Δ. Ντογκούλης: Ενιαίο μέτωπο για Αχελώο, ΟΔΥΘ και Βαμβάκι

*Κοινή ημερίδα Επιμελητηρίων για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 22 Απρ 2024 14:16

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., το ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και το ΟΕΕ Π.Τ. Θεσσαλίας, αναλαμβάνουν κοινή πρωτοβουλία διοργάνωσης ημερίδας με θέμα: “Θεσσαλία: Ανασυγκρότηση με Συνεργασία-Τεχνογνωσία- Σχέδιο- Προοπτική”, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 18:00, στο Grecotel Larissa Imperial.
Στόχος της ημερίδας είναι η έναρξη και προώθηση ουσιαστικού διαλόγου και η διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς και η ανάδειξη των τεχνοκρατικών διαστάσεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας: 18:00 - 18:30 Προσέλευση, 18:30 - 18:50 Εναρκτήριες ομιλίες Ντογκούλης Δημήτριος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ, Παπαγεωργίου Νικόλαος, πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΔΘ, Κοτσιμπογεώργος Ηλίας, πρόεδρος ΟΕΕ ΠΤ Θεσσαλίας. 18:50 - 19:10 Ανέφικτη η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας χωρίς ΕΝΙΑΙΟ και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ - (Απαιτούμενα έργα - Υποδομές και Δράσεις), Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, τ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος, τ. διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων Ν. Λάρισας. 19:10 - 19:20 Πλημμύρες και ξηρασία στη Θεσσαλία: το έργο του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Σταυρούλα Τσιτσιφλή, δρ χημικός μηχανικός, συντονίστρια Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας. 19:20 - 19:30 Τα δεδομένα πίσω από τη νέα RIS3 της Θεσσαλίας, Ιωάννης Τόλιας, δρ ηλεκτρολόγος μηχανικός, συντονιστής Μόνιμης Επιτροπής ΕΣΠΑ Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΤΕΕ/ΤΚΔΘ. 19:30 - 19:50 Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας - η οικονομική προσέγγιση, Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 19:50 - 20:50 Tοποθετήσεις φορέων, 20:50 - 21:00 Συμπεράσματα.
ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜ. ΝΤΟΓΚΟΥΛΗ
Σχετικά με την πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δημήτρης Ντογκούλης δηλώνει ότι «έστω και την ύστατη στιγμή, η Θεσσαλία πρέπει να διαμορφώσει ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και αρχών και να το αποστείλει άμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι βασικές διαφορές σχετικά με το σχέδιο που κατέθεσε η ολλανδική εταιρεία, όπως φαίνεται, είναι ελάχιστες, αλλά σημαντικές. Και εκεί θα πρέπει να στραφεί η διαβούλευση και η συζήτηση.
Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας: Λέμε ναι στη συγκρότησή του, όχι όμως στο στενό πυρήνα που θα τον απαρτίζει. Δεν μπορεί να απουσιάζουν από τον Οργανισμό υγιείς οικονομικά ΤΟΕΒ και η Περιφέρεια, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία και πόρους για να δράσουν άμεσα, διότι μέχρι να βρει τα πατήματά του ο ΟΔΥΘ δεν αποκλείεται ένας νέος «Daniel» να έρθει και να ισοπεδώσει τα πάντα.
Αχελώος: Εδώ και τώρα άμεση μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον θεσσαλικό κάμπο. Το ζητούν και οι Ολλανδοί. Καλή η στάγδην άρδευση, αλλά αυτή τη στιγμή με αυτή τη μορφή αρδεύεται το 60 με 70% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη Θεσσαλία. Κι όμως δεν έχουμε νερό. Συνεπώς δεν είναι μείζον ζήτημα η χρήση του νερού, αλλά η ίδια η ύπαρξή του.
Βαμβάκι: Δεν χρειάζεται να γίνει ιδιαίτερη συζήτηση, καθώς όλοι συμφωνούν στην αναγκαιότητα στήριξης της καλλιέργειας του «λευκού χρυσού». Ακόμη και οι Ολλανδοί. Απλά στο σχέδιο τους αναφέρουν ότι με τον σημερινό άναρχο τρόπο που ποτίζουμε, η καλλιέργεια θα περιοριστεί αναγκαστικά σε 6-7 χρόνια, ελλείψει νερού. Άρα πρέπει να γίνουν αλλαγές. Κι αυτές πρέπει να συναποφασιστούν και από τους Θεσσαλούς που τους αφορά άμεσα» καταλήγει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass