ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΖΕΛΙΚΟ

Το φαινόμενο Ομπράντοβιτς

Δημοσίευση: 22 Μαϊ 2017 15:08

Μετά την περυσινή πρώτη ήττα του σε εννέα τελικούς Euroleague (από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην παράταση στο Βερολίνο) ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς επέστρεψε σε επιτυχίες σε καταληκτικούς αγώνες, οδηγώντας τη Φενέρμπαχτσέ στον πρώτο τίτλο της, πρώτος και για το τουρκικό μπάσκετ στη διοργάνωση.

Σε δέκα τελικούς Euroleague o Σέρβος τεχνικός μετρά 9 νίκες, 9 τρόπαια και από χθες βράδυ εκτός από πολυνίκης προπονητής ισοφάρισε και το ρεκόρ της πολυνίκη ομάδας της διοργάνωσης Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ομπράντοβιτς είχε 8 νίκες σε ισάριθμους τελικούς πριν τον δυσαρεστήσει πέρυσι ο «μαθητής» του και συνεργάτης του επί σειρά ετών στον Παναθηναϊκό, Δημήτρης Ιτούδης, το 2016. Η νέα επιτυχία του «Ζοτς» σημειώθηκε, μέσα στην Κωνσταντινούπολη, εκεί που είχε κατακτήσει το πρώτο του τρόπαιο με την Παρτιζάν το 1992.

Με τον Παναθηναϊκό, ο Ομπράντοβιτς κατέκτησε τους πέντε από τους οκτώ τίτλους του (2000, 2002, 2007, 2009, 2011), ενώ είχε ανεβεί με τρεις διαφορετικές ομάδες στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου πριν αναλάβει τα «ηνία» του «τριφυλλιού».

Πάντως, ο Ομπράντοβιτς είχε ηττηθεί σε έναν ακόμη τελικό, αυτόν της... Suproleague, το 2001, στο «Παλέ Ντε Μπερσί» του Παρισιού, όταν ο Παναθηναϊκός έχασε με 81-67 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Εκτός τελικού, ο Ομπράντοβιτς έμεινε σε 5 φάιναλ φορ. Το 1996 με τη Ρεάλ Μαδρίτης (4η), το 1998 με την Μπενετόν Τρεβίζο (3η), το 2005 στη Μόσχα με τον Παναθηναϊκό (3ος), το 2012 στην Κωνσταντινούπολη με τον Παναθηναϊκό (4ος) και το 2015 με τη Φενερμπαχτσέ Ούλκερ (4η).

Μετρά, λοιπόν 15 φάιναλ φορ μόνο στη Euroleague ο «Ζοτς» (χωρίς τη Suproleague 2001), συμπεριλαμβανομένου του φετινού στην Κωνσταντινούπολη. Η Φενερμπαχτσέ έγινε πέρυσι (το 2015) η 6η ομάδα, με την οποία φτάνει στην καταληκτική φάση ο Σέρβος τεχνικός (Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενετόν Τρεβίζο και Παναθηναϊκός οι άλλες 5), ενώ στη Μαδρίτη ήταν η «παρθενική» συμμετοχή σε φάιναλ φορ για την τουρκική ομάδα. O Ομπράντοβιτς έχει φτάσει λοιπόν σε 10 τελικούς, κατακτώντας 9 τίτλους στη Euroleague. Η μοναδική φορά που δεν... χαμογέλασε ήταν στον αγώνα για την κατάκτηση του τροπαίου στη Suproleague, το 2001, στο «Παλέ Ντε Μπερσί» του Παρισιού, όταν ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 81-67 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στη Μαδρίτη, το 2015 ο Ομπράντοβιτς δεν είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι την καταληκτική αναμέτρηση και να στεφθεί για 9η φορά στην καριέρα του πρωταθλητής Ευρώπης. Το δρόμο προς τον τελικό του... έκλεισε η μετέπειτα "βασίλισσα" της Ευρώπης και όχι μόνο της Ισπανίας, Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο «Ζοτς» κατέκτησε τον όγδοο τίτλο του στη Euroleague στη Βαρκελώνη, το 2011, και συγκεκριμένα στον τελικό Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ στο κλειστό «Παλάου Σαν Τζόρντι». Έξι χρόνια αργότερα, επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης, με τη Φενερμπαχτσέ, στις 21 Μαϊου 2017, με «θύμα» στον τελικό τον Ολυμπιακό των τριών τίτλων.

Η «παρθενική» φορά του σε φάιναλ φορ Εuroleague ήταν το 1992 ως τεχνικός της Παρτιζάν Βελιγραδίου απέναντι στην Μπανταλόνα στην Κωνσταντινούπολη. Σε ηλικία 32 ετών, ο Ομπράντοβιτς οδήγησε την Παρτιζάν στην κορυφή της Ευρώπης και πανηγύρισε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του. Το 1994 οδήγησε την Μπανταλόνα στον τίτλο με αντίπαλο στον τελικό τον Ολυμπιακό στο Τελ Αβίβ, ενώ το 1995... δυσαρέστησε και πάλι τον Ολυμπιακό ως τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό της Σαραγόσα. Aκολούθησαν οι 5 τίτλοι του με τον Παναθηναϊκό. Το 2012 ο Ομπράντοβιτς δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης με τον Παναθηναϊκό, καθώς ηττήθηκε στον ημιτελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και εν συνεχεία από την Μπαρτσελόνα στον «μικρό τελικό». Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ήταν παρών σε καταληκτική φάση Euroleague ως προπονητής των «πρασίνων». Το καλοκαίρι του 2012 αποχαιρέτησε τον Παναθηναϊκό, ξεκουράστηκε ένα χρόνο, ανέλαβε τη Φενερμπαχτσέ Ούλκερ το καλοκαίρι του 2013 και στη δεύτερη χρονιά του στο σύλλογο της Κωνσταντινούπολης έκανε το όνειρο των φιλάθλων της Φενέρ... πραγματικότητα! H 4η θέση στη Μαδρίτη πέρυσι «τσαλάκωσε» το γόητρο του «Ζοτς», αφού στον «μικρό» τελικό ο Δημήτρης Ιτούδης και η ΤΣΣΚΑ νίκησαν τον Ομπράντοβιτς και τη Φενερμπαχτσέ με 86-80. Ο περυσινός «μικρός» τελικός ήταν ο φετινός τελικός! Και εξαιτίας του Ιτούδη, ούτε η παράδοση για τον Ομπράντοβιτς επιβεβαιώθηκε ούτε η Φενερμπαχτσέ έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που κατακτά τον τίτλο της Euroleague, με το 13 να παραμένει ο αριθμός των ομάδων που έχουν σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο στη διοργάνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass