ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σωστοί κολυμβητές από το… Δημοτικό

• Περί τους 2.000 μαθητές της Γ’ Δημοτικού απ’ όλο τον νομό συμμετείχαν με ιδιαίτερo ενθουσιασμό στα μαθήματα κολύμβησης • Ελ. Αναστασοπούλου: «Η επιτυχία φάνηκε και στα πρόσωπα των παιδιών κι αυτή είναι η επιτυχία στην εκπαίδευση, το να μαθαίνουν τα παιδιά μέσα σε κλίμα χαράς και ευχαρίστησης»

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2017 22:14

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε για τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα κολύμβησης, κατά προτεραιότητα για τους μαθητές της Γ’ Δημοτικού, στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής, που είχε εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας.


Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Γ.Γ.Α., για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και εντάχθηκε ως μέρος του υποχρεωτικού διδακτικού αντικειμένου της Φυσικής Αγωγής. Πήραν μέρος Πανελληνίως 48.500 παιδιά της 3ης τάξης του Δημοτικού σχολείου και εργάστηκαν, εκτός των μόνιμων εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, 174 επιπλέον γυμναστές με ειδικότητα στην κολύμβηση.
Ο νομός Λάρισας κατέγραψε μία ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία, καθώς βάσει των στοιχείων ως προς τη συμμετοχή των μαθητών και την επίτευξη του στόχου, αναδείχτηκε ο κορυφαίος νομός Πανελληνίως στη αρτιότητα υλοποίησης του προγράμματος. Περί τους 2.000 μαθητές από όλα σχεδόν τα Δημοτικά Σχολεία του νομού παρακολούθησαν το μάθημα της κολύμβησης, ήρθαν σε επαφή με το υγρό στοιχείο, προκειμένου να μάθουν να κολυμπούν σωστά και να μπορούν να αποφεύγουν τους κινδύνους όταν θα πάνε στη θάλασσα.
Στην απόλυτη επιτυχία του προγράμματος στον νομό Λάρισας αναφέρθηκε η περιφερειακή διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κολυμβητήριο του ΕΑΚΛ και στην οποία έδωσαν το «παρών» ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αθ. Παιδής, ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα αθλητισμού κ. Γ. Κωσταρόπουλος, οι διευθυντές Β/μιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ι. Καψάλης και Σ. Βούλγαρης αντίστοιχα, οι διευθύντριες εκπαιδευτικών θεμάτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Σ. Παπαδοπούλου και Ε. Κρεμεζή αντίστοιχα, οι σχολικοί σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής Γ. Λαπούσης και Β Ζιάκα και ο διευθυντής του ΕΑΚΛ κ. Δ. Μακρίδης.
«Ήταν ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα, αλλά και με αγωνίες βεβαίως, γιατί ήταν η πρώτη φορά. Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς μάθημα κολύμβησης στα σχολεία. Εκ του αποτελέσματος, τουλάχιστον στη Λάρισα ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη η προσπάθεια. Πήγε εξίσου καλά και στους άλλους νομούς της Περιφέρειας, αλλά οφείλω να το πω ότι στη Λάρισα πήγε πολύ καλύτερα. Επίσης θα πρέπει να τονίσω ότι ήταν ο νομός που παρουσίασε τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την προσέλευση των παιδιών και την επιτυχία του προγράμματος σε ολόκληρη την Ελλάδα» είπε η κ. Αναστασοπούλου και πρόσθεσε:
«Η επιτυχία φαίνεται και στα πρόσωπα των παιδιών. Η χαρά και ο ενθουσιασμός τους δεν περιγράφονται. Και αυτό είναι κυρίως η επιτυχία στην Εκπαίδευση, το να μαθαίνουν τα παιδιά μέσα σε κλίμα χαράς και ευχαρίστησης. Αυτό το εισπράττουμε και από τους γονείς. Πρέπει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοιχίζει. Εμείς τολμήσαμε σε καιρούς κρίσης να κάνουμε κάτι που στοιχίζει. Σαν πρώτη χρονιά το πετύχαμε. Ελπίζω ότι θα το συνεχίσουμε» κατέληξε η Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
«Ενώ για άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο και συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, για την Ελλάδα που είναι θαλασσινή χώρα δεν θεωρείται αυτονόητο» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Καψάλης και συνέχισε:
«Είναι καλό που έγινε τώρα. Είχαμε κάποιους φόβους για το εάν θα πετύχει, γιατί είναι η πρώτη φορά, αλλά τώρα είμαι στη θέση να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ήταν μία συλλογική προσπάθεια και είχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, τόσο που ζητήθηκε η εμπειρία της Λάρισας να μεταφερθεί και σε άλλες Περιφέρειες. Είναι η καλύτερη υποθήκη για το μέλλον και θέλουμε να το συνεχίσουμε» κατέληξε ο διευθυντής Β/θμιας εκπαίδευσης, ενώ ο κ. Βούλγαρης τόνισε:
«Ο νομός Λάρισας ήταν από τους πρώτους στη χώρα, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, το πρόγραμμα κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία, και αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη συλλογική δουλειά όλων των εμπλεκόμενων φορέων και στελεχών, καθώς και στη θέλησή τους να καταφέρουν το καλύτερο.
Ήταν για μας ένα στοίχημα και το κερδίσαμε! Στην επιτυχία του εγχειρήματος σημαντική ήταν η συμβολή των προπονητών της κολύμβησης, που δούλεψαν με αμέριστο ζήλο, όλη τη χρονιά μέσα στο νερό, με τα παιδιά. Επίσης σημαντική ήταν και η οικονομική στήριξη του Δήμου Λαρισαίων, στη μεταφορά των μαθητών. Οφείλουμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα της κολύμβησης τη νέα σχολική χρονιά και να είμαστε ακόμη καλύτεροι».
Τέλος ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Λαπούση εκ των σχολικών συμβούλων Φυσικής Αγωγής, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα υπήρχαν αρκετές δυσκολίες, επειδή ήταν η πρώτη φορά. Δείξαμε, με τη βοήθεια του Τύπου, τη δουλειά που γίνεται, προκειμένου να γίνει γνωστή η φιλοσοφία της προσπάθειας με στόχο αρχικά την εισαγωγή της κολύμβησης στην Α/θμια Εκπαίδευση και σταδιακά, εάν πετύχει ο θεσμός και στη Β/θμια.
Είμαστε από τους πρώτους νομούς στην Ελλάδα που εφαρμόζουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και κατά γενική ομολογία, από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Σκοπός της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Γι’ αυτό και το ξεκινήσαμε» ανέφερε ο κ. Λαπούσης.

 

Φ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΓΓΙΞΕ ΤΟ 90%»
Υπεύθυνος γυμναστής του προγράμματος ήταν ο κ. Φώτης Γεωργίου, ενώ την ομάδα των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχημένη υλοποίηση του μαθήματος της κολύμβησης ήταν οι κ. Χαράλαμπος Καπετανόπουλος, Σπύρος Τσιάρας, Δημήτρης Χουλιαράς, Ασπασία Σαΐτη και Αγλαΐα Κύρκου.
«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι γιατί ήμασταν η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών στην Ελλάδα. Η συμμετοχή άγγιξε το 90%, τεράστιο ποσοστό για τη Λάρισα, αν σκεφτούμε ότι σε άλλες πόλεις της Ελλάδας το πρόγραμμα υπολειτούργησε. Εμείς με τη συνεργασία της Α/θμιας, της Β/θμιας και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα που προέκυψαν» υπογράμμισε ο κ. Γεωργίου και πρόσθεσε:
«Τα παιδιά σε ερώτηση που τους έκαναν οι δάσκαλοί τους, ποιο είναι το αγαπημένο τους μάθημα, απάντησαν η κολύμβηση. Όταν τελείωσε το πρόγραμμα τα παιδιά ήταν συγκινημένα. Ήθελαν να συνεχίσουν. Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο γι’ αυτά, το αγάπησαν και πολλά παιδιά συνέχισαν. Δόθηκε ένα ερέθισμα για τα παιδιά να μάθουν κολύμβηση, γιατί όπως είπα στους γονείς δεν πρόκειται να φτιάξουμε πρωταθλητές. Θα δώσουμε εφόδια στα παιδιά και δεν θα πνιγεί κανένα στη θάλασσα.
Δυστυχώς έμειναν κάποια σχολεία έξω από το πρόγραμμα και αυτό έγινε για καθαρά χωροταξικούς λόγους. Αν και στην αρχή όλοι σχεδόν ήταν επιφυλακτικοί, στην πορεία ενθουσιάστηκαν και ήθελαν να πάρουν μέρος, αλλά χωροταξικά αυτό ήταν αδύνατο. Πρέπει να λειτουργήσει οπωσδήποτε το κολυμβητήριο στη Ν. Πολιτεία. Η δημοτική αρχή μας διαβεβαίωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει τουλάχιστον η μικρή πισίνα. Αυτό θα λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα και θα μας δώσει τη δυνατότητα να συμπεριλάβουμε και τη Δ’ Δημοτικού» κατέληξε ο υπεύθυνος γυμναστής του προγράμματος.

 

«ΝΑΙ» ΑΠΟ ΤΗ Γ.Γ.Α. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μετά το πέρας των μαθημάτων εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην εξαιρετική υλοποίηση του προγράμματος κολύμβησης στα Δημοτικά σχολεία της χώρας, τονίζοντας παράλληλα τα εξής:
«Με στοχευμένες δράσεις εκ μέρους της Γ.Γ.Α. η Ελλάδα θα πάψει να αποτελεί την πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πνιγμούς στη θάλασσα. Η Γ.Γ.Α. έχει ήδη εξασφαλίσει τους πόρους για τη συνέχιση του πρωτοποριακού προγράμματος και την επομένη διδακτική χρονιά 2017-18, ώστε να παγιωθεί το πρόγραμμα και στην κοινωνική συνείδηση και στην εκπαιδευτική κοινότητα».

 

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass