Υπομονή για αποζημιώσεις ροδακινοπαραγωγών της Φαλάνης

Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης* Τι λένε εκτιμητές του ΕΛΓΑ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2024 16:45

«Όποτε κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσουν και άλλες προκαταβολές σε ζημιωθείσες εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν λάβει ως τώρα, μεταξύ των οποίων και δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ η εξόφληση θα λάβει χώρα ως την 30η Ιουνίου 2024».

Αυτό απαντά ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Σ. Κουπελόγλου, ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή τα αιτήματα ροδακινοπαραγωγών της Φαλάνης.
Σύμφωνα με τον κ. Κουπελόγλου «οι ροδακινοπαραγωγοί από τη Φαλάνη της Λάρισας, ακόμα περιμένουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να κάνουν αποτίμηση των δέντρων που έχουν καεί από την κακοκαιρία. Τονίζουν ότι πρέπει να περάσουν τέσσερα χρόνια για να παράγει βιομηχανικά ροδάκινα ένα νέο δέντρο. Ζητούν οι ως άνω δενδροκαλλιεργητές από τους αρμόδιους φορείς: 1) να προχωρήσει άμεσα η καταγραφή, καθώς και η αποζημίωση των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών, 2) να δοθούν αποζημιώσεις που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση των δέντρων που πρέπει χρονικά να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, αλλιώς θα χαθεί η επόμενη καλλιεργητική χρονιά». Η απάντηση του κ. Σταμενίτη έχει ως εξής: Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias», οι εκτιμήσεις έχουν ολοκληρωθεί και η πολιτεία, μέσω του ΕΛΓΑ, εφήρμοσε ad hoc πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων ύψους 260 εκατ. € από τον κρατικό προϋπολογισμό για χρονικά άμεση και πλήρη αποζημίωση φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ήδη ως τώρα το ποσό των 155 εκατ. € έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς παραγωγών, με τη μορφή προκαταβολών (στις 17/11/2023, 21/12/2023 και 14/02/2024 για φυτική και στις 08/11/2023 για ζωική παραγωγή). Όπως έχει ανακοινωθεί, όποτε κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσουν και άλλες προκαταβολές σε ζημιωθείσες εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν λάβει ως τώρα, μεταξύ των οποίων και δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ η εξόφληση θα λάβει χώρα ως την 30ή Ιουνίου 2024. Σε ό,τι αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν την άνοιξη, με την αναβλάστηση των δένδρων, όπως ορίζει η επιστημονική ορθότητα, και θα ακολουθήσει καταβολή αποζημιώσεων επί των πορισμάτων, από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής μέσω του κρατικού προϋπολογισμού» καταλήγει ο Υφυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ» ο λόγος που δεν έχουν γίνει ακόμη οι εκτιμήσεις στο φυτικό κεφάλαιο είναι ότι θα πρέπει να ωριμάσουν οι καλλιεργητικές συνθήκες στα δέντρα προκειμένου να φανεί το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ Λάρισας «είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση».
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass