Οι ψυχολογικές επιπτώσεις από το αναγκαστικό lockdown

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ Ο ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ, Η ΒΙΑΙΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ, Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ - ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ «Ε» Δ. ΣΙΑΤΡΑΣ, Σ. ΧΑΜΟΣ, ΧΡ. ΛΥΓΟΥΡΑΣ ΚΑΙ Π. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 04 Απρ 2020 22:15

Πρωτόγνωρη και πολύ δύσκολη στη διαχείρισή της είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι πολίτες σε όλο τον κόσμο είναι αναγκασμένοι να εξοικειωθούν με νέες καταστάσεις ως προς τη διαβίωσή τους που μέχρι τώρα ήταν άγνωστες. Ο περιορισμός στην ελευθερία κινήσεων και στην εκ του σύνεγγυς συναναστροφή, η υποχρεωτική παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι αλλά και ο περιορισμός ή η παύση της εργασίας διαμόρφωσαν ένα νέο σκηνικό με άμεσες επιπτώσεις -εκτός των άλλων- και στην ψυχολογία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αθλητές επαγγελματίες και ερασιτέχνες που νιώθουν μουδιασμένοι, τηρώντας ωστόσο τα μέτρα προστασίας της υγείας. Πόσο επηρεάζεται η ψυχολογία των αθλητών εξαιτίας της αναγκαστικής αποχής από τις αθλητικές τους δραστηριότητες; Σίγουρα περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο, αφού οι αθλητές είναι άτομα πολύ ενεργητικά, προσηλωμένα στην επίτευξη του στόχου, με συγκεκριμένο αγωνιστικό-προπονητικό πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ετήσιο κύκλο. Όλα αυτά πλέον δεν υπάρχουν, αφού η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει με βίαιο τρόπο.  
Ας δούμε τι είπαν στην «Ε» ορισμένοι από τους ποδοσφαιριστές που πρωταγωνιστούν με τις ομάδες τους στο φετινό πρωτάθλημα της μεγάλης τοπικής κατηγορίας.
Για τον κεντρικό αμυντικό του Αετού Μακρυχωρίου, Δημήτρη Σιάτρα η έλλειψη του στόχου επιδρά άμεσα στην ψυχολογία ενός αθλητή. «Μας λείπει αυτό για το οποίο είμαστε ταγμένοι να κάνουμε. Κάθε ποδοσφαιριστής ατομικά αλλά και κάθε ομάδα σαν σύνολο θέτει στόχους, τους οποίους προσπαθεί να υλοποιήσει κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Πλέον δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αυτό είναι κάτι που ενοχλεί. Ανάλογα με το πόσο κοντά ήταν ο καθένας στην υλοποίηση του στόχου του, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσαρέσκεια που νιώθει. Αν για παράδειγμα σταματήσει το πρωτάθλημα και δεν αποφασιστεί η επανεκκίνησή του, τότε για κάποιους αθλητές ή ομάδες θα είναι άδικο. Ειδικότερα αν κάποιοι είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους και το αναγκαστικό lockdown αποτελεί εμπόδιο στο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Φανταστείτε ομάδες που διεκδικούν τίτλο, άνοδο ή παραμονή και δεν μπορούν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Πώς θα αισθάνονται οι ποδοσφαιριστές; Σίγουρα ο φόβος μιας τέτοιας εξέλιξης επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία τους» κατέληξε ο Δημήτρης Σιάτρας.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα με μεγάλες κοινωνικές προεκτάσεις, όπως επισημαίνει ο μέσος του ΠΟ Ελασσόνας, Σωτήρης Χάμος. «Έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο, περνάς μηνύματα. Μέσα από τα ΜΜΕ προβάλλονται οι προσπάθειες των ποδοσφαιριστών ή των ομάδων. Αυτή η έλλειψη επικοινωνίας και όχι προβολής, είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των αθλητών. Πριν μπούμε σ’ αυτήν την περιπέτεια, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έβγαινες έξω και σου έλεγαν για παράδειγμα «μπράβο, ωραία ενέργεια έκανες στο παιχνίδι, ωραίο γκολ έβαλες ή πολύ έξυπνη η πάσα που έδωσες» κ.λπ., δηλαδή ο κόσμος διαβάζοντας τα ΜΜΕ ήταν ενήμερος για το τι είχε γίνει και επικοινωνούσε μαζί σου. Τώρα η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί. Βλέπεις κάποιον και το μόνο που σε ρωτάει είναι αν θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα ή όχι».
Από την πλευρά του ο μέσος του Φαλανιακού, Χρήστος Λυγούρας επικεντρώθηκε κυρίως στην αλλαγή της καθημερινότητας, λέγοντας ότι «η ψυχολογία «πέφτει» όταν είσαι υποχρεωμένος να κάθεσαι στο σπίτι. Δεν μπορούμε να είμαστε το ίδιο ενεργητικοί. Ακόμα και οι ασκήσεις συντήρησης που γίνονται στο σπίτι δεν έχουν καμία σχέση με την προπόνηση στο γήπεδο. Μας δημιουργεί άγχος, θυμό, ακόμα και αγανάκτηση όλη αυτή η κατάσταση, γιατί δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την καθημερινότητά μας όσο γίνεται πιο κοντά στο όπως ζούσαμε πριν αλλάξουν τα δεδομένα».
Για τον επιθετικό του Σμόλικα Φαλάνης, Παναγιώτη Ηλιόπουλο ιδιαίτερα σημαντικό για έναν αθλητή είναι η δυνατότητα να ακολουθεί το πρόγραμμα που έκανε μέχρι πρότινος, κάτι που πλέον δεν είναι εφικτό.  «Η καθημερινότητα έχει αλλάξει άρδην. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Ο αθλητής δεν θέλει την αδράνεια, αλλά την κινητικότητα. Ούτε θα πρέπει αυτήν την περίοδο που καθόμαστε στο σπίτι να την εκλάβουμε σαν περίοδο ξεκούρασης. Επιπλέον δε, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι η προπόνηση που γίνεται στο γήπεδο δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσα χιλιόμετρα έτρεξες ή τι ασκήσεις τεχνικοτακτικής έκανες. Είναι και η προσωπική επαφή με τους συμπαίκτες σου, τους προπονητές κ.λπ. Δεν υπάρχει αυτή η επικοινωνία που είχαμε πριν. Όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία. Το βασικότερο είναι να μην χάσουμε το ενδιαφέρον μας για το ποδόσφαιρο. Αυτή η διακοπή να μην μας ρίξει ψυχολογικά αλλά να μας κάνει πιο διψασμένους, όταν θα έρθει η στιγμή της επιστροφής στην κανονικότητα».

 

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass