσι την 1η Απριλίου άνοιξε το ΟΣΔΕ, πολύ νωρίτερα από πέρσι που είχε ανοίξει τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρόνος για διασταυρωτικούς ελέγχους. Πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα αδιάθετα 88 εκατ. ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης του 2023. Επίσης πριν από το Πάσχα θα πληρωθούν τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Υπάρχει προτεραιότητα για πληρωμή των 425 εκατ. ευρώ που αφορά στα οικολογικά σχήματα. Προχωρεί ο έλεγχος των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ ούτως ώστε είτε να αποδεσμευθούν και να πληρωθούν άμεσα είτε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, όσα εξ αυτών διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν πρόβλημα.
*Συναγερμός έχει σημάνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό από τους μηχανισμούς ελέγχου της Κομισιόν, που ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις και δημοσιονομικές διορθώσεις, οι οποίες αθροιστικά ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι δύο, η απουσία διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, εξού και η πρόσφατη επιστολή του ΥΑΑΤ στους Περιφερειάρχες να ξεκαθαρίσουν την πρόθεσή τους για το θέμα, και τα ευρήματα που προέκυψαν από το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που εφαρμόστηκε για τα έτη υποβολής αιτήσεων από το 2020 και μετά.
Εξισωτική 2024 με 12 ευρώ στα ορεινά και 9 ευρώ σε μειονεκτικές
Τη διαδικασία αιτήσεων για τη φετινή εξισωτική αποζημίωση ύψους 12,2 ευρώ το στρέμμα για τις ορεινές και 9 ευρώ για τις μειονεκτικές περιοχές, ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γνωστοποιώντας ότι θα γίνει μέσω ΟΣΔΕ και τα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτούνται. Σημειώνεται πως η εξισωτική πιστώνεται σε αγροτεμάχια και βοσκοτόπια που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και δεν έχουν σχέση με τον τόπο κατοικίας του δικαιούχου. Πάντως για να πραγματοποιηθούν οι αιτήσεις θα πρέπει προφανώς να ανοίξει πρώτα το ΟΣΔΕ και δεύτερον να εκδοθεί και η σχετική πρόσκληση της εξισωτικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass