ΜΕ ΠΟΛΥΣΧΙΔΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Απεβίωσε ο Τάκης Παγώνης

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2017 22:06
1961. Ποδοσφαιριστής του τότε ΑΡΗ της Λάρισας. Έκτοτε η παρουσία του στον χώρο του αθλητισμού ήταν συνεχής  και υπερδραστήρια. Και για την ιστορία της φίλαθλης Λάρισας, στη φωτογραφία (από αριστερά) οι: Τάκης  Παπαδημητρίου, Λάκης Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Παγώνης, Σπύρος Μπονίτσης, Γιώργος Αδάμος, Δημήτρης Μπάκας,  Γιώργος Τσόγκας, Τάσος Απρίλης, Αγγελος Αγγελακόπουλος, Βασιλειάδης, Δημήτρης Δικόπουλος. 1961. Ποδοσφαιριστής του τότε ΑΡΗ της Λάρισας. Έκτοτε η παρουσία του στον χώρο του αθλητισμού ήταν συνεχής και υπερδραστήρια. Και για την ιστορία της φίλαθλης Λάρισας, στη φωτογραφία (από αριστερά) οι: Τάκης Παπαδημητρίου, Λάκης Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Παγώνης, Σπύρος Μπονίτσης, Γιώργος Αδάμος, Δημήτρης Μπάκας, Γιώργος Τσόγκας, Τάσος Απρίλης, Αγγελος Αγγελακόπουλος, Βασιλειάδης, Δημήτρης Δικόπουλος.

Eφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Λαρισαίος δικηγόρος Τάκης Παγώνης, που είχε πολυσχιδή δράση στον χώρο του Λαρισινού αθλητισμού και όχι μόνο, αφού ανέπτυξε δραστηριότητα αρχικά ως αθλητής και μετά ως παράγοντας σε διάφορα αθλήματα ενώ σωματειακά σύνδεσε το όνομά του με την ΕΑΛ στην οποία υπήρξε ιδρυτικό μέλος.
Ξεκίνησε την αθλητική καριέρα του ως παίκτης ποδοσφαίρου στον Όλυμπο Γόννων και στον Άρη Λάρισας ενώ στη δεύτερη ομάδα έπαιξε και μπάσκετ.


Στη συνέχεια υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΑΛ το 1968, ενώ έγινε πρόεδρος την περίοδο 1983-1987 έχοντας περάσει απ’ όλες τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου. Τη θέση του προέδρου κατείχε και τις περιόδους 1996-1997 και 1998-1999.
Ο Τάκης Παγώνης όμως δεν ανέπτυξε δραστηριότητα μόνο σε Λαρισινό σωματειακό επίπεδο, αλλά γρήγορα συνδυάζοντας τη διάθεση για προσφορά και τις νομικές του γνώσεις έφθασε σε υψηλά αξιώματα κυρίως στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης (υπήρξε μέλος και του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ), ενώ σε αρκετές γενικές συνελεύσεις ομοσπονδιών ήταν πρόεδρος για να διευκολύνει τις διαδικασίες (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης , Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, ΣΕΓΑΣ).
Στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης έφθασε μέχρι τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ βοήθησε σημαντικά μέσω της θέσης αυτής το άθλημα στην περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικότερα τη Λάρισα, καθιερώνοντας το διεθνές τουρνουά πάλης «Αχίλλεια» που κάθε χρόνο τον Μάιο έφερνε στην πόλη εκατοντάδες αθλητές απ’ όλες τις χώρες (έφθασε η συμμετοχή να ξεπερνάει τα σαράντα κράτη και η διοργάνωση ήταν στο διεθνές καλεντάρι της πόλης). Με το τουρνουά αυτό έριξε τον «σπόρο» στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μέσω του αθλητικού τουρισμού. Δυστυχώς, όταν αποσύρθηκε από τα κοινά, το τουρνουά αυτό σταμάτησε….
Σίγουρα οι στιγμές που σημάδεψαν την καριέρα του ως παράγοντας ήταν οι τρεις φορές που του ανατέθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να είναι αρχηγός αποστολής της πάλης σε Ολυμπιάδα. Αρχικά στη Βαρκελώνη το 1992, στη συνέχεια στην Ατλάντα το 1996 και την τρίτη φορά στο Σίδνεϊ το 2000. Επίσης, εκτός από αντιπρόεδρος στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης ήταν μέλος της δικαστικής επιτροπής ΕΟΦΠ και της παγκόσμιας ομοσπονδίας πάλης FILA, τακτικό μέλος της Επιτροπής φιλάθλου Ιδιότητας ΕΦΙ και πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής ΣΕΓΑΣ.
Εκτός από τον αθλητισμό ασχολήθηκε και με την πολιτική. Υπήρξε νομαρχιακός σύμβουλος Ν. Λάρισας την περίοδο 1999-2002 και πρόεδρος της Νομαρχιακής επιτροπής. Τέλος ήταν πρόεδρος του εξωραϊστικού Συλλόγου Σαμαρίνας.
Ο εκλιπών γεννήθηκε στους Γόννους το 1939, ενώ ήταν Πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1963 κατόπιν εξετάσεων διορίστηκε γραμματέας των Δικαστηρίων Λάρισας (Πρωτοδικείου και Εφετείου), ενώ ξεκίνησε να δικηγορεί στη Λάρισα το 1974 (αφού λόγω οικονομικών οικογενειακών προβλημάτων μπήκε στο Πανεπιστήμιο σε ηλικία 28 ετών και τελείωσε σε τέσσερα χρόνια δείχνοντας το πείσμα του για μόρφωση) μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2008.
Ήταν παντρεμένος με την Αναστασία Πισμίχου και πατέρας δύο παιδιών, της Σοφίας και του Γιάννη που ακολούθησαν τον επαγγελματικό δρόμο του πατέρα τους, με τον Γιάννη να έχει εμπλοκή και στα αθλητικά δρώμενα αφού είναι διαιτητής στην Α’ εθνική κατηγορία μπάσκετ.
Η εξόδιος ακολουθία του Δημήτρη Παγώνη ψάλθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη Λάρισα και τους επικήδειους εκφώνησαν ο αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Κουτσουράς (επί χρόνια διευθυντής της εκκλησιαστικής σχολής Κατερίνης) και ο πρόεδρος της ΕΑΛ Σπύρος Μπαρμπούτης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής, του νομικού κόσμου, του επιχειρηματικού και βέβαια του αθλητισμού.
Μεταξύ των άλλων είδαμε τον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Παιδή, τον πρόεδρο της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας Ηλια Καφέ, τον γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Αντώνη Γραββάνη, τους επιχειρηματίες Γιάννη Καντώνια και Στέργιο Τσαγκούλη, τον πρόεδρο της ΑΕΛ Γιώργο Νάκα, την πολιτευτή Στέλλα Μπίζιου, το μέλος της ΚΕΔ/ΕΟΚ Κώστα Κορομηλά, τους Λαρισαίους διαιτητές μπάσκετ Βασίλη Πιτσίλκα, Αποστόλη Νικολούλη, Θανάση Κουκουλίτσιο (μη εν ενεργεία ο τελευταίος), παλαίμαχους παίκτες όπως τον Πέτρο Προβίδα, τον Νικηφόρο Τριανταφυλλίδη, τον Αλέξη Ζέστα, τον πρώην γραμματέα της ΕΑΛ Αλέκο Παπαδημητρίου, παράγοντες όπως τον Νίκο Πάκα, τον Ανδρέα Κολτσίδα και άλλους.
Σ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass