Ικανοποίηση για τα υδάτινα αποθέματα

Ο ΤΟΕΒ ΤΑΥΡΩΠΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2024 16:30

Ρεπορτάζ Γ. Ρούστας
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρης Τσιουρής και του Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός για τη φετινή αρδευτική περίοδο, καθώς οι τελευταίες βροχές βοήθησαν σημαντικά στην ενίσχυση του υδάτινου αποθέματος της λίμνης Πλαστήρα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο για την άρδευση όλου του θεσσαλικού κάμπου.

Ωστόσο οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ συνιστούν «ορθολογική διαχείριση των νερών, καθώς η κλιματική κρίση δεν επιτρέπει φαινόμενα εφησυχασμού και υπεράντλησης των υδάτων».
Στο μεταξύ συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο κατεστραμμένο –από τον Daniel- αρδευτικό δίκτυο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πηνειού Δημήτρη Τσιουρή «οι σχετικές εργολαβίες συνεχίζονται -και θα συνεχιστούν όλο τον χρόνο- παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει φτάσει η πολυπόθητη οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάμε βήμα-βήμα. Μόλις υποχωρήσουν τα νερά από χωριά, όπως τη Δήμητρα, τα Νάματα κι αλλού και αφού εκτιμήσουμε τις ζημιές θα προχωρήσουμε σε νέα εργολαβία για την αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου. Μέχρι στιγμής οι πρόσφατες βροχές συνέβαλαν στο να γεμίσουμε τους βασικούς Ταμιευτήρες Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθεραί, όχι όμως στο 100%, διότι παραμένει η εκκρεμότητα με τα γειτονικά πλημμυρισμένα χωράφια. Επίσης εκκρεμεί η αποκατάσταση των ζημιών στους Ταμιευτήρες Καλαμάκι, και Καστρί. Συνεχίζοντας την καλή συνεργασία με τους παραγωγούς και τους αρμόδιους φορείς πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα το φετινό καλοκαίρι με την άρδευση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός αναφέρει πως «ολοκληρώθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι βασικές παρεμβάσεις αποκατάστασης στις αρδευτικές υποδομές του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, στις ζημιές που δημιούργησε ο κυκλώνας «Ντάνιελ». Η διοίκηση του ΤΟΕΒ Ταυρωπού επισημαίνει ότι η συντήρηση των τριτευουσών διωρύγων - καναλέττων (καθαρισμός και αρμολόγηση) αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κάθε παραγωγού, ενώ στους παραγωγούς που δεν θα ανταποκριθούν και οι οποίοι θα θέσουν σε κίνδυνο, με ευθύνη τους, τόσο τη δική τους ιδιοκτησία - καλλιέργεια όσο και τις παρακείμενες ιδιοκτησίες, ο Οργανισμός θα επιβάλλει πρόσθετη εισφορά».
Να σημειωθεί ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με πρόσφατη ανακοίνωσή της, επισημοποίησε την απόφαση να έχει ρόλο συντονιστή στη διαχείριση υδάτων από τη λίμνη Πλαστήρα ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, τονίζοντας πως «οι ποσότητες υδάτων που θα διατεθούν από τον Ταμιευτήρα Ταυρωπού (Λίμνη Πλαστήρα) για τη λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΥΗΣ) Ν. Πλαστήρα επί του ποταμού Ταυρωπού και δευτερογενώς (για ορθολογικότερη χρήση, όπως προβλέπεται στα Σχέδια Διαχείρισης), την κάλυψη αρδευτικών αναγκών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και μέρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, για την αρδευτική περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2024, δεν πρέπει να υποβιβάσουν την οικολογική στάθμη της λίμνης. Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού, θα καθορίζει την ημερήσια και εβδομαδιαία παροχέτευση αρδευτικού νερού, καθώς και την κατανομή του νερού εντός του 24ώρου». Επίσης επισημαίνει ότι ο ΤΟΕΒ θα συντονίζει τους παρόχους ύδατος της άρδευσης (ΤΟΕΒ, Δήμοι κλπ), για τους αναγκαίους κανόνες ορθής και αποτελεσματικής χρήσης ύδατος, για τον σωστό επιμερισμό της ποσότητας και ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες, ενώ τονίζει πως στη συνολική ποσότητα που θα παροχετεύεται θα συμπεριλαμβάνονται οι ποσότητες νερού για ύδρευση περιοχών της Π.Ε. Καρδίτσας, καθώς και η κάλυψη μέρους των αρδευτικών αναγκών του ΤΟΕΒ Πηνειού. Τέλος υπογραμμίζει ότι για τη διατήρηση της καλής οικολογικής κατάστασης της Λίμνης Πλαστήρα, η στάθμη δεν πρέπει να υποβιβαστεί των 784 m, από την αντίστοιχη στάθμη της θάλασσας και θα πρέπει η διαχείριση του νερού άρδευσης να γίνει με τη μέγιστη δυνατή οικονομία.
Ο ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τέλος, ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος συνεχίζει τις περιοδείες του στον θεσσαλικό κάμπο, δίνοντας έμφαση στα παρακάρλια, προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και να ενημερωθεί για τις διαδικασίες χορήγησης των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς. Έτσι προ ημερών βρέθηκε στον Πλατύκαμπο, όπου προήδρευσε σε σχετική σύσκεψη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass